Το ελληνικό κοινοβούλιο μπροστά σε μια ιστορική στιγμή ισότητας και δικαιωμάτων – Τι λέει η αριθμητική για τα «όχι» και τις αποχές στη ΝΔ

Με ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί κοντά στα μεσάνυχτα η ελληνική βουλή θα επικυρώσει σήμερα μια κορυφαία αλλαγή ισότητας και δικαιωμάτων για συμπολίτες μας που μέχρι πρόσφατα αναρωτιόντουσαν γιατί εν έτη 2024 δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στη δημιουργία οικογένειας και στη νομική εξασφάλιση των παιδιών τους.

Και σε αυτή την ιστορική για τα δικαιώματα στιγμή στη χώρα έχουμε και μια ενδιαφέρουσα πολιτική στιγμή ενός ιδιότυπου

μπραντεφέρ Σαμαρά-Μητσοτάκη καθώς ένας νυν και ένας πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ένας νυν και ένας πρώην πρωθυπουργός της ίδιας παράταξης θα αντιπαρατεθούν για ένα νομοσχέδιο που δεν αφαιρεί δικαιώματα, ούτε επηρεάζει την πλειοψηφία των πολιτών, δίνει όμως δικαιώματα κι αλλάζει τη ζωή πολλών που μέχρι σήμερα δεν τα είχαν.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ενημερώσει πως θα μιλήσει στο κοινοβούλιο λίγο μετά τις έξι. Η ομιλία του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την ένταση της κριτικής απέναντι στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο όσο και για το αν τελικά θα αποφασίσει αυτή η κριτική να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής ιδίως στα εθνικά θέματα και στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Λίγη ώρα μετά για να απαντήσει εμμέσως στα όσα θα πει ο κ Σαμαράς αλλά και στα όσα έχουν ειπωθεί από ορισμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ακούγοντας τους αυτές τις τελευταίες ώρες να μιλούν με πάθος για το όχι που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αναρωτιέται κανείς αν είναι βουλευτές της σημερινής Νέας Δημοκρατίας η ενός πιο δεξιού κόμματος, στο βήμα θα ανέβει ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατανοεί και την ιστορικότητα της στιγμής αλλά και την διαχωριστική γραμμή που τραβάει ο ίδιος για την παράταξη του σε σχέση με στάσεις και συμπεριφορές που κράτησε η ίδια στο παρελθόν, αρχής γενομένης από την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου από το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 80 μέχρι το σύμφωνο συμβίωσης, την ταυτότητα φύλου και την δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός δεν θα ανεβάσει τους τόνους ούτε θα συγκρουστεί ευθέως με εκείνους που με πάθος υπεραμύνονται τις τελευταίες ώρες υπέρ του όχι, θα ξεκαθαρίσει όμως πόσο σημαντική είναι η κατοχύρωση της ισότητας για όλους τους πολίτες και πόσο αναγκαία είναι η προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρωθυπουργός επίσης με την ομιλία του θα απευθυνθεί και σε ένα κεντρώο ακροατήριο το οποίο τους τελευταίους μήνες περίμενε για να δει αν ο κ. Μητσοτάκης θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στις προγραμματικές δηλώσεις του Ιουνίου για την εφαρμογή ενός νομοσχεδίου που βάζει οριστικά τη Νέα Δημοκρατία εκτός από την κεντροδεξιά στο χώρο και του πολιτικού κέντρου, ή θα λειτουργήσει μικροκομματικά με λογικές απώλειας ψήφων λόγω ευρωεκλογών.

Φυσικά η τελική εικόνα για όλα τα κόμματα θα απότυπωθεί το βράδυ και θα έχει να κάνει με τις απώλειες που θα μετρήσουν στην ονομαστική ψηφοφορία. Άλλωστε αγωνία υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ καθώς πάνω από 10 είναι οι βουλευτές που διαφωνούν ενώ κρίσιμο είναι το τι θα γίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ μια που ο Στέφανος Κασελάκης έχει προαναγγείλει κυρώσεις για τους βουλευτές που είτε δεν θα ψηφίσουν είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία.

Στην κυβερνητική παράταξη τις τελευταίες ώρες υπάρχει αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλά πέραν του αναμενομένου και ότι έχουν κλειδώσει τα 110 θετικά ναι χωρίς να αποκλείουν και την έκπληξη ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά και κεντρικό ρόλο στο να πειστούν βουλευτές που είναι μεταξύ της αποχής και του ναι παίζουν η Μαρία Συρεγγέλα, γραμματέας του κόμματος, ο Σταύρος Καλαφάτης γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας , ο Γιάννης Μπρατάκος διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, ο Θανάσης Νέζης ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία και φυσικά ο εισηγητής του νομοσχεδίου υπουργός επικρατείας Ακης Σκερτσος.

Πάντως συμφωνώ τόσο με πληροφορίες όσο και με τα όσα έχουν ειπωθεί στη Βουλή τις τελευταίες ώρες καθαρό όχι αναμένεται να πουν 18 περίπου βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα τους ο Αντώνης Σαμαράς,ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η Άννα Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Γιώργος Καρασμάνης, o Κώστας Γκιουλέκας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Θεόδωρος Καράογλου.

Την οδό της αποχής έχουν αποφασίσει οριστικά να πάρουν 30 περίπου βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα τους ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θάνος Πλεύρης και οι υφυπουργοί Γιάννης Μπουγάς, Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα. Ακόμα με βάση τις δηλώσεις τους και τις τοποθετήσεις τους στην Βουλή την αποχή επιλέγουν ο Νότης Μηταράκης, ο Άγγελος Συρίγος, ο Στέλιος Πέτσας, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Βλάχος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Ανδριανός, o Διονύσης Ακτύπης, ο Γιάννης Γιατσιος, o Μάνος Kονσόλας, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης και άλλοι.

Διαβάστε επίσης

H κυβέρνηση ποντάρει στην κόπωση των αγροτών

ΣΥΡΙΖΑ: Κλιμακώνονται οι εντάσεις και βαθαίνουν τα ρήγματα λίγο πριν το Συνέδριο

Boυλή: Ψηφίζεται το βράδυ το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Οι αντιδράσεις και τα «όχι»

Keywords
Τυχαία Θέματα