ΣΥΡΙΖΑ: Ξαναπαίρνει μπρος η κούρσα της διαδοχής μετά τις διακοπές – Το όραμα των υποψηφίων

Μετά τη σύντομη ανάπαυλα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναμένεται να επιστρέψουν σιγά σιγά στις εκλογικές τους εκστρατείες εν όψει των εσωκομματικών διαδικασιών του Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο ορόσημο στον ορίζοντα είναι το Διαρκές Συνέδριο που τελικώς θα γίνει στις 2 του Σεπτέμβρη και το οποίο θα αποφασίσει για την διαδικασία εκλογής προέδρου ενώ θα οριστικοποιηθούν και οι υποψηφιότητες. Στη συνέχεια ο πρώτο γύρος των εσωκομματικών εκλογών θα διεξαχθεί

στις 10 Σεπτεμβρίου.

Τις απόψεις τους για το πώς πρέπει να οργανωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες σε κυριακάτικες συνεντεύξεις τους (εφ. Αυγή και Μακεδονία) οι τέσσερις υποψήφιοι, αναπτύσσοντας έναν άτυπο διάλογο τρόπον τινά, που περιλαμβάνει και κάποιες μικρές- προς το παρόν- αιχμές.

Αχτσιόγλου: Κόμμα με κανόνες, δομές και γνώση

Για κόμμα με δομές, κανόνες και γνώση κάνει λόγο η Έφη Αχτσιόγλου. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα των δομών και όχι των προσώπων» αναφέρει εξηγώντας ότι μιλά για ένα «σαφές οργανόγραμμα, που θα ξέρουμε ποιος κάνει τι και με ποια ιδιότητα» αλλά και «ποιος έχει λόγο πού, ποιος ευθύνεται για τι» με βάση το ρόλο που συλλογικά του έχει ανατεθεί.

Επιπρόσθετα, σημειώνει, «χρειαζόμαστε ένα κόμμα με κανόνες, που θα ισχύουν για όλες και όλους, από την πρόεδρο ή τον πρόεδρο μέχρι το πιο νέο μέλος της μικρότερης οργάνωσης. Κανόνες που θα λειτουργούν και κατασταλτικά, όπου χρειάζεται, αλλά κυρίως που θα προάγουν με θετικό τρόπο τις αξίες μας και τη συλλογικότερη λειτουργία μας». Τέλος, μιλά για ένα «κόμμα με γνώση» υπογραμμίζοντας το σκεπτικό της ως εξής: «Γίνεται πολύ συχνά μια διάκριση μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών, στην οποία καθένας προσδίδει αρνητική χροιά είτε στη μία κατηγορία είτε στην άλλη. Θεωρώ ότι όσο λάθος είναι να υποκαταστήσουν οι “ειδικοί” τη δημοκρατική διαδικασία, άλλο τόσο λανθασμένη είναι και η γνώμη που εκφέρεται χωρίς μελέτη και τεκμηρίωση».

Τα παραπάνω, τονίζει, είναι και ο τρόπος ώστε να λειτουργεί μεν ο πλουραλισμός, χωρίς όμως οι τάσεις να λειτουργούν «ως μηχανισμοί νομής εσωκομματικής εξουσίας, με αδιαφάνεια και μεροληψία».

Τσακαλώτος: Ανασύνθεση της αριστεράς και συλλογική ηγεσία

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για την ανάγκη ενός «σοκ» επανίδρυσης των οργανώσεων και των δομών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μιλά για μια νέα συλλογική ηγεσία που «θα μεριμνά έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει παντού και πραγματικά».

Αναφορικά με την λειτουργία των τάσεων εντός του κόμματος σημειώνει πως τα ρεύματα ιδεών είναι «κατάκτηση», θα πρέπει όμως να μην λειτουργούν «ως κόμματα μέσα στο κόμμα» όπως συνέβη στο παρελθόν, ούτε ως «διελκυστίνδα που τραβά το κόμμα προς τη μία ή την άλλη ιδεολογική κατεύθυνση», αλλά «ως εφαλτήριο ιδεολογικής ζύμωσης και, τελικώς, μιας δημιουργικής σύνθεσης με σκοπό την ηγεμονική ιδεολογική επικράτηση του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται κάθε εποχή». Γνωρίζουμε, αναφέρει ότι «η δέσμευση στον κοινό μας αγώνα (…) ενδυναμώνεται» όταν «η γνώμη μας ακούγεται και γίνεται πράξη, όταν συντίθεται μαζί με τις καλές γνώμες των άλλων, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο μείγμα στο οποίο καθένας και καθεμία θα βρίσκει μέρος του εαυτού του/της». Ως εκ τούτου προτείνει την «ανασύνθεση» της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όσον αφορά την παρουσία του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό μετά τις εσωκομματικές εκλογές σημειώνει πως η άμεση προτεραιότητα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στηρίξει αριστερά αυτοδιοικητικά σχήματα σε δήμους και περιφέρειες. Παράλληλα κάνει λόγο για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει «ρεαλιστική, προταγματική και δομική αντιπολίτευση». Εκτίμησε δε πως «την αμέσως επόμενη περίοδο θα εμφανιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την ανεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης της προηγούμενης τετραετίας γεγονός που ανοίγει πεδία παρέμβασης τόσο εθνικά όσο όμως και στο ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και εν γένει της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης».

Νίκος Παππάς: Κόμμα των μελών και συνέχεια της διεύρυνσης

Την υπεράσπιση της διεύρυνσης που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και της απεύθυνσης στο ευρύ ακροατήριο από τα αριστερά ως το κέντρο συνεχίζει ο Νίκος Παππάς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υποψήφιος για την προεδρία μιλά για την ανάγκη υλοποίησης των συλλογικά ψηφισμένων αποφάσεων (διεύρυνση), για την ανάγκη διαφάνειας και δημοκρατίας όπου δεν θα υπάρχει ένα «επιτελικό» κόμμα δομών που θα καταστέλλουν τη βούληση των μελών, αντιθέτως θα δίνεται ο λόγος σε αυτά.

«Είμαστε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη» αναφέρει και «δεν μπορούμε (…) να κάνουμε πισωγύρισμα στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς, λέγοντας ότι μας αφορά μόνο μία παράδοση του αριστερού και προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να καταστούμε κόμμα των μελών, όπως ακριβώς έχουμε συμφωνήσει αλλά δεν έχουμε υλοποιήσει. Ένα κόμμα, μία παράταξη, όπου οι αποφάσεις των μελών υλοποιούνται από τις δομές. Ένα κόμμα, μία παράταξη, όπου οι δομές δεν υπάρχουν για να καταστέλλουν ή να λειτουργούν ως “άβατα”. Τα πάντα θα πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια. Διεύρυνση, μετασχηματισμός, νίκη. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η παράταξη για τη νίκη είναι το ιστορικό μας χρέος».

O ίδιος, σημειώνει, πως αν εκλεγεί στην προεδρία του κόμματος το στίγμα που θα δώσει κατά τις πρώτες εκατό μέρες θα είναι αυτό «μιας αιχμηρής αλλά και σοβαρής αντιπολιτευτικής μας στάσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που εκκαθαρίζει την αγορά και την κοινωνία, που έχει γίνει χορηγός όσων κερδοσκοπούν και όσων πετούν τον κόσμο έξω από το σπίτι του, που ανοίγει τον δρόμο της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων».

Τζουμάκας: Στοιχειώδης πολιτική και ιδεολογική ενότητα – «όχι» σε μειοψηφικές συσπειρώσεις μηχανισμών

Ο Στέφανος Τζουμάκας, μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα με «πολιτική και ιδεολογική ενότητα στα βασικά, και να μην καθορίζεται η φυσιογνωμία του από μειοψηφικές συσπειρώσεις» κι ακόμα «χρειάζεται να μετεξελιχθεί σε λαϊκό κόμμα με αναφορά στην κοινωνία με ανοιχτές πόρτες για φίλους και πολίτες». Επισημαίνει πιο ειδικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τρία πράγματα δηλαδή:

α) Διανόηση: Μια σωστή λειτουργία προϋποθέτει και μια ανανεούμενη διανόηση από προσωπικότητες σε μια διαλεκτική σχέση όχι μόνο με θεωρητικές αλλά και βιωματικές αναφορές στο διεθνές γίγνεσθαι, που και από την άγνοια θα προστατεύει και θα προτρέπει σε αναλύσεις και προσεγγίσεις ολιστικού προσανατολισμού.

β) Επαρκή πολιτική ομάδα.

γ) Πολιτικό κόμμα κοινωνίας – και όχι μόνο κόμμα μελών – αντί για μηχανισμό». Επισημαίνει ιδιαίτερα, όσον αφορά τη λειτουργία του κόμματος, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει «υποκατάσταση της πολιτικής από οργανωτικά σχήματα ελέγχου».

Ο οργανωτικός έλεγχος, τονίζει, «αποτελεί παλιά συντηρητική μέθοδο για την παρεμπόδιση των δημοκρατικών συζητήσεων πάνω σε θέματα ιδεολογικά, προγραμματικά, θέματα στρατηγικής. Αποτελεί καθήλωση σε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, σε κάθε περιοχή, σε κάθε κλάδο εργασίας. Έτσι οδηγείται σε μειοψηφικές πολιτικές μηχανισμών».

Διαβάστε επίσης:

Οργισμένος Πολάκης: «Ποιος ανέβασε συνέντευξη και την κατέβασε μία ώρα μετά;»

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τσέφεριν και «Big 4»: Τρεις «καυτές πατάτες» στα χέρια του Μαξίμου

Νέα Φιλαδέλφεια: O Κροάτης πρωθυπουργός «αδειάζει» τον πρόεδρο – «Στα χέρια των ελληνικών Αρχών η υπόθεση»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ξαναπαίρνει,syriza, xanapairnei