Θέμα ωρών η νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμη για την οριστική έξοδο η ομάδα Αχτσιόγλου – Η ηγεσία επισπεύδει τις εξελίξεις

Σε νέα φάση εισέρχεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αποχώρηση από το κόμμα των στελεχών της ομάδας Αχτσιόγλου θεωρείται δεδομένη και για την ακρίβεια δείχνει να είναι θέμα ωρών, την ώρα που η ομάδα δείχνει έτοιμη να κάνει τις τελικές της κινήσεις για την έξοδο.

Η αγωνία κορυφώνεται στα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι 6+6 κρατούν κλειστά χαρτιά και δεν είναι σαφές πόσοι βουλευτές

θα αποχωρήσουν τελικώς. Σχεδόν σίγουρο θεωρείται καταρχάς ότι θα φύγουν οι 7 βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο για την αποχώρηση της τάσης από την Κεντρική Επιτροπή: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα αποχωρήσει ένας ακόμη, δηλαδή συνολικά 8 – σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από τους 45 στους 37 βουλευτές και οι αποχωρήσαντες, μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, συγκεντρώνουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να συγκροτήσουν οργανωμένη κοινοβουλευτική ομάδα.

Από την άλλη η αναφορά Τσακαλώτου πως είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια κοινοβουλευτική ομάδα 10 – 12 ατόμων δημιούργησε υπόνοιες για πιθανή αποχώρηση 10 βουλευτών (ότι δηλαδή έχουν βρεθεί άλλοι τρεις). Αν επιβεβαιωθεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στους 35 βουλευτές, οριακά πάνω από το ΠΑΣΟΚ που μετρά 32.

Πίεση για ξεκαθάρισμα

Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σύντομα, και πιθανόν η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 4 το μεσημέρι να αποδειχθεί ένα καταλυτικής σημασίας ορόσημο. Είναι με ερωτηματικό δηλαδή αν οι 6+6 θα παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση ή όχι και αν η όποια κίνησή τους θα συνοδευτεί από ανακοινώσεις.

Η συνεδρίαση τυπικά έχει θέμα τον προγραμματισμό του κόμματος και της Κ.Ο. για το επόμενο διάστημα και τη συζήτηση για το νέο άτυπο όργανο που έχει προαναγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ουσιαστικά όμως η πρωτοβουλία της ηγεσίας για συνεδρίαση του οργάνου σήμερα έχει και τη λογική της επιτάχυνσης των εξελίξεων, διά της άσκησης πίεσης στην ομάδα Αχτσιόχλου να ανακοινώσει αν μένει ή φεύγει ώστε να τελειώνει η εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι από τους 6+6 στην Πολιτική Γραμματεία μετέχουν η Σία Αναγνωστοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Δανάη Κολτσίδα, ο Νίκος Μπίστης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι συμμετέχει και ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, γραμματέας της Νεολαίας, της οποίας το μεγαλύτερο κομμάτι αναμένεται να αποχωρήσει το Σάββατο έπειτα από συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

Εμπρός με τους «σκληρούς»

Είτε πρόκειται λοιπόν για ζήτημα ωρών είτε εικοσιτετραώρου η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικά αρχίσει.

Και βρίσκει το κόμμα εξαιρετικά αποδυναμωμένο πολιτικά, οργανωτικά και δημοσκοπικά, ενώ στο πεδίο των εσωκομματικών συσχετισμών φαίνεται να ενδυναμώνεται η ηγετική ομάδα και ειδικά ο σκληρός πυρήνας των Παύλου Πολάκη, Γιώργου Τσίπρα και Θεοδώρας Τζάκρη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής επιρροής, πλέον υπάρχουν τέσσερις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση, των εταιρειών Opinion Poll, GPO, Marc, Prorata. Από αυτές ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση από τις τρεις πρώτες προκάλεσε η τελευταία, διότι εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει με το ΚΚΕ για την τρίτη θέση καθώς αμφότερα τα κόμματα συγκεντρώνουν 10,5%.

Η ηγεσία τηρεί στάση αναμονής για την ολοκλήρωση της κρίσης ώστε να δει τι θα συμβεί δημοσκοπικά όταν φύγουν από τη μέση οι διαφωνούντες και ηρεμήσει το τοπίο (θεωρητικά πάντα). Για την ώρα, αποδίδουν τη δημοσκοπική καθίζηση στην εσωκομματική περιδίνηση από τις εκλογές και μετά και τη στάση των διαφωνούντων (αυτών που αποχώρησαν ήδη και όσων τελούν υπό αποχώρηση), καθώς θεωρούν ότι δεν έδωσαν πίστωση χρόνου στον νέο πρόεδρο, αντιθέτως, ξεκίνησαν τις επιθέσεις από την επόμενη μέρα.

Στο κάδρο και ο Τσίπρας

Πάντως, με δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης χτίζει το νέο αφήγημα με όρους «καθαρά χέρια», διαφάνεια κ.λπ., ουσιαστικά βασιζόμενος στην αποδόμηση της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εμφανιστεί απαλλαγμένος και «καθαρός» από τα βάρη της που τόσο έπληξαν το κόμμα, οι κόντρες συνεχίζονται εντός κι εκτός. Και στο κάδρο έχει μπει για τα καλά και ο Αλέξης Τσίπρας.
Είναι ενδεικτική η χθεσινή αναφορά του στη συγκέντρωση των Ελεύθερων Επαγγελματιών ότι έχει «αποκηρύξει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά και πως «υπάρχει ένα παρελθόν στο κόμμα μας που ανήκει στο παρελθόν», το οποίο ήχησε ως συνολική αποκήρυξη της κυβερνητικής θητείας.

Γρήγορα ήρθε η απάντηση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος, πέρα από τον ειρωνικό σχολιασμό της δήλωσης Κασσελάκη για την «επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα», επισήμανε ότι εκείνο που επί της ουσίας τίθεται από τα όσα λέει ο πρόεδρος «είναι ότι δεν διατίθεται να υπερασπιστεί την κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο υποτίθεται ότι ομνύει».

Και συμπλήρωσε: «Φαίνεται πως ο κ. Κασσελάκης είναι ανοιχτός στο να ενσωματώνει μεγάλο κομμάτι του αφηγήματος του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ» και «μάλλον θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποδομήσει πλήρως την προσφορά της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα και των εκατομμυρίων πολιτών που τη στήριξαν και την υπερασπίζονται ακόμα, με πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών και των αδυναμιών του όλου εγχειρήματος».

Από την προεκλογική περίοδο ακόμη οι «εσωκομματικοί αντίπαλοι» του Κασσελάκη δεν έχουν σταματήσει να μετρούν τις αναφορές που έδειχναν και δείχνουν αιχμές που στρέφονται κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα: από το «εγώ είμαι ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη», έως το «παρέλαβα ένα άρρωστο κόμμα», το άδειασμα του μαξιλαριού των 37 δις και το «δεν είναι ένδειξη σωστής εσωκομματικής λειτουργίας το ότι εκλέχτηκα».

Ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιάννης Δραγασάκης και άλλα στελέχη εντός κι εκτός, έχουν επισημάνει ότι πίσω από τη ρητορική περί «υπονομευτών» του Αλέξη Τσίπρα οι πραγματικοί υπονομευτές του ήταν εκείνοι που τον επικαλούνταν και ισχυρίζονταν ότι δίνουν τη μάχη στο όνομά του (δείχνοντας έτσι και τις ευθύνες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, που δεν παρενέβη παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά).Επιπρόσθετα, τις τελευταίες μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε να αγνοεί τις συστάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του πρώην πρωθυπουργού να εμποδίσει την έξοδο των 6+6 από το κόμμα, και λίγο μετά τους αποκάλεσε αποστάτες δείχνοντας να τους ωθεί στην έξοδο κόντρα στην επιθυμία του προκατόχου του.

Αμηχανία

Όλα αυτά, συν το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν δείχνει να δεσμεύεται στις δημόσιες εκφωνήσεις του από τις συμφωνημένες στο συνέδριο θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν αμηχανία και πολιτικό πρόβλημα σε όσους μένουν πλέον στο κόμμα, στηρίζουν για τους δικούς τους λόγους την ηγεσία, αλλά εκφράζουν τη συνέχεια, υπερασπιζόμενοι την κυβερνητική θητεία και τον Αλέξη Τσίπρα, σε αντίθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Τέτοια πρόσωπα, που έχουν και έναν ρόλο θεσμικού χαλιναριού όταν ο πρόεδρος υπερβαίνει τα εσκαμμένα, όπως έγινε με το δημοψήφισμα, είναι, για παράδειγμα, εκείνοι που μετείχαν στην πρωτοβουλία των 7 που στη συνέχεια έγιναν 6: η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης. Αρχικώς συμμετείχε και ο Νίκος Παππάς, αλλά αποχώρησε όταν ο πρόεδρος απέσυρε το δημοψήφισμα, ωστόσο και αυτός έδειξε πως όταν επιβάλλεται τηρεί αποστάσεις.

Νέα αντιπολίτευση

Ενδεχομένως, πιο καθαρό ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης – πιο μετριοπαθούς όμως σε σχέση με την Ομπρέλα – θα έχει η τάση Τεμπονέρα, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι «ο πρόεδρος δεν έχει λευκή επιταγή» παρά το ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της εκλογής του. Η τάση η οποία έχει στόχο να δώσει τη μάχη του συνεδρίου, παρά τη δυσφορία για τα ήδη εξελισσόμενα και τους γενικότερους οιωνούς. Ο Διονύσης Τεμπονέρας περαιτέρω έχει ζητήσει να υπάρξει κατάπαυση πυρός εσωκομματικά, να σταματήσει το λάιφ στάιλ, να υπάρξει αλλαγή της ηγετικής ομάδας (να μπουν πρόσωπα «συνθετικά») και η ηγεσία να προχωρήσει σε εξωστρεφείς πολιτικές δράσεις.

Επομένως παραμένει στο κόμμα έως τότε και εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, δηλαδή να αποκαλυφθεί στην πορεία ότι συνέδριο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί και διά της διολισθήσεως πάει πιο πίσω, γιατί δεν βγαίνουν οι χρόνοι – η προετοιμασία δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει. «Εκεί θα υπάρχει πρόβλημα» λέει πρόσωπο από την τάση αυτή, αναγνωρίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα κληθεί να ζυγίσει τα πράγματα και να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Η Σία Αναγνωστοπούλου υπογράφει ερώτηση που κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν 21 μέλη από τη Νομαρχιακή Πειραιά – «Το κόμμα βρίσκεται σε τροχιά εκφυλισμού και διάλυσης»

Aπάντηση Κασσελάκη στο «black χιούμορ» Μητσοτάκη για Black Friday με την «black» καθημερινότητα και την… τιμή του στοματικού διαλύματος

Keywords
νέα, συριζα, ηγεσια, θεμα, ομαδα, ετοιμη, θεοδωρα τζακρη, αλέξης τσίπρας, Γιαννης Ραγκουσης, black friday, ΠΑΣΟΚ, εκκρεμότητα, τσιπρας, δημοσκοπηση, gpo, ΚΚΕ, εκλογες, ελλαδα, προσφορες, δις, δραγασάκης, δημοψηφισμα 2015, ραγκουσης, πειραιας, black, μυστικες δημοσκοπησεις, βουλη, κλειστα επαγγελματα, δημοψηφισμα, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, βγαινουν, το θεμα, θητεια, κοντρα, οροσημο, πλαισιο, σημερινη, ωρα, gpo, αγωνια, αμηχανια, αξιζει, βρισκεται, γεγονος, δαναη, δεδομενο, διαστημα, δειχνει, δις, δωσει, εγινε, υπαρχει, εκκρεμότητα, επιθυμια, ερωτηματικο, ζαχαριαδης, θεοδωρα, κειμενο, κινηση, κομμα, λευκη, ολγα, ομπρελα, ονομα, ουσιαστικα, πεδιο, ρητορικη, ρολο, σαββατο, σιγουρο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συγκεντρωση, σια, ταση, τεμπονερας, τιμη, τριτη, κωνσταντινος, ανηκει, black, δημητρης, χωρα, κομματι, κωστας, θανασης, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Θέμα, ΣΥΡΙΖΑ, Έτοιμη, Αχτσιόγλου –,thema, syriza, etoimi, achtsioglou –