ΣΥΡΙΖΑ: Στην εταιρία media το δάνειο Κασσελάκη – Η έλλειψη ρευστού, το πρόβλημα βιωσιμότητας και μία περίεργη γκρίνια

Όχι μόνο διευκολύνει από δικούς του πόρους την εταιρία media του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά έχει να αντιμετωπίσει μία περίεργη γκρίνια, ακόμα και κριτική για το δάνειο που παρείχε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ως γνωστό το δάνειο φτάνει τις 250.000 ευρώ και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές δόθηκε όχι στο κόμμα, αλλά στην εταιρία που διαχειρίζεται τα μέσα ενημέρωσης (Αυγή, stokokkino, left κ.α.).

Η διευκόλυνση ήταν αναγκαία επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ρευστό ώστε να πληρωθούν

τα δώρα Χριστουγέννων (είναι και ποινικό αδίκημα η μη καταβολή τους), κάτι που θα έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους πάντες προφανώς.

Η έλλειψη ρευστού οφείλεται στο γεγονός ότι εκκρεμεί η εκταμίευση της δόσης από την (μειωμένη δραστικά πλέον) κρατική επιχορήγηση που δικαιούνται το κόμμα.

Η γραμμή «όχι τραπεζικά δάνεια, όπως έχουν κάνει τα άλλα κόμματα», μπορεί να έχει ως θετικό αποτέλεσμα να μην χρωστάει η Κουμουνδούρου, αλλά είχε φέρει συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε αδιέξοδο κάποιες στιγμές, που εξ αντικειμένου χρειάζονταν «κεφάλαιο κίνησης».

Το πρόβλημα με το κόστος των μέσων

Το πρόβλημα με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ότι το 90% περίπου της κρατικής επιχορήγησης πάει σε ένα γιγαντιαίο, δαπανηρό και μάλλον χωρίς λόγο ύπαρξης σε τέτοια έκταση, σύστημα μέσων ενημέρωσης.

Μόνο το 2023, το κόστος λειτουργίας αυτών των μέσων υπολογίζεται να ανήλθε στα 3.600.000 ευρώ! Δυσθεώρητο ποσό ακόμα και για μεγάλους ομίλους της αγοράς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης ίσως να ξεπερνούν και τους 130.

Μάλιστα ανακύπτουν δύο θέματα:

Πρώτον ότι αρκετοί εκ των εργαζομένων δεν έχουν, για διάφορους λόγους, ουσιαστικό ρόλο στα μέσα, από τα οποία μισθοδοτούνται. Είτε γιατί δεν υπάρχει ρόλος πλέον γι’ αυτούς, είτε γιατί δεν είχαν ποτέ.

Δεύτερον, διότι κάποια μέσα αλληλεπικαλύπτονται (πχ. Το left.gr με το avgi.gr), καθώς κάνουν ουσιαστικά την ίδια δουλειά περίπου.

Εξ αντικειμένου δεν υπάρχει δυνατότητα βιωσιμότητας όλων αυτών των μέσων, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς.

Αυτό το πρόβλημα είχε εντοπιστεί και δύο με τρία χρόνια, αλλά η τότε ηγεσία είχε επιλέξει να μην κάνει δραστικές παρεμβάσεις.

Το μπαλάκι στον Κασσελάκη

Ο κλήρος τώρα έπεσε στον Στέφανο Κασσελάκη να αντιμετωπίσει την κρίση. Ο πρόεδρος του κόμματος αναγκάστηκε να διευκολύνει ο ίδιος την όλη κατάσταση και τώρα διαπιστώνει ότι δέχεται και… κριτική διότι έδωσε δάνειο! «Το πρόβλημα είναι το δάνειο ή οι αιτίες που προκάλεσαν την ανάγκη του δανεισμού;» αναρωτιούνται συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, που έχουν μείνει ενεοί με τον περίεργο θόρυβο, που έχει προκύψει και ο οποίος αποδίδεται και σε στελέχη τα οποία έφυγαν με τη διάσπαση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχαν ρόλο στην προηγούμενη ηγετική ομάδα και τη διαχείριση των οικονομικών.

Το μεγάλο ερώτημα πάντως τώρα είναι τι είδους παρεμβάσεις θα γίνουν στο σύστημα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή για την κηδεία του αστυνομικού

Κυβέρνηση στην «μέγγενη» της ακρίβειας και του «περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης»

Ανδρουλάκης για Ζακ Ντελόρ: Η ευρωπαϊκή οικογένεια έχασε έναν μεγάλο οραματιστή

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη –,syriza, kasselaki –