Τα νομοσχεδια που κάνουν ποδαρικό το 2024 – Η στάση των κομμάτων

Με την ανάπαυλα των εορτών να φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή την καινούργια χρονιά. 

Το γιορτινό κλίμα δεν έσβησε τις μηχανές, που βρίσκονται στο ρελαντί τις ημέρες αυτές με στόχο να είναι έτοιμα τα νομοσχέδια που θα κάνουν ποδαρικό το 2024. 

Η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη στο υπουργικό συμβούλιο της 20ης Δεκεμβρίου, το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα της

επιστολικής ψήφου στους απόδημους ενόψει ευρωεκλογών, καθώς και οι παρεμβάσεις στους ποινικούς κώδικες και την αθλητική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το νέο έτος.

Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας είναι οι μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σημειώνοντας ταυτόχρονα πως σε ότι αφορά στα μη κρατικά πανεπιστήμια, στο σχετικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση αρχές της χρονιάς, θα υπάρχουν σημαντικές διατάξεις και για τα κρατικά πανεπιστήμια. 

Με δεδομένο ότι η αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου 16 δεν έχει «περάσει», η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να «πατήσει» στο άρθρο 28 του Συντάγματος που αφορά στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τους διεθνείς οργανισμούς, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων πως «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα».

Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 θετικές ψήφοι. «Η καινούρια χρονιά θα ξεκινήσει με κάτι το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι ιστορικού χαρακτήρα, είναι εμβληματικό, είναι πολύ- πολύ σημαντικό. Και, μας βγάζει από χρόνιες αγκυλώσεις και εμμονές κυρίως συνταγματικού χαρακτήρα, που είναι το σύστημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ», είπε ο Μάκης Βορίδης για να συμπληρώσει πως γίνεται ένα βήμα – «το όλο βήμα πρέπει να γίνει με τη συνταγματική αναθεώρηση».  

«Είναι ώρα να φανεί ποιοι είναι προοδευτικοί στις πράξεις και όχι μόνον στα λόγια», επισημαίνουν στελέχη της πλειοψηφίας με το ΠΑΣΟΚ πάντως, μετά την αναδίπλωση του Γιώργου Παπανδρέου, να βάζει νερό στο κρασί του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως, ζητά αυστηρές προϋποθέσεις και προδιαγραφές στη λειτουργία τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι αρχικές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και βουλευτών που τον στήριξαν όπως ο Πέτρος Παππάς άφηναν παράθυρο στήριξης σε ρύθμιση υπέρ των μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, τώρα η στάση του κόμματος είναι σαφώς αρνητική, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται σε θέση μάχης για μαζικά πανεκπαιδευτικά κινήματα ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές. Σταθερά απέναντι και η νέα ΚΟ της Νέας Αριστεράς. 

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στους απόδημους ενόψει ευρωεκλογών είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση αρχές του 2024 στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας που αποτελεί γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών. 

Με επιφυλακτικότητα, παρά την κατ’ αρχήν θετική στάση, υποδέχθηκαν τα κόμματα την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την επιστολική ψήφο. Για την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου για τις ευρωεκλογές απαιτείται απλή πλειοψηφία και θα μπορεί να εφαρμοστεί από τις κάλπες τον ερχόμενο Ιούνιο. Με την ίδια πλειοψηφία μπορεί να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, αλλά για να ισχύσει άμεσα –από τις επόμενες βουλευτικές δηλαδή– απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφοι.

Το νομοσχέδιο όπως παρουσιάστηκε κινείται σε τέσσερις άξονες: εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ΑμεΑ στον προεκλογικό διάλογο.

Προς ψήφιση στη βουλή με το νέο έτος αναμένεται ο νέος υγειονομικός χάρτης για τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση στις υπηρεσίες υγείας και του ΕΚΑΒ, αλλά και ο νέος δικαστικός χάρτης για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Η διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε σήμερα και άμεσα κατατίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.  Μεταξύ των αλλαγών που δρομολογούνται είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα και στον κώδικα ποινικής δικονομίας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία για τις αλλαγές στους κώδικες επικεντρώνει σε δύο άξονες, στη δέσμευση για τον περιορισμό της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, με στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας. Οι αλλαγές προβλέπουν -ανάμεσα στα άλλα- την αύξηση των ανώτατων ποινών πρόσκαιρης κάθειρξης για τα κακουργήματα στα 20 έτη από τα 15 που ισχύει σήμερα, καθώς και την υποχρεωτική έκτιση ποινών φυλάκισης από τρία έτη και πάνω για τα πλημμελήματα και μέρους της καταδίκης για ποινές από δύο έως τρία έτη.  Από τη Βουλή θα περάσει και το νέο πακέτο των παρεμβάσεων στην αθλητική νομοθεσία για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, που αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, καθώς τρεις νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δύο χρόνια.  Ο 31χρονος Γιώργος Λυγγερίδης που χτυπήθηκε από ναυτική φωτοβολίδα ήταν το τελευταίο θύμα με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι αποτελεί ζήτημα τιμής η τιμωρία των δολοφόνων και το ξερίζωμα της βίας. 

«Η παραβατικότητα στον αθλητικό χώρο που μετεξελίσσεται εδώ και χρόνια από απλούς ξυλοδαρμούς σε εγκληματικότητα πλέον, σε δολοφονίες, έχει αλλάξει και τα χαρακτηριστικά και του χώρου που εξελίσσεται», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα εστιάσει στις λογικές χουλιγκανικής βίας που καλλιεργείται εντός των γηπέδων. «Η στόχευσή μας είναι πλέον μέσα στο γήπεδο», είπε για να προσθέσει ότι « το νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες δεν θα είναι μία νομοθετική παρέμβαση στο κενό, ούτε μία παρέμβαση η οποία θα αφήνει κενά. Θα είναι μία παρέμβαση, θα τη δείτε και όταν αναρτηθεί στη διαβούλευση, που έχει συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς αρχή, μέση, τέλος». Από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για επικοινωνιακή προσέγγιση, ενώ το ΠΑΣΟΚ μίλησε για επιλογή ισορροπίας της κυβέρνησης μεταξύ ιδιοκτητών ομάδων.

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη στο νομοθετικό προγραμματικό δεν υπάρχει προς το παρόν το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών που έχει πυροδοτήσει γαλάζιες αντιδράσεις. «Συζητείται στο δημόσιο διάλογο, το έχει κρατήσει ο πρωθυπουργός για να δει ποια είναι η χρονική στιγμή, κάτω από ποιες προϋποθέσεις, το ακριβές περιεχόμενο, τα διαδικαστικά κομμάτια, προκειμένου να εκδηλωθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι, είναι κάτι το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός», ανέφερε σε συνέντευξή του.

Πάντως, το δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρουν επίσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το νέο σύστημα αξιολόγησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το πρόγραμμα «Ευκαιρία» για την αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας, καθώς και νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναμόρφωση του χάρτη των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης ανά τη χώρα και τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει νομοσχέδιο για  τη σύσταση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, αποτέλεσμα συμφωνίας με τους καλλιτέχνες μετά τις απεργίες των προηγούμενων μηνών, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ετοιμάζει τομές στο Κτηματολόγιο, με την προοπτική κατάργησης υποθηκοφυλακείων και τη μετατροπή τους σε υποκαταστήματα κτηματολογικών γραφείων. Με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ ασχολείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Χαράλαμπος Μποντζίδης, πρώην βουλευτής της ΝΔ – Το συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Βουλής

Επαμεινώνδας Κωστέας: «Η γυναίκα του βιντεοσκοπούσε την πτήση», λέει ο πατέρας του επισμηναγού – Την Παρασκευή η κηδεία του

Άρτα: Αποσωληνώθηκε ο 14χρονος που κατέρρευσε ενώ έλεγε τα κάλαντα

Keywords
υγειονομικός χάρτης, βουλη, συνταγμα, αει, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, συριζα, ΚΚΕ, νέα, εκλογες, αμεα, αναδιαρθρωση, εκαβ, συγκεκριμένο, απεργιες, ελγα, οπεκεπε, νεα δημοκρατια, κηδεία, κινηση στους δρομους, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, αμεα, βημα, γνωμη, γυναικα, εγκληματικοτητα, εκαβ, ελγα, κτηματολογιο, οπεκεπε, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, αδρανεια, αει, αυξηση, αρθρο, ανδρουλακης, αξονες, βοριδης, βρισκεται, γινει, γινεται, δεδομενο, δημοσιο, δειτε, δηλωσεις, δολοφονιες, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εκπαιδευση, εμμονες, ετη, ετος, ζωη, ζητα, κηδεία, ιδια, υπηρεσιες, ισχυει, μηχανες, καμερες, κυβερνηση, κλιμα, κρασι, λειτουργια, λογο, νερο, ρελαντι, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συζητηση, τιμωρια, τομη, τρια, υγειονομικός χάρτης, φτανει, δικαιωμα, εθνικο, χωρα, κωδικες, οργανα, πακετο, πληροφοριες, υγειας
Τυχαία Θέματα
2024 –,