ΣΥΡΙΖΑ update: Φεύγουν 45 της Ομπρέλας, βόμβες Πέρκα, εκτός ο Τζουμάκας, μένει ο Τεμπονέρας – Ραγδαίες εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις κινήσεις όλων των πλευρών να διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό και ενώ η διάσπαση είναι ουσιαστικά σε εξέλιξη, όσο περνά η ώρα και οι εσωκομματικές ομάδες ανοίγουν τα χαρτιά τους και κάνουν τις επιλογές τους.

Μετά την αποχώρηση του Στέφανου Τζουμάκα, με ένα πολυσέλιδο κείμενο γεμάτο σκληρών καταγγελιών, προς την έξοδο βαδίζει και η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα, η οποία ανήκει στην Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η κυρία Πέρκα αφήνει

σοβαρές αιχμές για την πορεία του κόμματος ήδη από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει τον “νέο ΣΥΡΙΖΑ”, ως τη “μεγαλύτερη επιτυχία του Μητσοτάκη” και αφήνει να εννοεί ότι δεν έχει θέση στο κόμμα. Ουσιαστικά η αποχώρησή της αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με των άλλων στελεχών της Ομπρέλας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα συμβεί αργά σήμερα με την παραίτηση από την Κεντρική Επιτροπή 45 μελών της, που ανήκουν στην τάση αυτή – μαζί και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ανάμεσά τους πιθανόν και δύο στελέχη της ομάδας που έχουν παραπεμφθεί προς διαγραφή, ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Βίτσας.

Από την άλλα πλευρά, ο Διονύσης Τεμπονέρας με την “ομάδα” του, γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς να δίνει “λευκή επιταγή” στον πρόεδρο. Το σχετικό κείμενο υπογράφουν οι Φώτης Λαμπρινίδης, Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης. Η ομάδα αυτή είχε αποχωρήσει χθες από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενη για την απειλή δημοψηφίσματος από τον κ. Κασσελάκη.

Πάντως η κεντρική επιτροπή διεξάγεται με νέα μέτωπα αντιπαραθέσεων και σε πιο οξυμένο κλίμα, καθώς ήδη σημαδεύτηκε η συνεδρίαση χθες από την αποχώρηση των ομάδων του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.

…Λάδι στη φωτιά το τηλεφώνημα

Και παράλληλα, το πρωί της Κυριακής ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στον κ. Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου για ένα… τηλεφώνημα, που δεν κατέστη δυνατό να οδηγήσει σε επικοινωνία.

Η διαρροή από το περιβάλλον του προέδρου ήταν ότι ο κ. Κασσελάκης τηλεφώνησε το πρωί του Σαββάτου (στις 11.32’ διευκρινίστηκε αργότερα) στην κυρία Αχτσιόγλου για να βρεθεί πεδίο συνεννόησης ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής. Αλλά η κλήση έμεινε αναπάντητη.

Η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν έλαβε κανένα τηλεφώνημα και έκανε λόγο για παιχνίδια σε βάρος της.

Στη συνέχεια, μόλις οι συνεργάτες του προέδρου έδωσαν την ώρα της κλήσης, διευκρίνισε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό και γι’ αυτό δεν απάντησε. Και μίλησε για fake news.

Το θέμα αυτό φαίνεται να επιβαρύνει κι άλλο τις σχέσεις των δύο πλευρών. Αλλά δεν δόθηκε συνέχεια από καμία πλευρά.

Η ομάδα Αχτσιόγλου δεν προτίθεται πάντως να επιστρέψει στη σημερινή συνεδρίαση.

«Να απορριφθεί το δημοψήφισμα»

Προς το μεσημέρι έξι στελέχη, που κινούνται στον λεγόμενο «ενδιάμεσο» χώρο και ορισμένα εξ αυτών έχουν στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν μία πρόταση προς ψήφιση, θεωρώντας ότι έτσι θα υπάρξει εκτόνωση και συμβιβασμός.

Οι Όλγα Γεροβασιλη, ο Κώστας Ζαχαριάδη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Αλέκος Φλαμπουράρης κατέθεσαν δύο τροπολογίες-προσθήκες στο κείμενο της πολιτικής απόφασης:

1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Να απορριφθεί το δημοψήφισμα προτείνουν Γεροβασίλη, Ραγκούσης, Ζαχαριάδης και άλλα τρία μέλη της πολιτικής γραμματείας

Ποιο δημοψήφισμα; Δεν τον θέλουν, δεν τους θέλει – Aυτές είναι οι πραγματικές αιτίες της ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στόχος μας οι κωδικοί στη “Μόνιμη Μείωση Τιμής” να φτάσουν τους 1.000»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Εκρηκτικό, Κεντρική Επιτροπή, – Όλες,syriza, ekriktiko, kentriki epitropi, – oles