ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα και το «παρών» Τσίπρα

Τις προθέσεις του για την «επόμενη μέρα» έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τη συντριπτική ήττα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στο ποσοστό των 20,7 μονάδων.

Μιλώντας στο δελτίο του Star και την Μάρα Ζαχαρέα ο Αλέξης Τσίπρας

ουσιαστικά δήλωσε «παρών» και μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, και  έστειλε μήνυμα ότι ως αρχηγός ενός κόμματος που από το 4% έκανε μια μεγάλη διαδρομή ως το 35%, τώρα, μετά το κακό αποτέλεσμα έχει την ευθύνη της ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα για το αν μετά τις εκλογές σκέφτεται συνέδριο όπου όλα τα θέματα θα τεθούν χωρίς να είναι ταμπού, ακόμα και το θέμα της ηγεσίας σημείωσε ότι υπάρχουν μπροστά 4 δύσκολες εβδομάδες με κατάληξη την λαϊκή ετυμηγορία που είναι η «τελική και η πιο κρίσιμη». Επομένως, ανέφερε, «δεν κάνω καν σκέψεις για το μετά αν δεν διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα», δείχνοντας ότι συναρτά τις αποφάσεις του με το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου.

Από την άλλη, στο πλαίσιο του ίδιου ερωτήματος, τόνισε ότι επιμένει στην δήλωση που έχει κάνει για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαϊου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ισχύει και για μετά τις 25 Ιουνίου: «δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω, δεν λιποτακτώ ούτε χθες, σήμερα, ούτε αύριο θα το κάνω, θα είμαι παρών». Πρόσθεσε με μια πιο γλαφυρή αναφορά πως «όταν το καράβι σε τρικυμία ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μη βουτήξει στη θάλασσα».

Επιπλέον στο ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό αδιέξοδο, αφού «χωρίς τον Τσίπρα δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ», τη ίδια στιγμή όμως η ήττα με 12 μονάδες δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν μπορεί να μείνει στην ηγεσία, απάντησε πως «τα πάντα σε αυτή την ζωή είναι σχετικά» θυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% διένυσε μια πολύ μεγάλη διαδρομή ως το 35%, κάτι που ως γνωστόν συνέβη υπό την δική του ηγεσία. Και πρόσθεσε πως τώρα «το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό έχει φτάσει το 20%, εν τούτοις η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται στον σύριζα έχουν μάθει και πιο δύσκολα».

Στην αρχή της συνέντευξης, και απαντώντας στο ερώτημα πώς ένιωσε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε πως σκέφτηκε να παραιτηθεί και πως η σκέψη αυτή τον βασάνισε για ώρες και μέρες έως ότου συνειδητοποίησε, όπως είπε, πως «το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω».

Με άλλα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να ταυτίζει την παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με έννοιες όπως «ευθύνη» και «απόρριψη της φυγομαχίας», κάτι που προς το παρόν στέλνει ένα σήμα στους ψηφοφόρους που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για τον αρχηγό του, και προφανώς στέλνει στο εσωτερικό σαφές μήνυμα και για την επόμενη μέρα.

Οι αιτίες και οι ευθύνες

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της ήττας ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε για μια ακόμη φορά ως βασική αιτία την απλή αναλογική, για την οποία είπε ότι δεν ήταν ώριμο το πολιτικό σύστημα, ενώ πρόσθεσε πως όπως αποδεικνύεται την «ανωριμότητα αυτή του πολιτικού συστήματος ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών».

Επιπλέον, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί τα αίτια της ήττας στον εαυτό του και όχι στον λαό ή τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος, δηλαδή στον τρόπο που επικοινώνησε το μήνυμά του και στην εικόνα Βαβυλωνίας που έδωσε πολλές φορές λόγω άστοχων δηλώσεων στελεχών. Και επειδή οι άστοχες δηλώσεις συνεχίστηκαν και μετεκλογικά, ουσιαστικά «καταδίκασε» δηλώσεις επικριτικές για το πώς ψήφισαν οι πολίτες και απαξίωσε δηλώσεις περί Συνδρόμου της Στοκχόλμης (Ν. Ξυδάκης) λέγοντας πως τις άκουσε με «δυσφορία».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική μίλησε για «στρατηγικό εγκλωβισμό» στο συγκεκριμένο «όραμα» για προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας για το οποίο όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετανιώνει, αλλά ήταν αναγκασμένος να προτείνει κάτι που στους πολίτες δεν φαινόταν ρεαλιστικό, εφόσον οι άλλες δυνάμεις δεν ανταποκρίνονταν. Στο ερώτημα γιατί δεν διερεύνησε νωρίτερα την προοπτική της συνεργασίας ώστε να είναι σε θέση να αλλάξει στρατηγική εγκαίρως, σημείωσε ότι η διαρκής απεύθυνση ήταν και μια διαρκής διερεύνηση και πως θα ήταν αναντίστοιχο να ζητάει αυτοδυναμία.

Πέρα από την ευθύνη για την στρατηγική της απλής αναλογικής, ανέφερε ως δική του ευθύνη για το ότι δεν κατάφερε να κατευθύνει την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας που είναι με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη τετραετία. Υπερασπίστηκε πάντως, την έκκληση στους ψηφοφόρους που σε προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή ως δήθεν αντισυστημική δύναμη, λέγοντας πως επιμένει στο ότι «δεν χαρίζουμε τους πολίτες» σε κανέναν. Εξ ου και δεν συμπεριλαμβάνει την συγκεκριμένη δήλωση στις αιτίες που επέδρασαν στο εκλοφικό αποτέλεσμα.

Ξεκινά περιοδείες με αφετηρία τη Νίκαια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν και χθες έδωσε ένα στίγμα του πως θα κινηθεί η επίσημη ρητορική από εδώ και στο εξής, με την υπεράσπιση του προγράμματος και την καλύτερη ανάδειξή του αλλά και με προειδοποιήσεις ότι «έρχονται δύσκολες μέρες για τη χώρα» σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει πιο ολοκληρωμένα το «αφήγημα» εν όψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

Το πρόγραμμα των προεκλογικών περιοδειών και ομιλιών ξεκινά για τον Αλέξη Τσίπρα από τη Νίκαια όπου θα μιλήσει στην Πλατεία 17ης Αυγούστου απόψε το βράδυ.

Διαβάστε επίσης

Σπυράκη: «Δεν έχω καμία οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Εκλογές 2023: Ξανά στο τραπέζι από ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα για δύο debate – Την Πέμπτη η απάντηση της ΝΔ

Σκέρτσος για συνέντευξη Τσίπρα: «Επιμένει στα ίδια ψέμματα – Τον αφήνουμε στον δικό του κόσμο»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα,syriza, tsipra