ΣΥΡΙΖΑ: Τι μπορεί να κρίνει τη μάχη του δεύτερου γύρου – Τρεις κρίσιμοι παράγοντες

Με ένα τελείως νέο σκηνικό να διαμορφώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και την πρωτιά Κασσελάκη με 9 μονάδες έναντι της Έφης Αχτσιόγλου, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στον κρίσιμο δεύτερο γύρο.

Ξεκινά έτσι μια εβδομάδα έντονων διεργασιών. Από τη μία ο λεγόμενος «ιστορικός» ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη της επιβίωσης και της συνέχειάς του στηρίζοντας την Έφη Αχτσιόγλου η οποία θα κληθεί να

καλύψει αυτή τη σημαντική διαφορά. Από την άλλη ο νικητής του πρώτου γύρου Στέφανος Κασσελάκης με όσους συσπειρώνονται γύρω του θα επιχειρήσουν να περιφρουρήσουν το προβάδισμά του ώστε να εξασφαλίσει μια άνετη νίκη.

Τα στοιχεία εκείνα στα οποία επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον των «αντίπαλων» επιτελείων, καθώς είναι αυτά που μπορούν να κρίνουν την έκβαση του δεύτερου γύρου είναι τρία:

–Τα 40.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πήγαν να ψηφίσουν χθες. Στην χθεσινή εκλογική διαδικασία προσήλθαν για να ψηφίσουν 106.000 ήδη εγγεγραμμένα μέλη – από τα 152.000 μέλη που προσήλθαν τον Μάιο του 2022 να ψηφίσουν το Αλέξη Τσίπρα – καθώς και 40.000 περίπου νέα μέλη, που γράφτηκαν χθες ή τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να ψηφίσουν σε αυτή τη διαδικασία. Λείπουν επομένως από την εξίσωση, περί τις 40.000 μέλη από την εκλογή του 2022, τα οποία τα επιτελεία των δύο πλευρών θα πρέπει να κινητοποιήσουν προς την κάλπη τους, καθώς είναι μια υπολογίσιμη δεξαμενή που πιθανότατα «κρύβει» και τις δύο κατηγορίες ψήφων, και προς Κασσελάκη, εφόσον κάποιοι μπορεί να τον θεωρούν συνεχιστή του Αλέξη Τσίπρα, και πιο «κομματική» ψήφο.

– Οι συμμαχίες εν όψει του δεύτερου γύρου. Οι ψηφοφόροι του Νίκου Παππά αναμένεται να κατευθυνθούν προς την πλευρά Κασσελάκη, ενώ δεν αποκλείεται μια μειοψηφία μελών με «κομματικό πατριωτισμό» να στραφεί προς την Έφη Αχτσιόγλου. Από την άλλη, η ψήφοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά πλειοψηφία θα κατευθυνθούν στην Έφη Αχτσιόγλου. Αυτή η πλευρά προφανώς, δεν «επικοινωνεί» καθόλου με την πλευρά Κασσελάκη, επομένως τυχόν απώλεια ψήφων από τον Τσακαλώτο στην Αχτσιόγλου θα δηλώνει την απογοήτευση μελών που ενδεχομένως θεωρήσουν ότι η μάχη είναι χαμένη.

– Τα λάθη που μπορεί να κάνει η μία ή άλλη πλευρά. Οι υποψήφιοι κινούνται πάνω σε εύθραυστο πάγο και κάποια επικοινωνιακά ή πολιτικά λάθη μπορεί να στοιχίσουν κρίσιμες ψήφους. Με δεδομένη τη δυναμική που δείχνει πάντως να έχει ο Στέφανος Κασσελάκης, και το γεγονός ότι το ακροατήριο αυτή τη στιγμή δείχνει να θέλει να του δώσει την ευκαιρία ανεξαρτήτως του τι λέει και του αν κάνει λάθη, ο κίνδυνος ελλοχεύει κυρίως για την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει λόγο να επαναπαύεται, καθώς στην πολιτική όλα μπορούν να συμβούν και η μία ανατροπή να διαδεχτεί την άλλη.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης για τροχαίο στη Λιβύη: Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβη (video)

Λοβέρδος: «Το 45% του Κασσελάκη επιβάλλει το καλωσόρισμά του στην πολιτική»

Απάντηση Πολάκη σε Αχτσιόγλου: «Η αλαζονεία θα πληρωθεί διπλή την άλλη Κυριακή»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, – Τρεις,syriza, – treis