Το πλάνο από την αλήθεια «μετακινήθηκε» στο Action 24

Με σλόγκαν «Η αλήθεια σε πρώτο πλάνο» το Action 24, ο τηλεοπτικός σταθμός περιφερειακής εμβέλειας, επανασυστήθηκε αρχές Δεκεμβρίου 2022 ως κανάλι με ενημερωτικό- ειδησεογραφικό πρόσημο.

Το σλόγκαν πρόδηλο του περιεχόμενου, του ειδησεογραφικού, έδινε στον τηλεθεατή να σχηματίσει την εντύπωση ότι από τις δημοσιογραφικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων θα έχει μάλλον σοβαρές πιθανότητες για αληθινή ενημέρωση. Άλλωστε αν δεν ίσχυε/συνέβαινε κάτι τέτοιο θα καταλυόταν η σύμβαση μεταξύ σλόγκαν και περιεχομένου.

Tο Action 24 όμως μοιάζει να «γλίστρησε» στην περιοχή η οποία από τους θεωρητικούς

των μίντια και τους μάγους της επικοινωνίας, διεθνώς, αποκαλείται και είναι αναγνωρίσιμη ως  meta- αλήθεια. Εν συντομία η αλήθεια αλλιώς. Κι όποιος πήρε χαμπάρι. 

Χθες το Action 24- πιθανόν άθελα του- ολίσθησε στην χώρα των fake news. Η ανεστραμμένη χρονολογική εξέλιξη στο γράφημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός- ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας– έδινε στον ανυποψίαστο τηλεθεατή, σε εκείνον ο οποίος επέλεξε το συγκεκριμένο κανάλι- ακριβώς επειδή η αλήθεια είναι σε πρώτο πλάνο κατά το σλόγκαν του Action 24- να σχηματίσει την εντύπωση ότι οι μισοί και πλέον πολίτες της χώρας θεωρούν ότι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η παρουσίαση συνιστά κλασική περίπτωση misinformation. Κακοπληροφόρηση δηλαδή. Μια εκ των εκφάνσεων fake news

Με κάτι τέτοιες πρακτικές εν τω μεταξύ  έφτιαξε «όνομα» ο ΣΚΑΪ στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. 

Οι προεκλογικές περίοδοι είναι οι πιο επίφοβες για τέτοια τηλεοπτικά ειδησεογραφικά στραβοπατήματα, σαν του Action 24. Ίσως συνέβη από αβλεψία. Ωστόσο δεν μπορεί να μην προξενεί ανησυχία.

Το Action 24 στην εκκίνηση του, αλλά και κατόπιν, καλλιέργησε την αίσθηση ότι η ενημέρωση του θα διαφέρει από εκείνη των συστημικών καναλιών. Άλλωστε το έκανε σαφές με το σλόγκαν του. 

Η πρόκληση για τον σταθμό, που θα αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά, είναι η φροντίδα για την πιστή εφαρμογή της επίμαχης φράσης, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες να κατακτήσει το «ιερό δισκοπότηρο» της ενημέρωσης. Την αξιοπιστία.

Διαβάστε επίσης:

Το Mega ωφελήθηκε από υποχώρηση στην τηλεθέαση του ανταγωνισμού

«Μεγάλες προσδοκίες»: ΒΒC και FX ετοιμάζουν «πειραγμένη» εκδοχή του μυθιστορήματος (Photo)

Ο Λάκης Γαβαλάς σε «επικίνδυνες αποστολές» στη σειρά «Η δική μας οικογένεια» του Open

Keywords
Τυχαία Θέματα