ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίση στις σχέσεις Κασσελάκη – Πολάκη με φόντο την Κεντρική Επιτροπή – Το παρασκήνιο

Κρίση στις σχέσεις Κασσελάκη – Πολάκη, φαίνεται πως προκαλεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και προβληματισμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση του ζητήματος από την ηγεσία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής έδειξε πως επιμένει στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας, μετά την καταγραφή διαφωνίας Πολάκη στην ΠΓ, έδωσε χθες συνέχεια από το βήμα της κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα υπήρξαν πληροφορίες πως στο παρασκήνιο ο πρόεδρος διεμήνυσε

στον βουλευτή Χανίων ότι δεν θα ανεχτεί διαφοροποιήσεις και αν δεν ψηφίσει θα τον διαγράψει.

Μήνυμα που προφανώς αφορά τους πάντες, αν και έχει ιδιαίτερη σημασία πώς εν προκειμένω έχει αποδέκτη τον «μέντορα» του Στέφανου Κασσελάκη, έναν από τους πρωταγωνιστές της εκστρατείας εκλογής του και στη συνέχεια υπερσυντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας, μέλος της ηγετικής ομάδας.

Μάλιστα την εικόνα κρίσης επέτεινε το γεγονός ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μήνυμά του ο Κασσελάκης το έστειλε στον Παύλο Πολάκη μέσω τρίτου, και όχι με απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία – άλλωστε το σχετικό τηλεφώνημα για το οποίο έκανε λόγο δημοσίευμα χθες το πρωί, φαίνεται πως το διαψεύδει και ο ίδιος ο Πολάκης.

Στο μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή με μια εκτός κειμένου αναφορά, για το συγκεκριμένο θέμα:

«Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί μ’ ένα ζευγάρι ομόφυλο να έχει τη δυνατότητα στον πολιτικό γάμο; Υπάρχει κανείς; Να σηκωθεί. Και ποιος εδώ μέσα διαφωνεί ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στην τεκνοθεσία και την υιοθεσία; Αν υπάρχει κανείς, να σηκωθεί. Ξέρετε, για μας δεν είναι αυτό το ζήτημα και όλα τα δικαιώματα ζήτημα αρχηγισμού ή πειθαρχίας, είναι ζητήματα ταυτοτικά. Αν όχι η Αριστερά, ποιος; Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται. Και αυτό θα κάνουμε».

Ειδικά με την τελευταία αναφορά φωτογράφισε τον Παύλο Πολάκη και τα όσα φέρεται να είπε στην ΠΓ για τις αντιδράσεις που συναντά στα χωριά («δεν μπορεί να ανέβει κάνεις πάνω από 300 μέτρα υψόμετρο και να ανοίξει συζήτηση για οποιοδήποτε άλλο θέμα, χωρίς να σου πουν γι’ αυτό»), δείχνοντας διαφωνία με την ψήφιση.

Κατά την πρώτη μέρα εργασιών πάντως, ο Παύλος Πολάκης δεν πήρε το λόγο.

Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος: Δημοψήφισμα για την ένταξη στους ευρωσοσιαλιστές

Στο μεταξύ πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα για το θέμα της ένταξης στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών κατέθεσαν οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, δίνοντας συνέχεια στην κοινή τους πρόταση την οποία παρουσίασαν τη Δευτέρα (μαζί και με τον Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα).

«Η επιλογή για την ευρωομάδα που θα συμμετέχουμε, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλογή για το ποιοι είμαστε και τι πιστεύουμε. Δεν είναι ταυτοτική επιλογή», καθησύχασε ο Γιάννης Ραγκούσης. Είπε επίσης πως «Η δική μας μεγάλη Κεντροαριστερά είναι αριστερά, ως προς τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνεται» και «κεντροαριστερά, ως προς το ρεαλισμό και τον πραγματισμό των πολιτικών που προωθεί». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως η στροφή στην Κεντροαριστερά είναι μονόδρομος αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει ξανά πλειοψηφικός.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε στα ερωτήματα «γιατί τώρα» η πρόταση αυτή και γιατί δημόσια λέγοντας πως «αν δεν το συζητήσουμε τώρα με μια κυρίαρχη ΝΔ και με ποσοστά κάτω από 20% πότε; Γιατί αν όχι πριν από το Συνέδριο και τις ευρωεκλογές πότε θα το αποφασίσουμε, μετά;». Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση έγινε δημόσια γιατί μια τέτοια συζήτηση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί παρά να αφορά την κοινωνία».

Τεμπονέρας: ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι επισπεύδων για ενωτικές πρωτοβουλίες του προοδευτικού κόσμου από τη βάση

Την δική του πλατφόρμα για Μέτωπο Δημοκρατίας παρουσίασε και ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος είπε για ακόμη μια φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται «ούτε μια Αριστερά της περιχαράκωσης ούτε μια επάνοδο στην προβληματική σοσιαλδημοκρατία».

Έκανε λόγο για «καχεκτική ισορροπία» του πολιτικού συστήματος, όπου «από τη μια έχουμε ένα ισχυρό δεξιό κόμμα που επιβάλλει συνεχώς την ατζέντα στα πλαίσια της Τ.Ι.Ν.Α. και από την άλλη μια κατακερματισμένη και πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση». Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη είπε, ο προοδευτικός κόσμος δεν μπορεί να μείνει απαθής και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκκίνηση διεργασιών από τη βάση.

«Τώρα είναι η ώρα», είπε, « ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σαν επισπεύδων, να λειτουργήσει ενοποιητικά και προωθητικά, για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στηριζόμενος στην ιστορική του παράδοση και στις γενετικές του καταβολές. Το “Μέτωπο Δημοκρατίας”  απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη, στους κοινωνικούς φορείς, σε συλλογικότητες αλλά και στους υφιστάμενους, πολιτικούς σχηματισμούς του προοδευτικού χώρου, που συνεργάζονται με ενότητα στη δράση, σεβόμενοι την πολιτική αυτοτέλεια και αυτονομία των υπολοίπων».

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης για εθνική ομάδα πόλο γυναικών: «Μας κάνατε όλους υπερήφανους»

Νέα Αριστερά: Ανοιχτές συνελεύσεις από Δευτέρα – Ποια τα 28 μέλη του προσωρινού συντονιστικού

Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα: «Κανείς δεν θα μας σταματήσει»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη – Πολάκη, Κεντρική Επιτροπή –,syriza, kasselaki – polaki, kentriki epitropi –