Τηλεφωνική συνομιλία Ζελένσκι – Σι Τζινπίνγκ, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή

«Μακρά και ουσιαστική» χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είχα μία μακρά και ουσιαστική τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Πιστεύω ότι αυτό το τηλεφώνημα όπως και η τοποθέτηση πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κίνα, θα ενισχύσει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

I had a long and

meaningful phone call with President Xi Jinping. I believe that this call, as well as the appointment of Ukraine's ambassador to China, will give a powerful impetus to the development of our bilateral relations.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 26, 2023

Οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για την ουκρανική κρίση και ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε ότι υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση.

Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα θα στείλει ειδικό εκπρόσωπο στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες για να συμβάλει σε μία «ουσιαστική επικοινωνία» με όλες τις πλευρές με στόχο την πολιτική λύση της ουκρανικής κρίσης. Το Πεκίνο διαβεβαίωσε επίσης ότι θα εξακολουθήσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Η Κίνα ούτε θα στέκεται απέναντι να κοιτάζει την φωτιά, ούτε θα ρίχνει λάδι στη φωτιά, έχοντας στο μυαλό μόνο το κέρδος της», δήλωσε ο πρόεδρος Σι, επισημαίνοντας ότι η κρίση έχει «τεράστιες επιπτώσεις» διεθνώς και «η μόνη βιώσιμη διέξοδος» είναι «ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις».

Ο Κινέζος ηγέτης τον περασμένο μήνα μετέβη στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Κίνα επιθυμεί να εμφανίζεται ως ουδέτερη δύναμη στην κρίση της Ουκρανίας και έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη την εξεύρεση πολιτικής λύσης, αλλά το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει ρητώς την ρωσική εισβολή. Αντιθέτως -κατά το Πεκίνο- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες «οι νόμιμες» ανησυχίες για ζητήματα ασφαλείας και επιπλέον η κινεζική διπλωματία έχει κατηγορήσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν τη συνέχιση της κρίσης.

Μετά την συνομιλία Σι-Ζελένσκι το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα αναθέσει στον  Λι Χούι, που είναι ειδικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κίνας για Ευρασιατικά θέματα, να μεταβεί στην Ουκρανία «και σε άλλες χώρες», για να στηριχθεί η διαδικασία αναζήτησης πολιτικής λύσης.

Ο Λι Χούι είναι πρώην πρεσβευτής της Κίνας στην Ρωσία και μάλιστα υπηρέτησε στην κινεζική πρεσβεία στην Μόσχα από το 2009 ως το 2019.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Βίντεο τεχνητής νοημοσύνης των Ρεπουμπλικανών κατά του Μπάιντεν – «Χάος αν επανεκλεγεί»

Κλιματική αλλαγή: Ακραίοι καύσωνες απειλούν τον πλανήτη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν (photos/videos)

60 χρόνια μετά οι επιστήμονες λύνουν ένα μεγάλο μυστήριο του διαστήματος (photo)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τηλεφωνική, Ζελένσκι – Σι Τζινπίνγκ,tilefoniki, zelenski – si tzinpingk