Το πρώτο ελληνικό debate: Όταν «κονταροχτυπήθηκαν» Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Φλωράκης

Άλλοι καιροί, άλλα ήθη, άλλοι πρωταγωνιστές. Έχουν περάσει 33 χρόνια από το πρώτο ελληνικό debate, στις 12 Μαρτίου του 1990, με πρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη, της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα.


Το debate έγινε στο αμφιθέατρο του Παντείου, μεταδόθηκε από τα κρατικά και τα ιδιωτικά κανάλια που υπήρχαν τότε (ΕΤ1, ΕΤ2, Mega, ANT1), με συντονιστή τον Γιάννη Καψή και τον Δημήτρη Κώνστα να θέτει ερωτήματα.

Μεταξύ

άλλων, στο κοινό βρίσκονταν η Μαρίκα Μητσοτάκη, η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, αλλά και πολλοί πολιτικοί και βουλευτές, όπως η Μελίνα Μερκουρη και ο Γιώργος Γεννηματάς, καθώς και οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης .

Η συζήτηση είχε ως επίκεντρο την την εξωτερική πολιτική και την Ευρώπη μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και κράτησε περίπου μια ώρα.

Οι κόντρες Μητσοτάκη – Παπανδρέου

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να λέει για τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι: «δεν υπήρξε δικτάτορας της Ανατολικής Ευρώπης που να μην τον θαύμασε ο κ. Παπανδρέου».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέφερε ότι θα ήθελε να πει δυο λόγια «για ορισμένα πράγματα που είπε ο αρχηγός της αξιωμ… (σ.σ. παρά λίγο να πει της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά το διόρθωσε) κακή συνήθεια αλλά καλομελέτα κι έρχεται! Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, εννοώ!».

Το κοινό, μεταξύ των οποίων και η Μαρίκα Μητσοτάκη, γέλασε με το «σαρδάμ» Παπανδρέου.

Τελικά, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές που έγιναν στις 8 Απριλίου 1990 με ποσοστό 46,19%, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 40,67%.

Διαβάστε επίσης:

Debate: Τα «όπλα» του Ανδρουλάκη απέναντι σε Μητσοτάκη – Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: «Κεραυνοί» υποψήφιας της ΝΔ κατά Μητσοτάκη για τα καύσιμα (video)

Άννα Ευθυμίου στο topontiki.gr: Η αυτοδυναμία είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν, Μητσοτάκης Παπανδρέου Φλωράκης,otan, mitsotakis papandreou florakis