ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα Κασσελάκη, ο στόχος για μείωση της διαφοράς με ΝΔ και η οριστική «πόρτα» στο ΠΑΣΟΚ

Μπορεί να «ζαλίζουν» οι ποικίλες αναφορές Κασσελάκη για το πού τοποθετεί τον πήχη των ευρωεκλογών το τελευταίο διάστημα, το σίγουρο πάντως είναι ένα: δεν υπάρχει ποσοστό που θα θεωρήσει αποτυχία, καθώς η άποψή του ότι θα παραμείνει για να μετρηθεί στις εθνικές εκλογές, δεν έχει αλλάξει.

Ωστόσο, στη φάση αυτή, δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις

έχουν αρχίσει και καταγράφουν ευνοϊκά αποτελέσματα, υπό την έννοια πως δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 15%-16%. Προσεγγίζει δηλαδή το ποσοστό του 17,8% των εκλογών του Ιουνίου του 2023. Ποσοστό που αν πιαστεί θα θεωρηθεί επιτυχία για τον Κασσελάκη, μετά από όσα έχουν γίνει από την ανάδειξή του στην ηγεσία – το κόμμα πέρασε δύο διασπάσεις, και στη συνέχεια αναδείχθηκαν νέες εστίες αμφισβήτησης που «μαζεύτηκαν» με το Συνέδριο και λόγω των ευρωεκλογών.

Όμως, αν και ο ίδιος ο Κασσελάκης ανέφερε πρόσφατα ότι ο πήχης είναι το ποσοστό των πρόσφατων εθνικών εκλογών- παράλληλα πάντα με τους μεγαλεπήβολους στόχους για «μεγάλη ανατροπή»- βλέποντας την μικρή ανοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα ευρήματα για τη ΝΔ να έχουν το «2» μπροστά στην πρόθεση ψήφου, μετακινήθηκε πιο έντονα στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Στις τρεις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση των υποψηφίων της Αττικής για τις προκριματικές εκλογές που γίνονται αύριο, αλλά και στις συνεντεύξεις του, ο Κασσελάκης δήλωσε ουκ ολίγες φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα, μιλώντας διαρκώς για «δυναμική» (που προφανώς ο ίδιος εννοεί ότι είναι ορμητική) και για «κίνημα» και «ρεύμα» στην κοινωνία.

Βλέπουν «ψαλίδα» με ΝΔ στο 10%

Κασσελάκης και Κουμουνδούρου την τελευταία εβδομάδα έχουν αποκαλύψει τους μύχιους πόθους του για τη μείωση της διαφοράς, σε ένα σενάριο που δεν το θεωρούν πλέον απίθανο και εκτιμούν ότι θα σημάνει την ανατροπή της εικόνας κυριαρχίας της ΝΔ στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Το είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο Νίκο Ευαγγελάτο: «Αν δείτε μια δημοσκόπηση στην οποία η Νέα Δημοκρατία είναι 29 και ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, τι θα λέγατε τότε;». Κοινώς, στην Κουμουνδούρου δε βλέπουν διόλου απίθανη μια μείωση της διαφοράς γύρω στο 10%, από τις 17 και 20 μονάδες που είναι σήμερα.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «παίζει» στο δημόσιο λόγο του με ένα ευρύ φάσμα ενδεχομένων από το 17,8% και πάνω, τη μείωση της διαφοράς έως και την πρωτιά, με το αρνητικό ενδεχόμενο της ήττας με δέκα μονάδες (πτώση από το ποσοστό των εθνικών) να μην το θεωρεί αποτυχία, διότι όπως είπε «αυτός ο πήχης 10 πάνω – 10 κάτω, είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Με αυτά ως δεδομένα, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει πως θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως μεγάλος αντίπαλος της ΝΔ τον οποίο μάλιστα «φοβάται» το Μαξίμου – σε αντίθεση με την επισήμανση Τσίπρα ότι ο Μητσοτάκης «τρέχει μόνος, χωρίς αντίπαλο, και κινδυνεύει να βγει δεύτερος».

Προφίλ «αντισυμβατικού» και «απρόβλεπτου»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει δε να προβάλει και το προφίλ του αντισυμβατικού «μη επαγγελματία» πολιτικού και του «απρόβλεπτου» όπως είπε στο φόρουμ των Δελφών, έναντι του οποίου το Μαξίμου έχει εξαπολύσει προπαγάνδα. Ποντάροντας, έτσι στην απαξίωση των κομμάτων και των παραδοσιακών πολιτικών από μεγάλη μερίδα του κοινού που δεν είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη και εμφορείται από συναισθήματα απογοήτευσης. Μάλιστα, από την εκδήλωση στο Περιστέρι, ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε στις κατηγορίες του Μαξίμου περί «λαϊκισμού», αποκαλώντας τους κυβερνητικούς και τα στελέχη της ΝΔ, «πολιτικάντηδες».

Ακόμη και το στοιχείο της περιουσιακής του κατάστασης το αξιοποιεί δια της προβολής της οικονομικής του άνεσης, κάτι που προβάλλει ως στοιχείο διαφάνειας σε αντίστιξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του οποίου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση χθες σε προσωπικό επίπεδο, για τα περιουσιακά του στοιχεία και το πόθεν έσχες του, κατηγορώντας τον ότι ζει σε «γυάλινο πύργο» αποκομμένο από την κοινωνία.

Κλειστά «πορτοπαράθυρα» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανοιχτά μόνο για τη βάση

Την ίδια ώρα, κι εφόσον θεωρεί ότι έχει δυναμική πρωτιάς, τώρα ή αργότερα, (στις ευρωεκλογές ή μετά από αυτές, στην πορεία προς τις εθνικές) ο Στέφανος Κασσελάκης, δείχνει ότι δεν υπολογίζει το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως απορρίπτει κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας μαζί του και «κονταροχτυπιέται» με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τρόπο που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι γεφυρώνεται μετά τις εκλογές, καθώς συνεχίζει να τον αποκαλεί «εκβιαζόμενο» διότι δεν καταθέτει μήνυση στον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές.

Ξεκαθάρισε περαιτέρω ότι «δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία σε επίπεδο κορυφής» και πως «αν κάποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στον χώρο μας, μέσω του νέου ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη χαρά να έρθει να χτίσουμε μαζί» αλλά αυτό θα γίνει στο επίπεδο της βάσης και της «κοινωνικής αντιπολίτευσης».

Διαβάστε επίσης:

Ομοφοβικό παραλήρημα από τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη κατά του Στέφανου Κασσελάκη (Video)

Το σχέδιο Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη – Κασσελάκη

ΚΚΕ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Εκπροσωπεί την πολιτική της ΕΕ και τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου

Keywords
Τυχαία Θέματα