Προ των πυλών η χερσαία επίθεση στη Γάζα: Άνοιξε το μέτωπο με Συρία, συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου – Στα καταφύγια οι κάτοικοι

Όλα είναι έτοιμα για τη «σαρωτική» όπως τη χαρακτήρισε η ισραηλινή κυβέρνηση, χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Χιλιάδες εφέδροι και ειδικές μονάδες στα σύνορα. Σε κατάσταση «πολιορκίας» βρίσκεται η Ασκελόν καθώς από τη στιγμή που έληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς ξεκίνησε ο καταιγισμός ρουκετών σε διάφορα σημεία της πόλης με τους κατοίκους να τρέχουν στα καταφύγια για να προστατευτούν. Συγκλονιστικά βίντεο, από τη στιγμή

της επίθεσης κατά της πόλης του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ έπληξε άρμα με κατευθυνόμενο πύραυλο. Ισραηλινό ελικόπτερο βομβάρδισε φυλάκιο της οργάνωσης. Τουλάχιστον 35 τάγματα του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα. Εκατοντάδες τεθωρακισμένα περιμένουν το «πράσινο φως»

Όλα δείχνουν ότι η χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, για την εξουδετέρωση των κέντρων διοικήσεων της Χαμάς, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την έγκριση της Βουλής για την αύξηση στον αριθμό των εφέδρων, από 300.000 σε 360.000, την ίδια στιγμή που στα σύνορα με τη Γάζα έχουν ήδη λάβει θέσεις τουλάχιστον 35 τάγματα πεζικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τρίτης υπήρξε νέα κλιμάκωση στο Ισραήλ μετά από ρίψη οβίδων από τη συριακή πλευρά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος δεν έχει παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση των αναφορών από τη Συρία.

Την ίδια ώρα η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ενεπλάκη σε διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ τη Δευτέρα, που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον τριών μαχητών της Χεζμπολάχ και ενός ισραηλινού υποδιοικητή.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η συριακή κυβέρνηση είναι στενοί σύμμαχοι του Ιράν και το Ισραήλ έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει τη Συρία τα τελευταία χρόνια, σε επιθέσεις που πιστεύεται ότι ήταν επιθέσεις σε γραμμές ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ, καθώς και επιθέσεις σε άλλες φιλοϊρανικές ομάδες.

Σημειώνεται πως απόψε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν απόψε, με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

Επιπροσθέτως, η Χαμάς επιβεβαίωσε τους θανάτους των Zakaria Abu Muammar και Jawad Abu Shamal, μελών του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε πάντως ότι το Ισραήλ προχωρά σε “πλήρη επίθεση” εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι σποραδικές συγκρούσεις με τους τρομοκράτες της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα.

“Έχω απελευθερώσει όλους τους περιορισμούς, έχουμε [ανακτήσει] τον έλεγχο της περιοχής και προχωράμε σε πλήρη επίθεση”, λέει ο Γκαλάντ σε στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα.

“Θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την πραγματικότητα εδώ. Έχετε δει τις τιμές [που πληρώνονται] και θα μπορέσετε να δείτε την αλλαγή. Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή στη Γάζα, θα αλλάξει 180 μοίρες από αυτό που νόμιζε”, λέει ο Gallant.

“Θα μετανιώσουν για αυτή τη στιγμή, η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν“, συνεχίζει. “Όποιος έρθει να αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες, επιζώντες του Ολοκαυτώματος – θα τον εξοντώσουμε με όλη μας τη δύναμη και χωρίς συμβιβασμούς”, προσθέτει ο Gallant.

Το προηγούμενο διάστημα, η πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ σφυροκοπούσε ακατάπαυστα με χιλιάδες πυραύλους τις θέσεις της Χαμάς στην περιοχή, προετοιμάζοντας το έδαφος για το πεζικό.

Στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, το Σάββατο, το νοσοκομείο Αλ Σίφα κατακλύζεται από ασθενείς. Ολόκληρες οικογένειες καταφτάνουν, η μία μετά την άλλη και το προσωπικό έχει πελαγώσει: «η κατάσταση είναι καταστροφική», προειδοποιούν οι τοπικές αρχές.

Η επίθεση της Χαμάς στην Ασκελόν

Oι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνονται, με τον απολογισμό των νεκρών να είναι βαρύτατος και στις δύο πλευρές. Νέες «ευρείας κλίμακας» επιδρομές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ακριβώς στις πέντε, στη λήξη του τελεσιγράφου της Χαμάς για εκκένωση της πόλης Ασκελόν λόγω του επικείμενου βομβαρδισμού, ξεκίνησε η επίθεση. Καταιγισμός ρουκετών εκτοξεύθηκε κατά της νότιας πόλης Ασκελόν του Ισραήλ και των κοινοτήτων, που συνορεύουν με τη Γάζα.

Σειρήνες ήχησαν την ώρα που η Χαμάς εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες σε πολλά σημεία της πόλης και στις γύρω περιοχές.

Palestinian groups are firing rockets from Gaza to Ashkelon.#Palestina #Israel #Ashkelon

pic.twitter.com/Yv4uQdQFlL

— WorldNewsRC (@WorldNewsRC) October 10, 2023

Τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης κατέγραψαν ΜΜΕ της περιοχής. Στην εικόνα φαίνεται μία βροχή από πυραύλους να εκτοξεύονται προς την πόλη του Ισραήλ, οι κάτοικοι της οποίας είχαν προειδοποιηθεί από τη Χαμάς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

İsabet eden bazı füzelerden…

Videodaki konuşan: "Kardeşim füze…
Bu çılgınlık nedir, bu yıkıma ilk kez tanık oluyoruz"

#FreePalestine #Hamas #GazaUnderAttack pic.twitter.com/FoBgKCziaX

— REHBER TV (@RehberOnline) October 10, 2023

#SONDURUM

İşgal askerleri saklanıyor…

#FreePalestine #Hamas #GazaUnderAttack pic.twitter.com/Nk8rS7IHrE

— REHBER TV (@RehberOnline) October 10, 2023

#SONDAKİKA

İşgal altındaki Aşkelon'da patlamalar bitmiyor…

#FreePalestine #Hamas #GazaUnderAttack pic.twitter.com/mNwk13xH6J

— REHBER TV (@RehberOnline) October 10, 2023

Βίντεο από ουρανοξύστη καταγράφει την πανοραμική εικόνα από την πόλη, καταδεικνύοντας τα σημεία που έχουν πληγεί από τις ρουκέτες της Χαμάς.

İsrail'in Ashkelon kentine onlarca roket düştü, ölü ve yaralıların olduğu bildiriliyor. pic.twitter.com/tbJNxGb3me

— Yeni Journal (@yenijournal) October 10, 2023

#SONDAKİKA

Gazze Şeridi'nden işgal altındaki Aşkelon'a yoğun füze bombardımanı

#FreePalestine #Hamas #GazaUnderAttack pic.twitter.com/LvhgELPAr1

— REHBER TV (@RehberOnline) October 10, 2023

#SONDAKİKA

Füzelerin Gazze'den çıkışı…

#FreePalestine #Hamas #GazaUnderAttack pic.twitter.com/5xbhfWjXGn

— REHBER TV (@RehberOnline) October 10, 2023

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις ρουκέτες επλήγη ένα ξενοδοχείο στην πόλη Ασκελόν.

#IsraelGazaWar | Rocket attack at hotel in Israel's Ashkelon. NDTV's @umashankarsingh and @SharmaKadambini report live on the aftermath pic.twitter.com/suQkvEGmaM

— NDTV (@ndtv) October 10, 2023

Σύμφωνα με το ιταλικό ραδιόφωνο, RTL, που επικαλείται ισραηλινά μέσα, στήλες καπνού υψώθηκαν από το ξενοδοχείο ορατές από το λιμάνι, ενώ υπάρχουν και αναφορές για θύματα, δίχως να διευκρινίζεται η κατάστασή τους.

I razzi di #Hamas, nell'ultimo lancio da #Gaza, hanno colpito l'Hotel Regina ad #Ashkelon e colonne di fumo si vedono all'altezza del porto. Lo riferiscono i media israeliani

RTL 102.5 (@rtl1025) October 10, 2023

İsabet eden bazı füzelerden…

Videodaki konuşan: "Kardeşim füze…
Bu çılgınlık nedir, bu yıkıma ilk kez tanık oluyoruz"

#FreePalestine #Hamas #GazaUnderAttack pic.twitter.com/FoBgKCziaX

— REHBER TV (@RehberOnline) October 10, 2023

FOOTAGE: Results of the Qassam bombing of Ashkelon pic.twitter.com/A8gmyiPD9s

Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 10, 2023

Incredibly large number of rockets were fired pic.twitter.com/TB0HNpQ6vy

— War Monitor (@WarMonitors) October 10, 2023Ο κόσμος τρέχει στα καταφύγια

Όπως είπε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, «κανείς από τους 120.000 κατοίκους της πόλης του δεν έμεινε σπίτι του. Τώρα βγήκε ο κόσμος να πάρει λίγο αέρα (από το καταφύγιο), είναι δυο υπόγεια κάτω, είναι οι άνθρωποι αυτοί που μας φιλοξενούν, είναι όλοι έξω μετά από αυτό το σοκ, τον καταιγισμό των ρουκετών… Τετρακόσιες μας έλεγαν οι άνθρωποι του καταφυγίου. Ήταν πολλές δεκάδες θα πω εγώ[…] ήταν τόσες πολλές οι εκρήξεις, έτριζε το πάτωμα, έτριζε το κτήριο, έτριζε το υπόγειο».

Πρόσθεσε ότι «μας έδωσαν δύναμη και κουράγιο αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μάθει να ζουν με αυτό. Μπήκαμε μέσα στο καταφύγιο πέντε παρά τρία λεπτά και πέντε. Φτάσαμε εδώ και πέντε παρά ένα άρχισε. Μας είχανε πει ότι μπορεί να αρχίσει και 1 λεπτό πριν και 1 λεπτό μετά ήταν ακριβείς».

«Ο Κάρλο Ρούβιο και η Παναγιώτα Δερβισιώτη βγήκαν την ώρα που ξεκίναγε η επίθεση. Αυτός ήταν και ένας λόγος για μια ταραχή που είχαμε παραπάνω. Μπήκαν και εκείνοι μέσα[…] δεν έχω χαρεί τόσο πολύ όταν τους είδα μπροστά μου ξαφνικά ασφαλείς. Τρόμαξα πάρα πολύ, αυτά τα δευτερόλεπτα που χρειάστηκε να κατέβει η σκάλα και μέχρι να μπουν μέσα κάθιδροι και παρά τη συνθήκη ο Κάρλο τράβηξε αυτό που βλέπετε, αυτές τις εικόνες. Είναι η ώρα της πρώτης επίθεσης» είπε ακόμα η δημοσιογράφος.

«Βρήκαμε ένα πολύ ασφαλές καταφύγιο γιατί στην αρχή δεν είχαμε βρει ένα τόσο ασφαλές. Βρήκαμε ένα πολύ ασφαλές καταφύγιο και είπαμε μην ανησυχείτε, θα μείνουμε, θα μπούμε μέσα. Και φυσικά και τώρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να κοπεί η σύνδεσή μας. Θα μείνουμε εδώ γιατί πρέπει με κάποιο τρόπο να μεταφέρουμε αυτό το κλίμα, αυτούς τους ανθρώπους που δίνανε σε εμάς κουράγιο, που έτριζε το κτίριο και έρχονταν με τα γλυκά και τα αναψυκτικά και τα νερά να μας κάνουν να συνέλθουμε. Αυτά τα παιδάκια εδώ που έχουν μάθει να ζουν μέσα στα καταφύγια. Αυτό ξέρουν. Αυτό είναι το δεύτερο σπίτι τους. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μου είπε ένας μπαμπάς και ένα άλλο παλικάρι “εμάς στα καταφύγια. είναι το δεύτερο σπίτι μας. Εδώ ζούμε και δεν ζούμε τώρα, εδώ ζούμε όλη μας τη ζωή”. Ρώτησα πόσα άτομα είναι τώρα κάτω. Μου λέει “τώρα είναι 50” πριν ξεκινήσει επίθεση, αλλά μου λέει “κάθε βράδυ έρχονται παραπάνω και κοιμούνται γιατί φοβούνται να μείνουν στα σπίτια τους”. Τώρα ζουν εδώ, έχουν εδώ τα στρώματα τους, τα σεντόνια τους, τα σκεπάσματα τους. Βγαίνουν τη μέρα, πάνε στη δουλειά και επιστρέφουν».

Κλείνοντας η Ευτυχία Πενταράκη είπε ότι έχει χτυπηθεί η πόλη και σημεία της καίγονται. «Φυσικά κανείς αυτή τη στιγμή δεν πάει να δει. Όλοι είναι δίπλα στα καταφύγια γιατί μπορεί τώρα, σε πέντε λεπτά, σε πέντε ώρες να ξεκινήσει σφοδρή επίθεση αυτό, Οπότε παραμένουμε όλοι στα καταφύγια και εδώ στην είσοδο το παρακολουθούμε. Μένουμε εδώ και συνδεόμαστε κάθε φορά που έχουμε κάτι και είμαστε ασφαλείς φυσικά».

Συγκλονιστικό βίντεο, από τη στιγμή της επίθεσης κατά της πόλης του Ισραήλ Άσκελον, έδωσε στη δημοσιότητα και η τηλεόραση του OPEN. Στα ανατριχιαστικά πλάνα φαίνεται ο απεσταλμένος του σταθμού Σωτήρης Δανέζης να ετοιμάζει ρεπορτάζ, την ώρα που ηχούν οι σειρήνες. Λίγη ώρα αργότερα, ο δημοσιογράφος και ο οπερατέρ, τρέχουν για να βρουν καταφύγιο.

Footage shows the heavy rocket barrage on Ashkelon. pic.twitter.com/7efRrWduf9

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 10, 2023

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ασκελόν Άλις Κάντι μετέδωσε σχετικά: «Βρισκόμαστε σε ένα καταφύγιο μαζί με κατοίκους της περιοχής. Όλοι κοιτάζουν τα τηλέφωνά τους και περιμένουν με αγωνία να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ακούσαμε πολλούς κρότους τα τελευταία δύο λεπτά».

Η αεράμυνα του Ισραήλ, το Iron Dome, κατάφερε να αναχαιτίσει ρουκέτες.

Damage in Ashkelon pic.twitter.com/YdFktuyp8V

— War Monitor (@WarMonitors) October 10, 2023

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, προειδοποίησε τους κατοίκους του Ασκελόν στην μεθόριο του Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17:00 για να εγκαταλείψουν την πόλη.

Residents of #Ashkelon flee the city following 'Abu Obaida's airstrike warning.'https://t.co/WueaMcompo pic.twitter.com/l7KINIXHoL

— Roya News English (@RoyaNewsEnglish) October 10, 2023

BREAKING : #Hamas Rockets Hits Ashkelon #Israel, Damage Reported pic.twitter.com/oQdI59y7YE

— Zaid Ahmd  (@realzaidzayn) October 10, 2023

«Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να αναγκάσει το λαό μας να αφήσει τα σπίτια του την λωρίδα της Γάζας, δίνουμε διορία τους κατοίκους της κατεχόμενης Ασκελόν να φύγουν πριν από τις πέντε απόψε. Εμείς σας προειδοποιήσαμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

The Ashkelon strike pic.twitter.com/tYEMHku3m5

— Middle East Observer (@ME_Observer_) October 10, 2023Ρουκέτα κοντά στην Τζενίν

Μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας φέρεται να προσγειώθηκε στη βόρεια Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, δείχνουν καπνό να αναδύεται από μια περιοχή κοντά στην Τζενίν.

#شاهد

لحظة سقوط صواريخ المقاومة في مناطق مستوطنات غرب #جنين. pic.twitter.com/lC0wggFZga

— Newpress | نيو برس (@NewpressPs) October 10, 2023Ομοβροντία ρουκετών και από το νότιο Λίβανο

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα το απόγευμα από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με πυρά πυροβολικού, τρίτη μέρα ανταλλαγής πυρών στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι «ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από πεδιάδα στον νότιο Λίβανο προς τη Γαλιλαία» στο βόρειο Ισραήλ.

Sirens sounding in northern Israel

Israel Defense Forces (@IDF) October 10, 2023

«Σε απάντηση στα πυρά που ερρίφθησαν από το λιβανέζικο έδαφος προς το ισραηλινό έδαφος, Ισραηλινοί στρατιώτες απαντούν αυτή τη στιγμή με πυρά πυροβολικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Τόνισε ότι περίπου 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, εκ των οποίων οι τέσσερις αναχαιτίστηκαν και οι 10 έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας τόνισε στο Reuters ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές φατρίες. Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), στρατεύματα της οποίας είναι αναπτυγμένα στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε ότι «εντόπισε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη νότια Τύρο» περίπου στις 17:30 το απόγευμα.

«Παραμένουμε σε επαφή με τις αρχές και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής (που ορίζει τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών) για να εκτονωθεί αυτή η πολύ επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσαν οι κυανόκρανοι, ζητώντας «αυτοσυγκράτηση αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε έναν κατευθυνόμενο πύραυλο με στόχο ένα ισραηλινό άρμα μάχης, τόνισαν δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο βομβάρδισε ένα φυλάκιο της Χεζμπολάχ σε απάντηση στον αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από λιβανικό έδαφος με στόχο ένα στρατιωτικό όχημα στην περιοχή Αβιβίμ.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί», τόνισε ο ισραηλινός στρατός.

Συγκρούσεις στρατιωτών με τη Χαμάς στο νότο

Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να συγκρούονται με Παλαιστίνιους κοντά στη νότια πόλη Σντερότ και στο κοντινό κιμπούτς Μεφάλσιμ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Πυροβολισμοί ακούγονται στην περιοχή, σύμφωνα με αναφορές εβραιόφωνων μέσων ενημέρωσης.

Ο στρατός δεν έχει δώσει καμία πληροφορία για το περιστατικό.

Ο δήμος Σντερότ διατάζει τους κατοίκους να παραμείνουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας. «Λόγω του φόβου ενός περιστατικού ασφαλείας, πρέπει να κλειστείτε αμέσως στα σπίτια σας!», αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωσή του.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας πιστεύουν ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι ένοπλοι βρίσκονται ακόμη στο ισραηλινό έδαφος μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου

«Δεν διαπραγματευόμαστε για τους ομήρους μέχρι να τελειώσουν οι μάχες»

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε νωρίτερα ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

Χθες το βράδυ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απείλησε να εκτελέσει ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν χθες επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

Εντωμεταξύ, παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν «περισσότερους από 100» ανθρώπους μόνο στο κιμπούτς Μπεερί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζάκα, η οποία συμμετείχε στην αναγνώριση των σορών.

«Υπήρχαν πάρα πολλοί, περισσότεροι από 100» νεκροί, είπε ο εκπρόσωπος Μότι Μπουκτζίν.

Οι άνδρες της Χαμάς «πυροβόλησαν τους πάντες, δολοφόνησαν παιδιά, μωρά, ηλικιωμένους, όλους εν ψυχρώ», πρόσθεσε.

Κόλαση πυρός

Σε πάνω από 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο. Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 830, με 4.250 τραυματίες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Το Ισραήλ αναφέρει ότι έχει εντοπίσει τις σορούς 1.500 ενόπλων της Χαμάς από την αρχή των επιθέσεων το Σάββατο. Σε νέο διάγγελμά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η τιμωρία της Χαμάς «μόλις άρχισε», ενώ νέα συγκλονιστικά βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα, από την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς.

Η Χαμάς λέει ότι στόχευσε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν – Διαψεύδει το Ισραήλ

Νέο γύρο επιθέσεων με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ εξαπέλυσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες.

Sirens sounding in Tel Aviv and across Israel

Israel Defense Forces (@IDF) October 10, 2023

Η επίθεση έγινε κοντά στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν». Η ανακοίνωση της επίθεσης έγινε από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στο Telegram «ως απάντηση στη στοχοποίηση αμάχων» από το Ισραήλ. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για επιπτώσεις.

Πάντως, εκπρόσωπος του Μπεν Γκουριόν διέψευσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο επλήγη από ρουκέτες και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα, σειρήνες ήχησαν και στην πόλη Μπεερ Σεβά, όπως γνωστοποίησε ο στρατός του Ισραήλ.

Για ρουκέτα από τη Γάζα στην κεντρική πόλη του Ισραήλ, Rishon Letzion, χωρίς να αναφερθούν θύματα για την ώρα, κάνει λόγο η Haaretz.

Νεκροί δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς

Την ίδια ώρα, πλήγμα στη Χαμάς υποστηρίζει ότι πέτυχε το Ισραήλ, σκοτώνοντας δύο μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς – τον Παλαιστίνιο ΥΠΟΙΚ, Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα και τον Ζακάρια Αμπού Μααμάρ.

Σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς στη Γάζα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος της οργάνωσης.

חיל-האוויר חיסל הלילה את שר הכלכלה של ארגון הטרור חמאס

כלי טיס של חיל-האוויר חיסל הלילה את ג'ואד אבו שמאלה, שר הכלכלה של ארגון הטרור חמאס.

— Israeli Air Force (@IAFsite) October 10, 2023Το Ισραήλ εξοπλίζει πολίτες

Εντωμεταξύ, δέκα χιλιάδες τουφέκια αγόρασε το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ασφάλειας της χώρας. Σκοπός είναι να εξοπλίσει πολιτοφύλακες τόσο στο Ισραήλ όσο και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συνεχίστε με όλη τη δύναμη, είναι το μήνυμα του Μπενζαμιν Νετανιάχου στο Χ μαζί με βίντεο από βομβαρδισμούς θέσεων της Χαμάς:

ממשיכים בכל העוצמה pic.twitter.com/2ZTfc2zlin

— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 10, 2023Αιματηρές συγκρούσεις

Το Τελ Αβιβ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχε παραβιάσει η Χαμάς και ναρκοθετεί τμήματα του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Ο Richard Hecht πρόσθεσε ότι ο στρατός «χτίζει υποδομές για μελλοντικές επιχειρήσεις» και ότι 35 τάγματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Γάζα. Μάλιστα, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την κινητοποίηση 360.000 εφέδρων, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 60.000 σε σχέση με τις πληροφορίες της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, υπό πλήρη πολιορκία βρίσκεται η Γάζα την οποία έχουν αποκλείσει ολοκληρωτικά οι Ισραηλινοί, με αποτέλεσμα οι άμαχοι να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Ο σφοδρός βομβαρδισμός της Γάζας συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, όμως και από τη Γάζα έφυγαν ρουκέτες εφτά φορές και έπληξαν περιοχές μετά το Άσκελον και νοτιότερα. Οι επιθέσεις από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας προς τις περιοχές αυτές είναι πολλές και γι αυτό έχουν τοποθετηθεί αεροπορικά συστήματα. Οι αναχαιτίσεις λοιπόν και η καταστροφή των ρουκετών αυτών γίνεται στον εναέριο χώρο πάνω από αυτές τις περιοχές.

Σε ερείπια έχουν μετατραπεί μεγάλα τμήματα της πολης της Γάζας, μετά τη νύχτα των σφοδρών βομβαρδισμών, όπως δείχνει το βίντεο από drone που δημοσίευσε ο Guardian.

Πολλά σημεία της πόλης έχουν ισοπεδωθεί, ενώ διακρίνονται μισογκρεμισμένα κτίρια.

Live εικόνα από τη Γάζα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε κατάσταση Αυξημένης Ετοιμότητας έχει τεθεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όπως και όλο το ΝΑΤΟ, λόγω του πολέμου στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ του Ισραήλ και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας βρίσκεται σε επαγρύπνηση, όπως και όλη η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η φρεγάτα «Ψαρά» είναι στην Ανατολική Μεσόγειο στη δύναμη αυξημένης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ μαζί με πλοία και άλλων κρατών-μελών.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστική καταδίωξη στο Ισραήλ: Αστυνομικός «κυνηγά» δύο άνδρες της Χαμάς και τους σκοτώνει (Video)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στη μάχη κατά της Χαμάς συμμετέχει και ο πρωταγωνιστής του «Χάους» του Netflix (Video)

Το Ισραήλ απειλεί να βομβαρδίσει φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια από την Αίγυπτο προς τη Γάζα

Keywords
ισραηλ, γαζα, συρια, λωρίδα της γάζας, βουλη, νέα, στρατος, twitter, october, μμε, eden, haaretz, hotel, live, rtl, regina, porto, media, mario, ΕΡΤ, σοκ, heavy, bbc, iron, city, https, news, english, observer, times, israel, reuters, κυανόκρανοι, μπεν, air, φως, ηλεκτρικος, guardian, ελλαδα, νατο, netflix, αιγυπτος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, real news, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, βγαινουν, october, βιντεο, γλυκα, δουλεια, εικονες, ηγετης, ιραν, μμε, μωρα, ραδιοφωνο, τηλεοραση, ωρα, bbc, guardian, news, observer, reuters, rtl, times, αγωνια, αεροπορικα, αεροδρομιο, αυξηση, αξιζει, βοηθεια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, βροχη, γινεται, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημος, δειτε, δειχνει, δωσει, δυτικη οχθη, δυτικη, διορια, εγινε, εδαφος, ευτυχια, ειπε, ελευθερια, εξελιξη, ερχονται, ευθυνη, εφημεριδα, ιδια, ισμαηλ, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, κτιριο, κτιρια, κυανόκρανοι, λειτουργια, λεπτομερειες, ληξη, λογο, λωρίδα της γάζας, μοιρες, μπεν, ναυτικο, νατο, νερο, νυχτα, ξενοδοχειο, οχημα, οχθη, παιδια, παιδακια, πηγη, πλοια, πολεμικο ναυτικο, πολεμικη αεροπορια, πρωι, ρευμα, ριψη, σαββατο, σεντονια, συνεχεια, συντομα, σοκ, σπιτι, σπιτια, τεθωρακισμενα, τιμωρια, υπουργειο υγειας, τρια, τριτη, φυσικα, φορα, φορτηγα, χεζμπολαχ, ωρες, air, city, eden, ειπαμε, φυλακες, haaretz, heavy, hotel, english, iron, υπουργειο, israel, mario, media, μπροστα, νεκροι, netflix, νοσοκομειο, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, porto, regina, σκοτωνει, σωτηρης, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα