To Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα, κόλαση πυρός στη «φωλιά του τρόμου» – Με ρουκέτες απαντά η Χαμάς, απειλεί ότι θα εκτελεί έναν όμηρο για κάθε επιδρομή

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τη Γάζα να φλέγεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και τη Χαμάς να συνεχίζει να απαντά με ρουκέτες.

Στον απόλυτο αποκλεισμό της Γάζας πρoχώρησε το Ισραήλ, κόβοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και νερού, ενώ ο Νετανιάχου δηλώνει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Ήδη, Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε λιβανέζικο έδαφος. Στα σύνορα συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι, την ώρα που νέες ρουκέτες από τη Γάζα εκτοξεύτηκαν

σε πόλεις του Ισραήλ, με τις σειρήνες να ακούγονται ακόμη και στην Ιερουσαλήμ. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.500.

#BreakingNews Fresh Hamas rocket salvo against Israel.#Israel #Gaza #Palestine #PalestineUnderAttack #Palestina #Israel_under_attack #Lebanon #Hamas #Hezbollah #IsraelUnderAttack #GazaUnderAttack #USAF #Jerusalem pic.twitter.com/44CJeMIbVr

— Sage (@Jai_rathore26) October 9, 2023

Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον αποκλεισμένο θύλακα από προχθές, Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την παλαιστινιακή λωρίδα σε αντίποινα για την εισβολή της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος. Οι νεκροί Ισραηλινοί έχουν φτάσει τους 1.000.

גם בשעה זו, חיל-האוויר ממשיך לתקוף עשרות מטרות של ארגוני הטרור ברצועת עזה.
לא נעצור עד שלא יושג שקט לכל תושבי מדינת ישראל. pic.twitter.com/NKcEHZUfb0

— Israeli Air Force (@IAFsite) October 9, 2023

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμών και την επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ» ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι.

BREAKING:

Huge Israeli airstrikes against Hamas positions in Gaza taking place right now pic.twitter.com/UuWF71Hg0C

— Visegrád 24 (@visegrad24) October 9, 2023

Σφοδρές μάχες μαίνονται και σήμερα, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι επιβάλλει τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ταυτόχρονα εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χαμάς και ήδη υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς.

Η Γάζα βρίσκεται σε απόλυτη πολιορκία.

Εντείνοντας τις επιθέσεις ο Ισραηλινός στρατός παράλληλα ανακοινώνει πως έχει πάρει τον έλεγχο στις περιοχές μέσα στο Ισραήλ όπου είχαν εισβάλει οι μαχητές της Χαμάς. Σποραδικές μάχες όμως συνεχίζονται, ενώ σε Ασντόντ, Άσκελον και άλλες περιοχές συνεχίζονται οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες…

Τουφέκια σε εποίκους και 3ήμερη παραμονή σε καταφύγια

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα διανείμει 1000 τουφέκια M16 σε εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ ο στρατός καλεί τους πολίτες να προετοιμαστούν για 3ήμερη παραμονή σε καταφύγια

אחרי דרישות חוזרות ונשנות של תושבים: כ1000 נשקי m16 יסופקו לאזרחים ביהודה ושומרון. הנשקים יסופקו לבוגרי צבא שיעמדו בקריטריונים. המספר הסופי ופיזור הנשקים עדיין לא נקבע

— Carmel Dangor כרמל דנגור (@carmeldangor) October 9, 2023

Εξασφαλίστε την προμήθεια τροφίμων, νερού και συσκευών που λειτουργούν με μπαταρίες σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης αναφέρει σε μήνυμά του ο ισραηλινός στρατός στην πλατφόρμα Χ.

#BREAKING: IDF instructs Israelis to prepare for a 3-day stay in bomb shelters. Ensure supply of food, water, and battery-run devices in case power is down. This is a clear indication of imminent escalation into a larger war.

Israel War Room (@IsraelWarRoom) October 9, 2023

Πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας. Τα πλάνα που τραβήχτηκαν τη Δευτέρα, δείχνουν ένα ολόκληρο τζαμί ισοπεδωμένο, περιτριγυρισμένο από ετοιμόρροπα κτήρια και συντρίμμια.

Πάνω από 2.400 στόχους της Χαμάς σε ένα μόλις 24ωρο έχει πλήξει, σύμφωνα με εκπρόσωπο του IDF ο ισραηλινός στρατός και η αεροπορία.

Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν τις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό της η Χαμάς, προκειμένου να διαλύσουν τις υποδομές και να προετοιμάσουν τον έδαφος για την ευρεία χερσαία επιχείρηση που θα εξαπολύσει ο στρατός, ώστε να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά τα κέντρα οργάνωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο.

Between Saturday and Monday morning, over 1,200 targets were hit by Israeli aircraft across the Gaza Strip, including weapons storage and manufacturing sites, command and control centers, rocket launchers and more.

Today we doubled that number. pic.twitter.com/bRxZetbNqP

Israel Defense Forces (@IDF) October 9, 2023

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στον οποίο «ανακοίνωσε» ότι ξεκινά η χερσαία επιχείρηση, σε συνδυασμό με τα χτυπήματα από την αεροπορία και το πυροβολικό.

Breaking News: What a Strike !

Israel Defense Forces destroy the Islamic National Bank in #Gaza in an airstrike. This was the financial back-bone of #Hamas terrorists.

Uproot them completely @IDF #IStandWithIsrael #GazaUnderAttack #Israel #IsraelUnderAttack pic.twitter.com/NWk2GsXQhe

— MJ (@MJ_007Club) October 8, 2023Τελεσίγραφο της Χαμάς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απείλησε σήμερα ότι θα αρχίσει να εκτελεί αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άμπου Ομπάιντα είπε ότι οι μαχητές της δρουν με βάση τις ισλαμικές επιταγές, φροντίζοντας οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι να παραμείνουν σώοι και ασφαλείς. Επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση.

BREAKING: A spokesperson for Hamas just said that they are going to start executing civilian hostages they took from Israel on live TV for every IDF airstrike that hits a civilian in Gaza, which happens as a result of Hamas using them as human shields.

These are the animals… pic.twitter.com/BbGb2mEOAr

— Greg Price (@greg_price11) October 9, 2023

«Οποιαδήποτε στοχοποίηση αθώων πολιτών χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπιστεί με λύπη με την εκτέλεση ενός από τους αιχμαλώτους που έχουμε υπό την επιτήρησή μας και θα αναγκαστούμε να μεταδώσουμε αυτή την εκτέλεση», δήλωσε ο Αμπού Ομπάιντα.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, αλλά θεωρούμε τον σιωνιστικό εχθρό και την ηγεσία του υπεύθυνο γι’ αυτή».

Η ισλαμιστική οργάνωση επίσης αντεπιτίθεται με ρουκέτες και οι σειρήνες ηχούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, ενώ σε συναγερμό είναι και το βόρειο Ισραήλ για ρουκέτες που προέρχονται από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου. 

גם בשעה זו, חיל-האוויר ממשיך לתקוף עשרות מטרות של ארגוני הטרור ברצועת עזה.
לא נעצור עד שלא יושג שקט לכל תושבי מדינת ישראל. pic.twitter.com/NKcEHZUfb0

— Israeli Air Force (@IAFsite) October 9, 2023

Στο σταθμό του τρένου στο Τελ Αβιβ, οι σειρήνες προκαλούν πανικό ενώ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ο κόσμος είνα σε πανικό καθώς στο βάθος βλέπει καπνούς.

Την ίδια ώρα στα σύνορα συνεχώς συγκεντρώνονται ισραηλινοί στρατιώτες. Οι έφεδροι που έχουν κληθεί ξεπερνούν τις 300.000.

BREAKING Israeli army spokesman : 300,000 reservists had been mobilized in the last 48 hours.

More updates to follow… #FreePalastine#Israel_under_attack #IsraelPalestineWar #IsraelAttack #Netanyahu #GazaUnderAttack #PalestinaLibre #IStandWithIsrael #IStandWithPalestine… pic.twitter.com/XyHfqfBd6S

— The Macro Story (@themacrostory) October 9, 2023

«Είναι πραγματικά η χειρότερη μέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν σκοτωθεί τόσοι Ισραηλινοί από ένα γεγονός, ακόμη περισσότερο μια επίθεση του εχθρού σε μια μέρα» σημείωσε ο Τζόναθαν Κορνικους εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF) .

Κόλαση πυρός

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επισήμως ότι εξαπέλυσαν μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας παράκτιας συνοικίας στην πόλη της Γάζας, στοχεύοντας δεκάδες τοποθεσίες. Αποκαλεί την περιοχή, που ονομάζεται Αλ Φουρκάν από ένα τζαμί στην περιοχή, «φωλιά τρόμου» που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις επιδρομές, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Στο βίντεο διακρίνεται μπαράζ ισχυρών εκρήξεων σε μια ισοπεδωμένη πόλη, κατά την ισραηλινή επιδρομή. Είναι ενδεικτικό ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε 130 στόχους σε τρεις ώρες στη Γάζα.

Η ανακοίνωση

«Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν πρόσφατα σε πολλούς στόχους γύρω από τη συνοικία Αλ Φουρκάν. Η συνοικία Αλ Φουρκάν χρησιμεύει ως φωλιά τρόμου για τη Χαμάς από όπου πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες κατά του Ισραήλ».

עשרות מטוסי קרב תקפו לפני זמן קצר מטרות רבות ברחבי שכונת אל פורקן.

שכונת אל פורקן משמשת כקן טרור עבור חמאס וממנה יוצאות לפועל פעילויות רבות נגד ישראל pic.twitter.com/3YhiCbOFi4

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 9, 2023

Τούρκος δημοσιογράφος που επικαλείται πληροφορίες από το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, τονίζει ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πραγματοποιήσει εκτεταμένες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και με κόστος να βλάψει τους Ισραηλινούς ομήρους.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα του Ισράηλ συνεργεία μαζεύουν συντρίμμια από τις επιθέσεις στη μαζική επίθεση του Σαββάτου.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στόχος των επιθέσεων είναι μόνο η Χαμάς, αλλά οι πληροφορίες από τα νοσοκομεία της Γάζας αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

LATESTHeavy Israeli attack on Jabalia camp in Gaza.

Scary visuals!#IsraelPalestineWar #Israel_under_attack #IStandWithIsrael #israel #IsraelAtWar #IStandWithIsrael #Gaza #OperationIronSwords #hamasattack #HamasTerrorists #HamasTerrorism#GazaUnderaAttack pic.twitter.com/XwTRt21cDy

Amita Jonathan (@amitavinami) October 9, 2023

Η Χαμάς υποστήριξε από την πλευρά της ότι από τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί τέσσερις Ισραηλινοί που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την εισβολή στο ισραηλινό έδαφος.

ג'באליא. תקיפה מסיבית וגם באשאטי. דובר צה"ל בערבית קרא לתושבים בשכונת ארמאל בעזה להתפנות. pic.twitter.com/w7wu04W6IQ

Jack khoury.جاك خوري (@KhJacki) October 9, 2023

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς εξαπέλυσε 120 ρουκέτες στις πόλεις Ασντόντ και Ασκελόν, ενώ στην ίδια κάνει λόγο για ρουκέτες και προς την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ

Ashdod has been hit pic.twitter.com/CC3L6m0Ji5

Iran Observer (@IranObserver0) October 9, 2023Η απάντηση του Ισραήλ θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή»

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου πολυεπίπεδη επίθεση από Παλαιστίνιους ενόπλους από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Israel Defense Minister Yoav Gallant:"I have given an order – Gaza will be under complete closure. There will be no electricity, food or fuel [delivered to Gaza]. We are fighting barbaric [terrorists] and will respond accordingly." pic.twitter.com/tmrRsEsrWz

— Joe Truzman (@JoeTruzman) October 9, 2023

Αργότερα ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter, νέο βίντεο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) που καταστρέφουν ολοσχερώς οικισμό στη Γάζα. «Ξεκινήσαμε. Το Ισραήλ θα κερδίσει» ήταν το σχόλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το γραφείο του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός διέταξε να αυξηθεί η ένταση των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, και ότι ενημερώθηκε πως όλοι οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας και το εφεδρικό προσωπικό αναφέρθηκαν για υπηρεσία.

התחלנו. ישראל תנצח pic.twitter.com/tCwDLXkyaY

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 9, 2023

Κι ενώ ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει πως η Χεζμπολάχ δεν θα εμπλακεί, ανησυχία προκαλεί η μετακίνηση ισραηλινών στρατιωτών και στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς υπήρχε πληροφορία για πιθανή διείσδυση. Σύμφωνα με τον στρατό εξουδετερώθηκαν, η Χεζμπολάχ το αρνείται.

מסוקי קרב של צה"ל תוקפים כעת בשטח לבנון. פרטים נוספים בהמשך

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 9, 2023

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν αρκετά ένοπλα άτομα που πέρασαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο. Οι στρατιώτες των IDF συνεχίζουν να ερευνούν την περιοχή.

בהמשך לדיווח הראשוני, כוחות צה"ל הרגו מספר חמושים שחצו לשטח ישראל משטח לבנון. הלוחמים ממשיכים בסריקות במרחב.

כמו כן, מסוקי קרב תוקפים כעת במרחב. פרטים נוספים בהמשך

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 9, 2023Εκδίκηση ορκίζεται η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ λέει ότι ένα από τα μέλη της σκοτώθηκε σε ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και δεσμεύτηκε να απαντήσει στον βομβαρδισμό της περιοχής Ayt al-Shaab.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ έχει ξαναρχίσει να χτυπά την περιοχή.

Situation in south Lebanon #Israel #Hamas #Palestine #Lebanon #Gaza

pic.twitter.com/fZG2he8zHk

— Arslan Baloch (@balochi5252) October 9, 2023

Εντωμεταξύ, οι Ταξιαρχίες Αλ Κοντς, η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή εντασσόταν στην ευρύτερη επιχείρηση «Θύελλα του Αλ Άκσα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επτά «σιωνιστές στρατιώτες» τραυματίστηκαν.

Gaza while the world is silent!!!!!! pic.twitter.com/iS5zdCdbdF

— Muhammad Smiry (@MuhammadSmiry) October 9, 2023

Σημειώνεται πως ο ήχος από τις ρουκέτες και τις σειρήνες πολέμου ηχεί συνεχώς μέσα στις πόλεις ενώ η κρατική εφαρμογή για να ειδοποιούνται οι κάτοικοι για νέες επιθέσεις τελευταία κατέγραψε εκτόξευση σε περιοχή 20 λεπτά από το Τελ Αβίβ.

BREAKING : Rockets from Gaza strike on Ashkelon, Israel#GazaUnderAttack #FreePalastine #hamasattack #طوفان_الأقصى #IsraelPalestineWar #Gaza #Palestine #IStandWithPalestine pic.twitter.com/9IvsUqnzIg

— YOGESH (@iamyogesh22) October 9, 2023

Ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύτηκαν προς την Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές, αλλά και στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα και με διεθνή ΜΜΕ.

Hamas rockets strike the Israeli city of Ashdod. #Israel #Hamas #Palestine #Palestinian #IronDome #Gaza #TelAviv #GazaUnderAttack #IsraelPalestineWar pic.twitter.com/T975VFrjsz

Paul Golding (@GoldingBF) October 9, 2023

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι άκουσαν εκρήξεις.

LATEST: Chaos at Ben Gurion Airport in Tel Aviv, Israel after rockets were fired by Hamas #Israel #Palestine #IsraelPalestineWar #طوفان_الأقصی #طوفان_القدس #Gaza #حماس #Hezbollah pic.twitter.com/NJOQj2XUsA

— Hareem Shah (@_Hareem_Shah) October 9, 2023

Οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν ότι στην Ιερουσαλήμ σπεύδουν ασθενοφόρα γιατί υπάρχουν αναφορές για θύματα. Δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους.

Reports of a direct rocket impact in the West Bank settlement of Beitar Illit, south of Jerusalem. MDA says it has received reports of injuries. pic.twitter.com/2LfynqhWsJ

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 9, 2023

Την ίδια ώρα υπάρχουν φόβοι ώστε να μην κλείσει το αεροδρόμιο, το οποίο μπορεί να λειτουργεί κανονικά ωστόσο λίγες είναι οι αεροπορικές εταιρίες που συνεχίζουν τις πτήσεις, ενά αυτές που θα συνεχίσουν μέχρι τέλους είναι οι ισραηλινές. Στους δρόμους υπάρχουν παντού μπλόκα από ένοπλους στρατιώτες όπου δεν σε αφήνουν να συνεχίσεις σε σημεία που κρίνονται επικίνδυνα αλλά και εξονυχιστικοί.

«Με το δάκτυλο στη σκανδάλη» είναι συνεχώς οι ένοπλοι στρατιώτες στους δρόμους του Ισραήλ πραγματοποιώντας εξονυχιστικούς ελέγχους παντού.

Παράλληλα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς και το Ισραήλ έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 123.000 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας.

View from Ashkelon after a rocket from Gaza landed there pic.twitter.com/J8SdBmhZ6v

— War Monitor (@WarMonitors) October 9, 2023

“Οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει εσωτερικούς εκτοπισμούς” πληθυσμού, αναφέρει το OCHA σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για “πάνω από 17.500 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 123.538 ανθρώπους (…) κυρίως λόγω του φόβου, των ανησυχιών για την προστασία τους και της καταστροφής των σπιτιών τους”.

חיל-האוויר ממשיך לתקוף מטרות של ארגוני הטרור ברצועה; בשעות הבוקר נתקפו מספר מוקדים אסטרטגיים

כלי טיס של חיל-האוויר תקפו בשעות הבוקר מחסן אמצעי לחימה ופיר כניסה למנהרת טרור תת קרקעית בשטח הרצועה אשר משמשים את בכירי ארגון הטרור חמאס. pic.twitter.com/jgnc5TOw6v

— Israeli Air Force (@IAFsite) October 9, 2023Το Ισραήλ αγνόησε προειδοποιήσεις για «κάτι μεγάλο»

Τα αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με την ολοκληρωτική κατάρρευση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να προβλέψει και να προετοιμαστεί για μια αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς αυξήθηκαν τη Δευτέρα όταν ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε ότι η Ιερουσαλήμ αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η τρομοκρατική ομάδα με έδρα τη Γάζα σχεδίαζε «κάτι μεγάλο».

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε ότι η Αίγυπτος, η οποία συχνά λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είχε μιλήσει επανειλημμένα στους Ισραηλινούς για «κάτι μεγάλο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahranoth κάνει λόγο για τηλεφώνημα απευθείας στο πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου, με τους Αιγύπτιους να εκφράζουν έκπληξη από την αδιαφορία του.

BREAKING — Egyptian Intelligence Minister called Netanyahu ten days before Hamas attack and warned him of "something unusual, a terrible operation" that was about to take place from Gaza.

Egyptians were "surprised by the indifference shown by Netanyahu".

— Yedioth Ahranoth pic.twitter.com/7AcIkSmKnB

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 9, 2023

Πάντως, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε από την πλευρά του, ότι η Αιγυπτος προειδοποίησε το Ισραήλ για επίθεση και κάνει λόγο για «ψευδείς αναφορές».

Το δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ πως το Ιράν βοήθησε ενεργά στην επιχείρηση της Χαμάς, φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται προς ώρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πάντως στέλνουν αεροπλανοφόρο και άλλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και από το Ισραήλ. Η Τεχεράνη επίσης αρνείται κάθε εμπλοκή.

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μιλώντας για λύση δύο κρατών στην περιοχή, όπως και η Κίνα και η Ρωσία.

«Όπως έχουμε δηλώσει ξανά, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την προοπτική μιας λύσης δύο κρατών, είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διακόπτεται το νερό – Με γεννήτριες λειτουργούν τα νοσοκομεία

Ο παλαιστινιακός θύλακας – που φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους – βρίσκεται υπό ισραηλινό αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό.

Σήμερα ανακοινώθηκε ο πλήρης αποκλεισμός της περιοχής απο νερό, τρόφιμα, φάρμακα. Ηδη διακόπτεται άμεσα η υδροδότηση, ενώ και η ηλεκτροδότηση έχει μειωθεί σημαντικά ήδη από το Σάββατο.

We just took cover under a huge rocket barrage. Multiple hits in Ashdod. pic.twitter.com/vloaeC15uk

— Trey Yingst (@TreyYingst) October 9, 2023

Η Youmna ElSayed του Al Jazeera δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε “συνεχή επιδείνωση”.

Η ηλεκτρική ενέργεια των 120 μεγαβάτ έχει πλέον μειωθεί σε μόλις 20MW, η οποία παρέχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που πληρώνονται από την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε ο ElSayed.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης να βασίζονται σε εφεδρικές γεννήτριες για να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι κάτοικοι έμειναν να υπομένουν το σκοτάδι με το ανησυχητικό σκηνικό των εκρήξεων όχι μακριά.

Gaza while the world is silent!!!!!! pic.twitter.com/iS5zdCdbdF

— Muhammad Smiry (@MuhammadSmiry) October 9, 2023 Δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης

«Καμία διαπραγμάτευση» δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος της Χαμάς, από την Ντόχα του Κατάρ.

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και η αντίσταση, υπό τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (το ένοπλο τμήμα της Χαμάς) συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού μας, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των ομήρων ή άλλα θέματα» με το Ισραήλ, είπε ο Χόσαμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

«Η αποστολή μας συνίσταται πλέον στο να εμποδίσουμε τον κατακτητή να συνεχίσει να διαπράττει σφαγές σε βάρος του λαού μας στη Γάζα, όπου στοχοθετούνται ευθέως κατοικίες πολιτών», πρόσθεσε.

Ωστόσο είναι βέβαιο πως θα υπάρξει κάποια στιγμή που η Χαμάς θα χρειαστεί να βρει μια διέξοδο, ακόμη και απέναντι στον δικό της πληθυσμό (σ.σ. της Γάζας) που θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα».

Το ζήτημα των Ισραηλινών ομήρων θα μπορούσε επίσης να παίξει κάποιον θετικό ρόλο για την έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι για πολιτικούς.

Η ΕΕ «παγώνει» τη βοήθεια στους Παλαιστινίους

Η Αυστρία αναστέλλει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους που ανέρχεται σε συνολικά περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ για μια σειρά από έργα ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Οι κυβερνώντες συντηρητικοί της ουδέτερης Αυστρίας έχουν υιοθετήσει μια από τις πιο φιλοϊσραηλινές στάσεις στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Η ισραηλινή σημαία υψώθηκε στο γραφείο του καγκελαρίου και στο υπουργείο Εξωτερικών.

At least 1 Israeli Civilian has been Critically Injured following a Rocket Strike on a Residential Neighborhood in the City of Ashdod. pic.twitter.com/OX9rk2rJJJ

— OSINTdefender (@sentdefender) October 9, 2023

“Το μέγεθος της φρίκης είναι τέτοιο…ώστε δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα συνηθισμένα. Επομένως, θα παγώσουμε όλες τις πληρωμές από το αναπτυξιακό πακέτο συνεργασίας επί του παρόντος”, δήλωσε ο Σάλενμπεργκ.

Ο Σάλενμπεργκ δεν έκανε διάκριση ανάμεσα στην Γάζα–τον παλαιστινιακό θύλακα που διοικείται από την Χαμάς–και την πολύ μεγαλύτερη Δυτική Όχθη, που διοικείται από την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, το κίνημα του οποίου, η Φατάχ, είναι αντίπαλη της Χαμάς.

Από την πλευρά της, η γειτονική Γερμανία ανακοίνωσε ότι η αναπτυξιακή βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη για την φετινή και την επόμενη χρονιά αναστέλλεται προσωρινά για όσο το ύψος της βρίσκεται υπό ενδελεχή επανεξέταση, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Βερολίνο.

Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα χορηγήσει περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ για αυτή και την ερχόμενη χρονιά.

Η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σβένια Σούλτσε του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση ήταν πάντα προσεκτική ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιούνται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Renewed MASSIVE Rocket Barrages todards Ashkalon, Ashdod and south of Tel Aviv pic.twitter.com/WIigo4lpCY

— Arya (@AryJeay) October 9, 2023

Σήμερα, η υπουργός δήλωσε ότι προς το παρόν δεν παρέχεται χρηματοδότηση, αλλά ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν αυτό σημαίνει πως η Γερμανία παγώνει την βοήθεια, απάντησε: “Σε αυτό το στάδιο δεν θα χρησιμοποιήσω την λέξη ‘πάγωμα’ καθώς βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου…Η διατύπωση δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση επί του πεδίου. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας εκεί και επανεξετάζουμε τα πάντα”, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Σάλενμπεργκ είπε ότι η Αυστρία θα αξιολογήσει τα συγκεκριμένα έργα προτού αποφασίσει πως θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της εντός και εκτός της ΕΕ.

Τι θα κάνει η ΕΕ

Αύριο η ΕΕ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών με αντικειμενο την κατάσταση στο Ισραήλ. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πιζονέρο, δήλωσε ότι η επιθεση μπορεί να επηρεάσει την τρέχουσα και μελλοντική βοήθεια στην περιοχή και πως ξεκινά διάλογο για το θέμα, όπως μεταδίδει το Politico.

Ο Όλιβερ Βαρχέλι, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση και την πολιτική γειτονίας, αντιδρώντας στη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ δήλωσε ότι «ως ο μεγαλύτερος δωρητής των Παλαιστινίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό επανεξέταση ολόκληρο το αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιό της, συνολικής αξίας 691 (εκατομμυρίων) ευρώ».

The scale of terror and brutality against #Israel and its people is a turning point.
 
There can be no business as usual.
 
As the biggest donor of the Palestinians, the European Commission is putting its full development portfolio under review, worth a total of EUR 691m

— Oliver Varhelyi (@OliverVarhelyi) October 9, 2023

Η κίνηση αυτή θα επηρεάσει όλες τις πληρωμές και όλα τα έργα, είπε. Επιπλέον, όλες οι νέες πιστώσεις από τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων για το 2023, θα αναβληθούν “μέχρι νεωτέρας”, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

«Τα θεμέλια για την ειρήνη, την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν. Η υποκίνηση στο μίσος, η βία και η εξύμνηση της τρομοκρατίας έχουν δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών», δήλωσε ο Βαρχέλι. «Χρειαζόμαστε δράση και την χρειαζόμαστε τώρα».

Η ΕΕ αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό πάροχο ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στη Δυτική Όχθη, η οποία διοικείται εν μέρει από την Παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Η στήριξη αυτή πηγαίνει σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική βοήθεια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και τα αναπτυξιακά έργα στον τομέα της “οικοδόμησης του κράτους”. Για τη Γάζα, τα χρήματα διοχετεύονται μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Εννέα Αμερικανοί σκοτώθηκαν, 10 Βρετανοί εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα πως εννέα Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και άλλοι πολίτες των ΗΠΑ αγνοούνται, μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς προχθές, Σάββατο, που σκότωσε 700 Ισραηλινούς.

“Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο εννέα πολιτών των ΗΠΑ”, ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως υπάρχουν πολίτες των ΗΠΑ για τους οποίους δεν υπάρχουν πληροφορίες και εργαζόμαστε από κοινού με τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να προσδιοριστεί το πού βρίσκονται”, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο εννέα Αμερικανών πολιτών.

Οι Αμερικανοί που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να ταυτοποιηθούν από αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σκότωσαν 700 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους κατά την επίθεσή τους σε ισραηλινές πόλεις το Σάββατο, στην πιο φονική έφοδο στο ισραηλινό έδαφος μετά τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στο Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Το Ισραήλ απάντησε σφυροκοπώντας τη Γάζα, σκοτώνοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

Τουλάχιστον 10 Βρετανοί εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται στο Ισραήλ, μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς σκότωσε 700 Ισραηλινούς και απήγαγε δεκάδες άλλους σε αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο.

Ένας άνδρας που είχε γεννηθεί στο Λονδίνο και υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό πέθανε το Σάββατο στα σύνορα με τη Γάζα, ανέφερε η οικογένειά του και ένας άλλος Βρετανός αγνοείται, ανέφερε χθες, Κυριακή, η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο.

Ρωσία και Αραβικός Σύνδεσμος ζητούν άμεση εκεχειρία

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την λύση των δύο κρατών, που προβλέπει την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

İşgalci İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne bomba yağdırıyor.
FİLİSTİN; İSRAİL SOYKIRIM YAPIYOR#Palestine #KassamTugayları #israel #GazaUnderAttack #Hamas pic.twitter.com/6bSbT9iR93

— METROTÜRK TV (@metroturktv) October 9, 2023

Ο Λαβρόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Μόσχα, μετά την συνάντηση με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπουλ Γκέιτ, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν κι άλλες πολεμικές συγκρούσεις αν το Ισραήλ δεν αλλάξει προσέγγιση.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ρωσία από κοινού απευθύνουν έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, κάθε είδους βίας και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

The Gaza Strip is being heavily bombed by Israel. pic.twitter.com/Of7vcus3Si

— EHA News (@eha_news) October 9, 2023 Μεσολαβητική πρωτοβουλία του Κατάρ

Το Κατάρ από την πλευρά του ήρθε σε επαφή με την Χαμάς προσπαθώντας να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται αιχμάλωτοι στην Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 γυναικών από την Παλαιστίνων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, όπως μεταδίδει το Reuters. Η μεσολάβηση του Κατάρ έγινε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ επισπεύδονται οι πολιτικές εξελίξεις, με εκπροσώπους του πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου να έχουν επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αντικείμενο συζήτησης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Israel is about to rain down hellfire on Gaza. #Israel #Hamas #Palestine #Palestinian #IronDome #Gaza #TelAviv #GazaUnderAttack #IsraelPalestineWar pic.twitter.com/boOQ4iEZN0

Paul Golding (@GoldingBF) October 9, 2023

Ο Μπένι Γκαντζ, στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, δηλώνει έτοιμος να μπει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για την συμμετοχή των ακροδεξιών, σύμφωνα με το δίκτυο Ynet.

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Σάλος από δημοσίευμα ότι η διασημότερη συγγραφέας νουάρ είναι απάτη – «Της γράφει άλλος τα βιβλία» (Videos)

Νόμπελ Οικονομίας 2023: Απονεμήθηκε στην Κλόντια Γκόλντιν (video)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πλήρης αποκλεισμός στη Γάζα – Ετοιμάζεται για εισβολή ο ισραηλινός στρατός, κλήθηκαν 300.000 έφεδροι (videos)

Keywords
ισραηλ, γαζα, ομηρο, λωρίδα της γάζας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, national bank, live tv, the west, γουόλ στριτ, al jazeera, fresh, israel, twitter, october, air, στρατος, bomb, food, water, power, room, saturday, hit, sites, today, news, live, μπεν, army, hours, macro, amita, jack, iran, observer, order, fuel, fighting, reuters, lebanon, world, μμε, city, paul, impact, west, jerusalem, οηε, view, αιγυπτος, λύση, ρωσία, σημαίνει, scale, people, business, european, full, δραση, ηπα, bbc, συμμετοχή, videos, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κομματα, national bank, october, βιντεο, ρωσία, το θεμα, βερολινο, γερμανια, εδρα, ηγεσια, ηπα, ηχος, θεμα, ιερουσαλημ, ιραν, κινα, λονδινο, μμε, οηε, πτησεις, ραδιοφωνο, υψος, ωρα, army, bbc, iran, live tv, news, observer, people, reuters, the west, αδιαφορια, αεροπορικα, αεροδρομιο, αυστρια, ανησυχητικο, ασθενοφορα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δικτυο, δυτικη οχθη, δυτικη, εγινε, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εμειναν, ενεργεια, ενεργα, εν μερει, εργα, επτα, ερντογαν, ευθυνη, εφημεριδα, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρεσιες, θετικο, καταρ, κυβερνηση, κινηση, χτυπα, λεπτομερειες, λυπη, λύση, λογο, λωρίδα της γάζας, μακρια, μισος, μοσχα, μπαταριες, μπεν, νερο, νοσοκομεια, ομαδα, παντα, οικογενεια, γουόλ στριτ, οφις, οχθη, παιδια, παλαιστινη, πεθανε, πηγη, πλοια, ρολο, σαββατο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σπιτια, τμημα, υπουργειο υγειας, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φαρμακα, φαταχ, φωλια, χεζμπολαχ, ωρες, air, al jazeera, amita, bomb, business, water, city, δικαιωματα, εφαρμογη, εννεα, food, φυλακες, fighting, fresh, fuel, full, jack, hit, impact, υπουργειο, israel, εισβολη, jerusalem, κυριακη, lebanon, macro, μυαλα, νεκροι, room, paul, hours, order, πακετο, πληροφοριες, power, run, σημαια, σημαίνει, sites, σκοτωνει, scale, saturday, θεματα, υγειας, west, world, ξεκινησε, european
Τυχαία Θέματα