Το… σωσίβιο Αντώνης Σαμαράς

Ο χρήσιμος κύριος Σαμαράς. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στις απόψεις που εξέφρασε πριν από λίγες μέρες ο πρώην πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος από αυτές που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του.

Άρα η παρέμβασή του τη συγκεκριμένη στιγμή μάλλον λυτρωτικά λειτούργησε για την κυβέρνηση, καθώς εξέφρασε τις αντιρρήσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων μέσα στη Ν.Δ.,

ενώ παράλληλα επανέφερε το πατριωτικό προφίλ του κόμματός του στην πρώτη γραμμή.

Κακώς έρχεται στην Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος – αφού δεν πρέπει να μιλάμε με πειρατές – και κακώς η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση του γάμου των ομοφύλων, έχει πει κατ’ επανάληψη ο πρώην πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι απόψεις του για τον «γονέα Α» και τον «γονέα Β» είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη λίγο πριν από τις εκλογές, όταν μαζί με τον Κώστα Καραμανλή είχαν τραβήξει τη δική τους κόκκινη γραμμή.

Ο χρόνος ωστόσο που επέλεξε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός να κάνει την παρέμβασή του περισσότερο σαν… σωσίβιο στην κυβέρνηση λειτούργησε παρά της δημιούργησε πρόβλημα, άσχετα με όσα λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, θέλοντας προφανώς να συγκρατήσουν και το κεντροδεξιό κοινό.

Διέξοδος με άγνωστο ορίζοντα

Όλα αυτά φυσικά έχουν τη σημασία τους, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κυβέρνηση να έχει πρόβλημα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ένα πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να εκφραστεί στις ευρωεκλογές, όπου η κάλπη είναι πιο χαλαρή. Κατ’ αρχάς στην πραγματικότητα ο Σαμαράς κατάφερε να διευκολύνει την κυβέρνηση στο θέμα του νομοσχεδίου των ομόφυλων ζευγαριών – θέμα που δεν είναι δημοφιλές στην ελληνική κοινωνία –, για το οποίο ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα το φέρει μέσα στο 2023 και τελικά το μεταθέτει στο… άγνωστο.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης άλλωστε είχε εμφανιστεί να δηλώνει ότι, εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους υπουργούς, θα παραιτηθεί. Δίπλα στον υπουργό συντάχθηκαν πολλοί βουλευτές – λέγεται ότι φτάνουν τους 70 –, οι οποίοι διεμήνυσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν αυτό το νομοθέτημα και ότι, εάν έμπαινε θέμα κομματικής πειθαρχίας και σε αυτούς, το πρωθυπουργικό γραφείο θα βρισκόταν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη.

Μάλιστα οι βουλευτές που εκλέγονται κυρίως από την παραδοσιακή δεξιά βάση της Ν.Δ. λέγεται ότι έστειλαν μήνυμα προς τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι ένα τέτοιο νομοθέτημα θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στη βόρεια Ελλάδα, καθώς τόσο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και η Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού «καραδοκούν» και ετοιμάζονται να κάνουν μεγάλο «θόρυβο» στη Βουλή όταν έρθει το σχετικό νομοσχέδιο.

Τελικά το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στις ελληνικές καλένδες και να το επανεντάξει στο τετραετές πλάνο.

Ο ελληνοτουρκικός «κόμπος»

Το δεύτερο θέμα που ανέδειξε ο Σαμαράς έχει να κάνει με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας. «Μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες θεωρούν “μαύρο πρόβατο”; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντιδυτικό άξονα; Νομίζω, λοιπόν, πως δεν είναι καλή ιδέα» είπε ο Σαμαράς.

Ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Τουρκία προκαλεί συνεχώς! Και δημιουργεί νέα τετελεσμένα εις βάρος μας. Οπότε δεν έχει νόημα να παριστάνουμε ότι ‘‘συζητάμε’’ μαζί της όσο επιμένει στα νέα τετελεσμένα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κατευνασμός, όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Κώστας Καραμανλής, υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος. Λέτε δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε τόσο λάθος;».

Το θέμα αυτό απασχολεί πολύ τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς η βάση της Ν.Δ. έχει ιδιαίτερα πατριωτικές απόψεις για τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία. Απόψεις που δεν συνάδουν με τα σενάρια περί Χάγης και αμοιβαίων υποχωρήσεων, τα οποία λέγεται ότι συζητά η ελληνική κυβέρνηση. Και σε αυτό το θέμα οι απόψεις που εκφράζουν τα μικρότερα δεξιά κόμματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Μητσοτάκη υπέρ της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι, όταν έρθουν προς ψήφιση, θα υπάρξει αντίδραση από μία μερίδα «γαλάζιων» βουλευτών της βόρειας Ελλάδας, που φοβούνται ότι θα έρθουν σε ευθεία ρήξη με τους ψηφοφόρους τους.

«Οι ευρωεκλογές από τη φύση τους ευνοούν τα μικρότερα κόμματα και την ψήφο διαμαρτυρίας. Μπορεί να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή κόμμα που να απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ., αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διασφαλισμένα και τα υψηλά ποσοστά. Με δεδομένη και την ακρίβεια που λυγίζει τα νοικοκυριά, μπορεί να φάμε μεγάλο χαστούκι τον Ιούνιο» λένε πολλοί βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, και σε αυτό το θέμα ο Σαμαράς εμφανίστηκε να κρατά διφορούμενη θέση, αφού ανέφερε ότι «τη φοροδιαφυγή πρέπει να τη χτυπήσουμε. Το οφείλουμε στον συνεπή φορολογούμενο. Αλλά το πώς θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή δεν είναι απλό»…

Διαβάστε επίσης:

Ο φόβος των ευρωεκλογών πάει πίσω τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Τα χτυπήματα από Σαμαρά και Βορίδη

Κασσελάκης: Αποχώρησε στη μέση της ΠΓ αλλά κάλεσε τους βουλευτές για ποτό στο Παγκράτι – Ενόχληση Τεμπονέρα, Ραγκούση (Photos)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σπάσουμε το στίγμα και τις προκαταλήψεις – Ο καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το…, Αντώνης Σαμαράς,to…, antonis samaras