ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα κινηθεί στην πρόταση μομφής – Κυβερνητικά πυρά, και αιχμές εντός κι εκτός για τους «διεθνείς παρατηρητές»

Κατακόρυφα αναμένεται να ανέβει από σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς το μεσημέρι κατατίθεται επίσημα στη Βουλή, ύστερα από την σχετική πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα περί «μονταζιέρας» στο ηχητικό της επικοινωνίας σταθμάρχη και μηχανοδηγού το βράδυ του τραγικού δυστυχήματος.

Σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα

Αριστερά, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας) στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας και ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση για την μονταζιέρα που επέτρεψε η τραγωδία των Τεμπών να παρουσιαστεί ως αποκλειστικά «ανθρώπινο λάθος». Θεωρεί δε κρίσιμο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να έρθει στη Βουλή κάτι που δεν έπραξε μια εβδομάδα πριν κατά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, αντεπιτίθεται σε υψηλούς τόνους και μιλά για πολιτική εργαλειοποίηση από την αντιπολίτευση, αλλά και για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, επιχειρώντας να απονευρώσει τα ερωτήματα που τίθενται.

Που θα ρίξει το βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα αναμένεται να γίνουν πιο διεξοδικές συζητήσεις για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση το τριήμερο της συζήτησης.

Μέχρι στιγμής, έχει διαφανεί πως η βασική αιχμή ασφαλώς θα είναι τα Τέμπη και οι αποκαλύψεις για το «μπάζωμα» πιο πριν και τώρα για την «μονταζιέρα», καθώς και όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης μέχρι σήμερα που – πχ τη μη κλήση κομβικών μαρτύρων στην Εξεταστική –  έχουν καλλιεργήσει την εντύπωση περί «συγκάλυψης» στην κοινωνία, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Περαιτέρω, αναμένεται να αναδείξει όλο το πλέγμα των υποθέσεων που, μαζί με τα Τέμπη, βαραίνουν την κυβέρνηση όσον αφορά την υπονόμευση του Κράτους Δικαίου, δηλαδή αναμένεται να συμπεριλάβει και την υπόθεση Ασημακοπούλου με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων (κάτι που ούτως ή άλλως αναζητούσε τρόπο να συντηρήσει στην επικαιρότητα) αλλά και το θέμα των υποκλοπών.

Από την άλλη θα πρέπει να αντικρούσει τις κυβερνητικές επιθέσεις με στόχο τον αποπροσανατολισμό, μεταξύ αυτών και για το αίτημα Κασσελάκη για προσφυγή στις κάλπες με διεθνείς παρατηρητές, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει την μήνιν κυβερνητικών στελεχών και γαλάζιων βουλευτών.

Επιπλέον, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πιθανότερο είναι ότι θα επιχειρήσουν με έναν τρόπο κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης, να πάρουν την ρελάνς, ως προς τις εντυπώσεις, από το Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος «τους πρόλαβε» με την πρωτοβουλία του να προτείνει πρόταση δυσπιστίας, «ωθώντας» τον Στέφανο Κασσελάκη να πάει ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας εκλογές.

Καβγάς και κριτική για τους «διεθνείς παρατηρητές»

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Κασσελάκη για τους διεθνείς παρατηρητές, από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αντίδραση υπήρξε από τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος σε συνέντευξή του (ΣΚΑΙ) ανέφερε πως ήταν «μια βαριά, υπερβολική τοποθέτηση» για να συμπληρώσει πως ταυτόχρονα «είναι βαριά κι αυτά που έχουν γίνει». Στο εσωτερικό, υπήρχαν στελέχη που υποβάθμιζαν την αναφορά αυτή, σημείωναν πάντως πως ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρχει κάποια καλύτερη διατύπωση. Άλλοι βλέπουν και ένα στοιχείο που εκπέμπει ηττοπάθεια (ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως φοβάται για τις επικείμενες εκλογικές του επιδόσεις και εγείρει από τώρα ζήτημα για το αδιάβλητο).

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Παυσανίας Παπαγεωργίου, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα αντικρούοντας καταρχάς τις κατηγορίες ότι ο Στέφανος Κασσελάκης με τους «διεθνείς παρατηρητές» υπονοεί ότι η Ελλάδα είναι μια τριτοκοσμική χώρα. Όπως είπε, οι παρατηρητές είναι κάτι που υπάρχει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ότι «θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πάντως, «πυρά» προς Κασσελάκη άνοιξε και το ΠΑΣΟΚ δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δημήτρη Μάντζου ο οποίος σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να ασχοληθεί με τις ακατάληπτες και ανεφάρμοστες προτάσεις του αντί να απολογηθεί για τα ερωτήματα» συμπληρώνοντας πως «δεν είναι όλα σόου».

Και από τη Νέα Αριστερά σχολιάζοντας άτυπα την πρόταση Κασσελάκη έκαναν λόγο για «έλλειμα σοβαρότητας» που διέπει την αξιωματική αντιπολίτευση και για «υπερφίαλη και αμήχανη» δήλωση την ώρα που «στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ειρωνεύονταν την πρόταση μομφής στα κοινωνικά δίκτυα».

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν για την 25η Μαρτίου: «Πιο δυνατή από ποτέ η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας»

Νίκος Παπανδρέου: Στο ύψος των περιστάσεων τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, στηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

Μάντζος: «Τρία κρίσιμα ερωτήματα για τις χαλκευμένες συνομιλίες των Τεμπών»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Πώς, – Κυβερνητικά,syriza, pos, – kyvernitika