Τεχνικούς και… gamers επιστρατεύει ο Πούτιν

Μια νέα ομάδα κρούσης συγκρότησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τη SUN, που στελεχώθηκε από gamers, ανθρώπους που περνούν όλη τη μέρα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή και από εξειδικευμένους τεχνικούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό των πυραυλικών χτυπημάτων που έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στα δίκτυα υποδομών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ομάδα αυτή, στην οποία συμμετέχει και ένα ζευγάρι, έχει αναλάβει να

προσδιορίζει τους στόχους και να χαράσσει την πορεία των πυραύλων που εκτοξεύονται εναντίον πολιτικών στόχων.

Έρευνα της ιστοσελίδας Bellingcat αποκάλυψε ότι η νέα ομάδα κρούσης αποτελείται από νέους άνδρες και γυναίκες, πολλοί από τους οποίους έχουν ως υπόβαθρο μόνο την γνώση προγραμματισμού υπολογιστών και το gaming. Κάποιοι από αυτούς εργάστηκαν και στο κέντρο διοίκησης του ρωσικού στρατού στη Δαμασκό, στο διάστημα 2016-2021, όταν οι δυνάμεις του Πούτιν είχαν εξαπολύσει και πάλι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η ομάδα υπάγεται στο «Κέντρο Υπολογιστών του Γενικού Επιτελείου» του ρωσικού στρατού και τα γραφεία της βρίσκονται στο υπουργείο Άμυνας, στη Μόσχα, αλλά και στο αρχηγείο του στρατού στην Αγία Πετρούπολη.

Κυκλοφόρησε μάλιστα και μία φωτογραφία της ομάδας κρούσης, που τραβήχτηκε το 2013, έξω από το Γενικό Επιτελείου Στρατού, στη Μόσχα. Η ομάδα κρούσης συνεργάζεται με ανώτατους αξιωματικούς του στρατού και του ναυτικού. Όσοι δεν προέρχονται από στρατιωτικές ακαδημίες εργάζονταν πριν από τον πόλεμο σε εταιρίες υπολογιστών και λογισμικού στη ελεύθερη αγορά και στρατολογήθηκαν για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες των ρωσικών δυνάμεων.

Photo: Bellingcat

Οι περισσότεροι είναι νέοι λίγο πριν από τα 30 και τέσσερα μέλη της ομάδας είναι μόλις 24 χρόνων. Ο μισθός τους είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των αποδοχών στη Ρωσία και το 2020 κυμαινόταν γύρω στις 130.000 ρούβλια τον μήνα (περίπου 1900 ευρώ).

Η έρευνα του ιστότοπου Bellingcat έγινε με βάση στοιχεία που βρίσκονται σε ανοιχτές πηγές στο διαδίκτυο, που οδήγησαν στην ταυτοποίηση συγκεκριμένων προσώπων με τα οποία ήλθαν σε επαφή στελέχη των ρωσικών δυνάμεων. Η ανάλυση τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ ενός συνταγματάρχη του στρατού και ατόμων που οι αριθμοί τηλεφώνων τους είχαν καταχωρηθεί στα αρχεία του ρωσικού στρατού έδειξε επίσης ότι οι επαφές ήταν πυκνές στο διάστημα που παρατηρήθηκε αύξηση των πυραυλικών επιθέσεων.

Οι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με κάποια από τα άτομα που θεωρείται ότι έχουν ενταχθεί στη νέα ομάδα κρούσης, αλλά αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ένα άτομο υποστήριξε ότι δουλεύει σε αγρόκτημα, μια άλλη είπε πως εργάζεται σε ανθοπωλείο, ένας τρίτος έδειξε να εκπλήσσεται όταν ενημερώθηκε ότι κυκλοφορεί φωτογραφία του, όπου εμφανίζεται ένστολος.

Photo:GVC

Το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται πως αλλάζει τακτική και προτιμά να πραγματοποιεί από απόσταση πυραυλικά χτυπήματα για να μειώσει τις απώλειες που υπέστη η Ρωσία τους πρώτους μήνες της επίθεσης στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Πλαφόν στο αέριο: Έγγραφο της Κομισιόν «προσγειώνει» τις προσδοκίες

Νέα γκάφα Μπάιντεν: «Άλλαξε» όνομα στον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ – Πώς τον αποκάλεσε (Video)

Βρετανία: Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Σούνακ – «Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα