ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία με καρφιά, συγκρούσεις, σενάρια διάσπασης και εκκλήσεις για ενότητα

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν κατέστη δυνατό να αποσοβήσουν τις εντάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που τα νερά υποχωρούν, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα καρφιά δίνουν και παίρνουν και το συγκρουσιακό κλίμα συμβαδίζει με τους αντιπολιτευτικούς τόνους που επιχειρεί το κόμμα κεντρικά να αναδείξει.

Η κατάσταση απειλεί να ξεφύγει κι  έτσι οι περισσότεροι στο κόμμα βιάζονται πλέον να τελειώνουν με τις εκλογές προκειμένου να ξεκαθαρίσει

το τοπίο.

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς σε σημείο που οι αντιπαραθέσεις και τα σενάρια διάσπασης κατά την επόμενη μέρα βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, καθώς το κλίμα εκτραχύνεται και η συμβίωση των διαφορετικών ομάδων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πολύ δύσκολη.

Μάλιστα για το ενδεχόμενο διάσπασης ρωτήθηκε προχθές η βουλευτής Άρτας και αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη από τοπικό σταθμό (Ioannina.tv) και σηκώνοντας το γάντι απάντησε μεταξύ άλλων πως οι διασπάσεις «δεν είναι πάντα κακές». Ειδικότερα, η κ. Γεροβασίλη, από τα στελέχη που έχουν επιλέξει να μην εκφράσουν στήριξη σε καμία υποψηφιότητα, σημείωσε πως οι πινελιές και οι προτεραιότητες που αναδεικνύει η κάθεμια από τις 5 υποψηφιότητες είναι χρήσιμες στον δημόσιο διάλογο, και έχουν τη δυνατότητα σύνθεσης την επόμενη μέρα όπου το μείζον είναι «να σταθούμε με πρόταγμα την ενότητα». Στο ερώτημα αν η επικράτηση Κασσελάκη θα οδηγήσει σε διάσπαση απάντησε ότι το κόμμα έχει συζητήσει πρόσφατα στο περσινό συνέδριό του διεξοδικά, κατατέθηκαν πλατφόρμες, και έχει λάβει αποφάσεις που είναι πλειοψηφικές. Αν, είπε, «κάποιος δεν αντέχει να κινηθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο των αποφάσεων, ε δεν είναι κακές οι διασπάσεις πάντα». Και πρόσθεσε, «έχουμε υποστεί διάσπαση το 2015, τότε που έφυγαν με τον Παναγιώτη τον Λαφαζάνη μια ομάδα βουλευτών και είχαμε μια διάσπαση που μας τραυμάτισε τότε» ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πιο δυνατός , ενώ συμπλήρωσε πως «οι χωρισμοί στη ζωή δεν είναι πάντα για κακό». Με άλλα λόγια, φαίνεται η κ. Γεροβασίλη να επιχειρεί να αποδραματοποιήσει αυτή τη συζήτηση.

Τη δική του εκδοχή έδωσε ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του που ήρθε στο φως της δημοσιότητας χθες (One voice):

«Οι διασπάσεις γίνονται αν δεν μπορεί ένας πολιτικός φορέας να συνθέσει τις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις που εμπεριέχει. Ελπίζω να υπάρχει από όλες τις πλευρές το αίσθημα ευθύνης για το έλλειμα εκπροσώπησης του προοδευτικού κόσμου και αντί για διασπάσεις, να αναζητηθούν συγκλίσεις με πρόσωπα και πολιτικούς φορείς εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ».

Έκκληση Κοτσακά να διαφυλαχθεί η εκλογική διαδικασία από τους φανατισμούς

Η κατάσταση που επικρατεί ώθησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνη Κοτσακά να παρέμβει με δήλωσή του και να απευθύνει έκκληση στα στελέχη, στα μέλη και τους φίλους τους ΣΥΡΙΖΑ «να διαφυλάξουν την διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πνεύμα ενότητας, αναδεικνύοντας το ήθος και τις αρχές μας, μακριά από φανατισμούς αλλά εστιάζοντας στις ιδέες και στο προτεινόμενο περιεχόμενο πολιτικής». «Δεν συνάδουν με τις αξίες της αριστεράς αντιπαραθέσεις στο δημόσιο διάλογο που πλήττουν και απαξιώνουν το ρόλο του πολιτικού μας φορέα ως βασικού πυλώνα του προοδευτικού χώρου», υπογράμμισε.

«Μαστίγιο και καρότο» από Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά από μια μέρα αφωνίας «ξαναχτύπησε» χθες με δύο συνεντεύξεις κι ένα βίντεο από επίσκεψή του στη Μακρόνησο όπου τον συνόδευσε ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Όπως έχει καταδειχθεί μέχρι στιγμής από την προεκλογική του κάμπανια, επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις διαρκείς αιχμές κατά του κόμματος, του «γραφειοκρατικού μηχανισμού», της «παλιάς φρουράς» κλπ ποντάροντας στα αντανακλαστικά ενός πιο απολίτικου κοινού και από την άλλη επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ενώπιον του εσωκομματικού κοινού με μηνύματα ενότητας. Πάντα υπό το σταθερό μήνυμα ότι ο ίδιος αποτελεί σοβαρή απειλή για την πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έτσι λοιπόν, μετά την σφοδρή κόντρα που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ «κασσελακικών» και «κομματικών» με αφορμή τη στήριξη του Γιάννη Δραγασάκη στην Έφη Αχτσιόγλου, και η οποία κορυφώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, χθες ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε αφήνοντας αιχμές κατά των επικριτών του στο κόμμα. Σε συνέντευξή του (iedιseis.gr) αναφέρει πως «η ιδέα της απειλής ενός ξένου που θα έρθει και θα μας πάρει το ένα ή το άλλο για να μας καταστρέψει ανήκει σε άλλους πολιτικούς χώρους» χρεώνοντας ουσιαστικά στους εσωκομματικούς αντιπάλους του τη λογική «θα έρθουν οι ξένοι να μας πάρουν τις δουλειές» όπως σημείωσε ο ίδιος.

Πάντως περισσότερο άναψε τις συζητήσεις στα σόσιαλ μήντια μεταξύ επικριτών και υποστηρικτών του, το βίντεο από τη Μακρόνησο με έναν κόσμο να τον επικροτεί κι ένα κομμάτι από το παραδοσιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ να θορυβείται και να θεωρεί ότι η επιστράτευση της Μακρονήσου στην προεκλογική του εκστρατεία ήταν προκλητική και συνιστά καπηλεία της ιστορικής μνήμης.

Το μήνυμα που ο ίδιος ανέδειξε με το βίντεο ήταν ότι «το συλλογικό είναι πιο μεγάλο από τον καθένα μόνο του. Γι’ αυτό θα είμαστε όλοι μαζί. Με μία λέξη: Αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη μεταξύ μας. Για να φτιάξουμε στη συνέχεια ένα κράτος αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες».

Σημειώνεται πως τις εντυπώσεις περί την υποψηφιότητά του ήρθε χθες να ενισχύσει δημοσκόπηση (της εταιρείας Real Polls για την ιστοσελίδα Militaire.gr) που τον εμφανίζει 8 μονάδες από την Έφη Αχτσιόγλου. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω δημοσκόπηση καταγράφεται προβάδισμα Κασσελάκη στην πρόθεση ψήφου με 42,2%, ενώ ακολουθούν η Έφη Αχτσιόγλου με 34,1%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 9,4%, ο Νίκος Παππάς με 9,2% και Στέφανος Τζουμάκας 0,9%. Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες για μία ακόμη δημοσκόπηση που θα έρθει στο φως της δημοσιότητας τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Το «καρφί» Τσακαλώτου για την ενότητα

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος με ραδιοφωνική του συνέντευξη έστειλε μήνυμα υπέρ της ενότητας, αφήνοντας όμως αιχμές έναντι των συνυποψηφίων του ότι αυτή δεν υπηρετήθηκε τις προηγούμενες μέρες, αντιθέτως επιλέχθηκαν οι κατά μόνας επισκέψεις στην Θεσσαλία, που δεν έδωσαν «ωραία εικόνα». «Έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι έκανε σχετική πρόταση προς τον πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και τους δύο γραμματείς, αλλά δεν εισακούστηκε. Με άλλα λόγια ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθήνας άφησε να διαφανεί η ενόχλησή του για το γεγονός ότι ακόμη και στην εξαιρετικά κρίσιμη συνθήκη των δραματικών στιγμών που έζησε και ζει η Θεσσαλία, δεν υπήρξε διάθεση από τους συνυποψηφίους του να εκπέμψουν ένα ισχυρό σήμα ενότητας ως «όλον κόμμα», αλλά επέλεξαν προσωπικές προεκλογικές στρατηγικές, όπως περίπου έγραψε σε σχετική του ανάρτηση την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλία: Ο Κικίλιας κι άλλοι 4 υπουργοί που «πνίγηκαν» στον κάμπο- Κεραμέως, Αυγενάκης, Σκρέκας και Πιερρακάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Προαναγγελθείσα τραγωδία και έγκλημα στη Θεσσαλία, να δώσει άμεσα απαντήσεις η κυβέρνηση

Γεωργιάδης για κακοκαιρία Daniel: Ένας περιφερειάρχης μπορούσε να απορροφά γρήγορα πόρους, ο Αγοραστός

Keywords
Τυχαία Θέματα