Τη δική του πρόταση για την ψήφο των αποδήμων θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόταση που είχε καταθέσει το 2021 και πιο πριν το 2019 για την ψήφο των αποδήμων θα επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αίρει όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των ομογενών.

Το θέμα της ψήφου των αποδήμων συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκειμένου να επιλεγούν προσεκτικές κινήσεις καθώς το κόμμα δε θέλει να επιτρέψει την εικόνα ότι αρνείται την ψήφο στους ομογενείς,

την ώρα που όπως εκτιμάται η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα και να δημιουργήσει εντυπώσεις, ποντάροντας στους νέους συσχετισμούς στη Βουλή.

Αποφασίστηκε το κόμμα να καταθέσει τη δική του πρόταση ζητώντας να υπάρξει διαβούλευση και σύνθεση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με τη βούληση του εκλογικού σώματος. Αν η κυβέρνηση δείξει ότι δεν επιδιώκει συναινέσεις, τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει επιθετικά καταγγέλοντάς την για τακτικισμούς πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα κλειστό σύστημα εκπροσώπησης των ομογενών (με κλειστό αριθμό εδρών) κατά το παράδειγμα χωρών με μεγάλο αριθμό αποδήμων (πχ, Ιταλία, Γαλλία), καθώς θεωρεί ότι αυτό διευκολύνει το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι. Σε αντίθεση με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης (που όπως λένε κατ’ ουσίαν είναι εκείνο που έφερε ο κ. Βορίδης το 2021 αλλά είχε απορριφθεί) που δεν ευνοεί όπως σημειώνουν το εκλέγεσθαι, και αλλοιώνει το εκλογικό σώμα.

Από εκεί και πέρα θα επιμείνουν και στο θέμα της διευκόλυνσης της ψήφου των νέων και εποχικών εργαζομένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τον τόπο εργασίας τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί και στις πρόσφατες εκλογές.
Στην Πολιτική Γραμματεία υπήρξε συζήτηση και για τα χρίσματα των Αυτοδιοικητικών χωρίς να ολοκληρώνεται ούτε σήμερα, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες με περιπτώσεις που απαιτούν πιο ειδικούς χειρισμούς.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υποψηφιότητας του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, για το Δήμο της Αθήνας, προς το παρόν εξακολουθεί να θεωρεί «ανοιχτό» το ενδεχόμενο χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι νεότερο.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι της ευρωβουλευτού Αρενά

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις αυξήσεις στο Δημόσιο – Τι προβλέπεται για ΕΝΦΙΑ, Market Pass και «Σπίτι μου»

ΠΑΣΟΚ: Επανεξελέγη ομόφωνα η Ευαγγελία Λιακούλη Γραμματέας της ΚΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ,syriza