Τι κρύβεται πίσω από την ασέβεια του Ρίσι Σούνακ στον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα καταστροφικά γκάλοπ για τον Βρετανό πρωθυπουργό

Το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο το οποίο σημειώθηκε χθες το βράδυ ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και στην ελληνική κυβέρνηση έχει αφορμή το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, οι αιτίες της κρίσης ωστόσο βρίσκονται άλλου.

Όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι Βρετανικές δημοσκοπήσεις ένα χρόνο πριν τις εκλογές

εμφανίζουν τον Ρίσι Σούνακ να έχει διαφορά από τον βασικό αντίπαλο αρχηγό των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ περίπου 20 με 25 μονάδες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα ενημερώθηκε αρμοδίως για την ακύρωση της συνάντησης την στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν με τον επικεφαλής των εργατικών.

Τα Βρετανικά ΜΜΕ δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή την παράμετρο καθώς γνωρίζουν ότι η κρίση που υπήρξε ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει κυρίως να κάνει με τα εσωτερικά της χώρας και με την κακή εικόνα που παρουσιάζει το προφίλ του Βρετανού πρωθυπουργού.

"If I told you [to] cut the Mona Lisa in half… do you think your viewers would appreciate the beauty of the painting?"

Greek PM Kyriakos Mitsotakis says returning the Elgin Marbles to Greece is about "reunification" not "ownership"
#BBCLauraK https://t.co/DYK0KHQRgx pic.twitter.com/hOJbK84VcR

BBC Politics (@BBCPolitics) November 26, 2023

Το γεγονός αυτό έφερε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς και την οργισμένη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενω απο την Βρετανική πλευρα υπήρξε η αντιπρόταση της Downing Street o πρωθυπουργός να δει αντί του κ. Σούνακ τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του καθιστώντας σαφή την ενόχλησή του από την εξέλιξη των πραγμάτων ανέφερε ότι «Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Φυσικά σε διπλωματικό επίπεδο παραμένουν μιά σειρα από ερωτηματικά όπως για παράδειγμα γιατί ο Βρετανός Πρωθυπουργός τορπίλισε την συνάντηση όταν τα μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν ένα από τα θέματα που θα συζητούν οι δύο πλευρές και όχι το κυρίαρχο θέμα.

Αλλωστε ετσι και αλλιώς το γραφείο του κ. Σούνακ είχε φροντίσει να διαρρεύσει στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Independent και της Evening Standard τη θέση οτι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφής διευθέτηση και οτι τα γλυπτά θα έπρεπε να παραμείνουν στο Βρεατνικό Μουσείο.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την ενόχληση της Βρετανικής πλευράς για την συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ επισημαίνουν ότι ήταν γνωστή στο γραφείο του κ. Σούνακ εδώ και μέρες, και αποδίδουν την στάση του Βρετανού πρωθυπουργού στην προσπάθεια του να κάνει άνοιγμα στο κοινό που δεν επιθυμεί την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Να θυμίσουμε πάντως ότι το Σάββατο οι Financial Times σε δημοσίευμα τους είχαν αναφέρει ότι ο κ. Στάρμερ δεν θα μπε εμπόδιο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρεατανικό Μουσείο.

Μάλιστα μετά την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο επικεφαλής των Εργατικών έκανε ανάρτηση η οποία συνοδευόταν από φωτογραφία των δύο ανδρών και στην οποία έγραφε τα εξής: «Με τους Εργατικούς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα θα παραμείνουν ισχυροί εταίροι».

Διαβάστε επίσης:

Παπαδημούλης: Ο Κασσελάκης είχε σχέδιο να εξωθήσει στη διάσπαση για να ελέγξει το κόμμα (video)

Έρχεται (ο Ερντογάν) με notam και navtex

«Αξιολύπητη συμπεριφορά»: Η αντίδραση των Εργατικών στην ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρίσι Σούνακ, Κυριάκο Μητσοτάκη –, Βρετανό,risi sounak, kyriako mitsotaki –, vretano