ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση Τσίπρα υποχρεώνει σε γρήγορες κινήσεις διαδοχής – Οι πιθανοί και οι επικρατέστεροι διάδοχοι

Από το «σοκ» στο τρέξιμο. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνει το κόμμα σε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου να μπορέσει σύντομα να καλύψει το κενό ηγεσίας που δημιουργήθηκε ξαφνικά, χωρίς κανείς να το περιμένει.

Πλέον άνεση χρόνου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει οπότε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος καλούνται να εξετάσουν τα δυνατά σενάρια για μια νέα

διαδικασία εκλογής αρχηγού μέσα στο καλοκαίρι ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το σημείο ακριβώς ανοίγει υποχρεωτικά, θέλοντας και μη, η κούρσα της διαδοχής και τα πρόσωπα που φέρονται ως πιθανοί διάδοχοι καλούνται να πάρουν γρήγορες αποφάσεις. Αποφάσεις για το αν μπορούν και θέλουν να διεκδικήσουν τώρα την ηγεσία και να σηκώσουν το βάρος της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια τόσο βαριά ήττα αλλά και των δύο εκλογικών μαχών που βρίσκονται μπροστά.

Ο Αλέξης Τσίπρας για τον οποίο πολλοί επισημαίνουν ότι η αποχώρηση από την ηγεσία δεν σημαίνει πολιτική αποστράτευση (μένει να φανεί τι σημαίνει στην πράξη αυτό) δεν δίνει την αίσθηση αυτή τη στιγμή και με όσα είπε στην δήλωσή του στο Ζάππειο ότι θα επιχειρήσει να επηρεάσει την διαδικασία και «να συντονίσει από τις κουίντες». Το σήμα ήταν ότι δίνει χώρο στη νέα γενιά.

5 πιθανοί διάδοχοι, 2 οι επικρατέστεροι

Τα πρόσωπα στα οποία αυτή τη στιγμή πέφτει ο προβολέας ως επικρατέστεροι για την διαδοχή, καθώς στο παρασκήνιο συζητούνται εδώ και καιρό είναι ουσιαστικά δύο: η βουλευτής Δυτικής Αθήνας Έφη Αχτσιόγλου και ο βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης.

Αμφότεροι από τη νέα γενιά στελεχών που και είναι βουλευτές και έχουν κυβερνητική εμπειρία καθώς αναδείχθηκαν μέσα από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πιεστικές συνθήκες μάλιστα, λόγω του μνημονίου. Η Έφη Αχτσιόγλου έχει θητεύσει υπουργός Εργασίας, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης, υπουργός Εσωτερικών αλλά και Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ένα ακόμη πρόσωπο που συζητείται είναι αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων εικοσιτετραώρων και προ παραίτησης Τσίπρα, έδειχνε να αφήνει ανοιχτό ένα ενδεχόμενο να είναι ανθυποψήφιος απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, τώρα μια τέτοια σκέψη μοιάζει υπό αναθεώρηση, ειδικά αν υπάρξουν υποψήφιοι από τη νέα γενιά και μάλιστα με πολιτικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά κοντά σε αυτά της Ομπρέλας όπως στην περίπτωση των Αχτσιόγλου – Χαρίτση. Η Ομπρέλα αναμένεται να συζητήσει τις κινήσεις της σε επίπεδο τάσης τις επόμενες μέρες.

Επίσης, εσχάτως, μετά και την ανάδειξή του στην προεκλογική περίοδο του Ιουνίου ως επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, ακούγεται και το όνομα του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα (τασικά ανήκει στην κίνηση ΡΕΝΕ των Ρήγα, Κοτσακά και Σκορίνη), ο οποίος όμως έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι βουλευτής και κατά πάσα πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να αποφύγει το μοντέλο Ανδρουλάκη ο οποίος ανέλαβε αρχηγός όντας ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής.

Ακούγεται επίσης το όνομα της πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου αλλά ακόμη κι αυτό του Παύλου Πολάκη, ο οποίος υπενθυμίζεταιθεωρήθηκε ότι με τη στάση του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Φεβρουάριο – οπότε δημιουργήθηκε εσωκομματική κρίση που λίγο έλειψε να οδηγήσει στην διαγραφή του – αποκαλύπτει κάποιες βλέψεις.

Από χθες οι όποιες διεργασίες υπήρχαν αναγκαστικά επιταχύνονται και μένει να φανεί αν τις επόμενες μέρες κάποια από αυτά τα πρόσωπα ή και άλλα που δεν έχουν ακουστεί θα βγουν μπροστά να δηλώσουν «παρών» στην κούρσα της διαδοχής.

Σε τροχιά σύγκλησης τα όργανα

Πιθανότατα προηγείται μια καταρχάς συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, είτε το Σάββατο, είτε την Κυριακή, την οποία θα συγκαλέσουν η Γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ο Αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης. Η 40μελής Πολιτική Γραμματεία (με τον Αλέξη Τσίπρα 41 μέλη, αλλά θα δούμε αν θα δώσει το παρών) θα κληθεί να κουβεντιάσει για τις συνεδριακές διαδικασίες και τις εσωκομματικές εκλογές και να ορίσει άμεσα και επόμενα βήματα. Με επόμενο στάδιο συζήτησης το 300μελές όργανο της Κεντρικής Επιτροπής πιθανότατα μετά το τέλος των προγραμματικών δηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει η νέα Κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα πρέπει να εκλέξει νέο πρόεδρο, που ουσιαστικά θα έχει και έναν χαρακτήρα «μεταβατικής» ηγεσίας. Λόγω της κοινοβουλευτικής της εμπειρίας και της προηγούμενης θέσης της ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επικρατέστερη θεωρείται αυτή τη στιγμή η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανήκε και στον στενό περιβάλλον συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:

Ηλιόπουλος για Τσίπρα: Αλέξη, σε ευχαριστούμε για όλα – Μαζί στα δύσκολα και στα εύκολα

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση την παραίτηση Τσίπρα

Τσίπρας: Το φλερτ με την ιδέα της εξόδου και το «παρών» που έγινε αντίο

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα,syriza, tsipra