Τα ορόσημα του Μητσοτάκη

Το 2023 ήταν μία καλή χρονιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού η Ν.Δ. κατάφερε να επανεκλεγεί πρώτο κόμμα και μάλιστα με ισχυρή αυτοδυναμία, αφήνοντας πολύ πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πολλοί ισχυρίζονται ωστόσο ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αφού μέσα στο 2024 έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από θέματα – αγκάθια, τα οποία θα φέρουν τριγμούς τόσο

στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ακρίβεια

Η ακρίβεια, εισαγόμενη ή όχι, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα. Όσα… καλάθια και αν φέρει, όσους ελέγχους και αν κάνει, όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα στην τσέπη των πολιτών θα παραμείνουν ίδια.

Το γεγονός ακόμα ότι η χώρα βαδίζει για τρίτη χρονιά τον δύσκολο αυτό δρόμο έχει κουράσει τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά τις τιμές να ανεβαίνουν ραγδαία.

Το κλίμα ευφορίας που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί τις ημέρες των εορτών με τους τουριστικούς προορισμούς δεν σημαίνει τίποτα, καθώς οι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί είναι λίγοι και συγκεκριμένοι, ενώ την ίδια στιγμή η αγορά δεν εμφάνισε καμία ιδιαίτερη δυναμική.

Βία

Το δεύτερο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με τη βία και την εγκληματικότητα, την οποία αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και καιρό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το θέμα της εγκληματικότητας έχει φτάσει στην τρίτη θέση μετά την ακρίβεια και την οικονομία.

Τα γεγονότα με τη βία στα γήπεδα έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, ενώ υπάρχει η αίσθηση στους πολίτες ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν επαρκούν. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι της νύχτας δρουν σχεδόν ανενόχλητοι και κανείς και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να τους επηρεάσει.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Μέσα στο 2024 αναμένεται να φανούν και οι συνέπειες από τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε να διαχειρίζεται επικοινωνιακά το θέμα προφανώς δεν σημαίνει τίποτα για όσους υποστούν τις συνέπειες του οριζόντιου μέτρου που πέρασε πριν από λίγο καιρό το αρμόδιο υπουργείο. Το επόμενο διάστημα θα φανεί πόσους ελεύθερους επαγγελματίες αφορούσε αυτό το μέτρο και εάν άξιζε το ρίσκο για την κυβέρνηση.

Η ομάδα Σαμαρά

Σε εσωκομματικό επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου θα αναμετρηθεί με την ομάδα του Αντώνη Σαμαρά για τρία θέματα: τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και, φυσικά, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην κυβέρνηση κρατάνε έτσι και αλλιώς μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά την επίθεση φιλίας του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα. Εάν πάντως γρήγορα αποδειχθεί ότι επρόκειτο για ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι του Τούρκου Προέδρου, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι θα επιβεβαιωθεί ο Σαμαράς, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας.

Στελέχη της κυβέρνησης δεν έκρυβαν άλλωστε την αγωνία τους για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης αφού, όπως έλεγαν, ιδιαίτερο ρόλο στα ελληνοτουρκικά θα παίξει και η στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ στις τουρκικές απαιτήσεις για τα F-16.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται να παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση του μεταναστευτικού, καθώς, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα εργασίας σε παράνομους μετανάστες, έχει ξεσπάσει ένας άτυπος εμφύλιος στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι διαφωνούντες είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που εμφανίστηκαν δημόσια να συντάσσονται με τις απόψεις του Σαμαρά, ο οποίος καταψήφισε μάλιστα τη σχετική τροπολογία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται και το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, για το οποίο ο Μητσοτάκης δεν θέλει να κάνει πίσω. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ή στις αρχές του χρόνου ή μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοθέτημα.

Με βάση τις μέχρι τώρα αντιδράσεις, οι πληροφορίες λένε ότι περίπου 140 βουλευτές της Ν.Δ. είναι εναντίον αυτής της τροπολογίας.

Καθώς μάλιστα αναμένεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να σηκώσει ψηλά τη σημαία της αντίστασης, βάζοντας στον «χορό» και την Εκκλησία, όλα δείχνουν ότι εκείνο το διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση.

Μακριά από τις κάλπες

Όλα αυτά, ωστόσο, αναμένεται να διαδραματιστούν μακριά από την περίοδο των ευρωεκλογών. Και αυτό επειδή κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να κάνει χειρότερη την κατάσταση λίγο πριν από τις καλοκαιρινές κάλπες.

Με δεδομένο ότι η ψήφος των ευρωεκλογών είναι χαλαρή, ενώ πολλοί επιλέγουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική διακυβέρνησης, τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται να θέλουν να κρατήσουν τα προβληματικά θέματα μακριά από τις ευρωεκλογές. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι στις κάλπες του καλοκαιριού έτσι κι αλλιώς θα φανεί η όποια φθορά έχει υποστεί η κυβέρνηση…

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση στην «μέγγενη» της ακρίβειας και του «περιβάλλοντος χαμηλής ανάπτυξης»

Κασσελάκης για θάνατο Ντελόρ: Η απώλειά του, ας γίνει μια διαρκής υπόμνηση για τις προοδευτικές δυνάμεις

Σακελλαροπούλου για τον θάνατο του αστυνομικού: Θρηνούμε ένα ακόμη θύμα οπαδικής βίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη,mitsotaki