Τεχνητή Νοημοσύνη: «Δεν είναι πρόοδος για τις ειδήσεις και τις Τέχνες», θεωρούν οι Αμερικανοί

Σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα προκαλεί στην αμερικανική κοινή γνώμη η αξιοποίηση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στην ενημέρωση, ιδίως δε στην παραγωγή άρθρων.

Πρόσφατη έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Pew (Πιού) -μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον η οποία διενεργεί έρευνες και παρέχει πληροφορίες για κοινωνικά ζητήματα, την κοινή γνώμη και τις δημογραφικές τάσεις στις ΗΠΑ και τον κόσμο- διερευνά τις απόψεις του κοινού για εννέα συγκεκριμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σήμερα ή βρίσκονται σε προχωρημένα

στάδια ανάπτυξης, με επιπτώσεις σε τομείς που κυμαίνονται από τη γεωργία και την ιατρική μέχρι το ρεπορτάζ ειδήσεων και τις εικαστικές τέχνες

Ενώ η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτές τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης είναι περιορισμένη, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι Αμερικανοί κάνουν σαφείς διακρίσεις σχετικά με την αξία που βλέπουν από αυτές τις εξελίξεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη εμφανίστηκε πρόσφατα με προγράμματα όπως το ChatGPT, το οποίο μπορεί να παράγει απαντήσεις κειμένου σε ανθρώπινες ερωτήσεις, και το DALL-E 2, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει εξελιγμένες εικόνες από μια χούφτα λέξεις-κλειδιά.

Η εμφάνιση αυτών και άλλων τεχνολογιών έχει εντείνει τη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή των Αμερικανών και ποιος θα ωφεληθεί – ή θα χάσει – καθώς αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνουν όλο και περισσότερο τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Μόλις 16% των Αμερικανών αξιολογεί ως σημαντική πρόοδο τη χρήση του ChatGPT για τα ΜΜΕ, ενώ ποσοστό 28% θεωρεί πως είναι μικρή πρόοδος

Η συντριπτική πλειοψηφία (45%) τοποθετήθηκε στην άλλη άκρη. Σχεδόν οι μισοί που έλαβαν μέρος στη έρευνα του Pew απάντησαν ότι δεν αποτελεί καθόλου πρόοδο.

Παρομοίως, μεταξύ εκείνων που έχουν ακούσει ότι η ΤΝ χρησιμοποιείται για παραγωγή εικόνων με λέξεις κλειδιά, όπως συμβαίνει με τα προγράμματα DALL-E2 ή το Midjourney, μόνον τρείς στους δέκα (31%) θεωρούν την εξέλιξη αυτή ως σημαντική πρόοδο για τις εικαστικές τέχνες, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα (39%) την αξιολογεί ως «μικρή πρόοδο».

Αντιθέτως βλέπουν με καλό μάτι και θεωρούν σημαντική πρόοδο την ανάπτυξη ΤΝ σε τομείς όπως οι ιατρική, βιολογία, γεωργία, πρόγνωση καιρού κ.ά.

Για πολλές από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που εξετάστηκαν στην έρευνα του Κέντρου, ορισμένοι Αμερικανοί λένε ότι δεν είναι σίγουροι εάν το νέο ψηφιακό εργαλείο της ΤΝ αποτελεί  πρόοδο. Για παράδειγμα, το 19% όσων έχουν ακούσει για chatbots  τα οποία χρησιμοποιούνται για την παροχή υποστήριξης ψυχικής υγείας  αμφιταλαντεύονται αν  αυτό αποτελεί πρόοδο– μια υπενθύμιση ότι η στάση του κοινού σχετικά με αυτές τις τεχνολογίες εξακολουθεί να διαμορφώνεται.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικές εφημερίδες για τις φωτιές στην Ελλάδα: «Στεκόμαστε δίπλα σου με όλη μας την καρδιά»

Ο Μάριος Αραβαντινός στο Kontra24

Απόλυση δημοσιογράφου στον Alpha μετά από 23 χρόνια καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεχνητή Νοημοσύνη, Δεν, Τέχνες, Αμερικανοί,techniti noimosyni, den, technes, amerikanoi