Το στοίχημα της συμμετοχής θα κρίνει την μάχη της ηγεσίας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα από σήμερα έως την Κυριακή, ημέρα της κάλπης για τον νέο αρχηγό ή την νέα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εκεί  θα λυθούν οι βασικές απορίες για το πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Δύο μήνες μετά την εκλογική ήττα και την απογοήτευση που την ακολούθησε, το τοπίο είναι αχαρτογράφητο, κάνεις δεν ξέρει πόση ακριβώς

είναι η ενεργός κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι από τα παλιά ή τα νέα μέλη που γράφτηκαν στις εκλογική διαδικασία του 2022, θα κινητοποιηθούν και θα έρθουν στην κάλπη. Πόσο μάλλον είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς, πόσος κόσμος εκτός του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει να ψηφίσει.

Οι 5 υποψήφιοι μπαίνουν από σήμερα στην τελική ευθεία ακολουθώντας πυκνό πρόγραμμα περιοδειών και εμφανίσεων, με το στοίχημα της συμμετοχής κατά νου.

Το στοίχημα της συμμετοχής είναι διπλό καθώς:

Από τη μία το ζητούμενο για τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά είναι πώς θα μπορέσει να φέρει τους περισσότερος ψηφοφόρους στην δική του κάλπη.

Από την άλλη θα μετρήσει και η συνολική εικόνα, πόσα μέλη θα έρθουν να ψηφίσουν σε σύγκριση με τις εκλογές του 2022. Πέρυσι τον Απρίλιο, 150.000 μέλη, παλιά και νέα, είχαν έρθει να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Αν η συμμετοχή πέσει πολύ κάτω του 50% τότε θα καταγραφεί αρνητική δυναμική, θα ρηγματωθεί η εικόνα του μεγάλου, μαζικού κόμματος εξουσίας που σήμερα βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και διεκδικεί αύριο να επιστρέψει στην εξουσία.

Ο Κασσελάκης, τον ενδιαφέρον των πολιτών και τα ερωτηματικά

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη που εισήλθε ξαφνικά στο προσκήνιο και την κούρσα διαδοχής, ξεσηκώνοντας το ενδιαφέρον ΜΜΕ και πολιτών, ακόμη και μερίδας μελών του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται από πολλούς, ακόμη και αν δεν τη στηρίζουν, ότι θα τονώσει τη συμμετοχή: 

Κάποιοι θα έρθουν να ψηφίσουν τον υποψήφιο που προέρχεται από την ομογένεια βλέποντας σε αυτόν τα χαρακτηριστικά του «νέου» και του «φρέσκου», άλλοι ενδεχομένως να έρθουν να ψηφίσουν κόντρα στην εν λόγω υποψηφιότητα γιατί μπορεί να θεωρούν ότι είναι «παράδοξη» για τα ελληνικά δεδομένα και δη για την αριστερά.

Η συμμετοχή είναι πιθανό να κρίνει και τη σειρά εκλογής η οποία θα καθορίσει στην συνέχεια τον δεύτερο γύρο – άλλωστε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της 5ης υποψηφιότητας θεωρήθηκε ότι δυσκολεύει η εκλογή από τον πρώτο γύρο, για το «φαβορί» που εξακολουθεί να θεωρείται η Έφη Αχτσιόγλου.

Είναι με ερωτηματικό αν θα επιβεβαιωθεί η αίσθηση, ότι θα συρρεύσει κόσμος εκτός ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Αίσθηση που κατά βάση προκύπτει από τις θετικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ, ανησυχούν ακριβώς γιατί δεν μπορούν να ζυγίσουν πώς θα κινηθεί αυτός ο κόσμος.

Αρκετοί, επίσης, πιστεύουν ότι τα «λάικ» στο facebook δεν αντιστοιχίζονται ευθέως σε ψήφους στην κάλπη και αμφισβητούν ότι τελικά οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη θα σπεύσουν μαζικά στην κάλπη για να τον στηρίξουν εμπράκτως, κατά συνέπεια αμφισβητούν ότι θα έρθουν να εγγραφούν και να καταβάλουν το δίευρο. ότι θα συμμετάσχουν στην κομματική διαδικασία.

Ο ίδιος ο Κασσελάκης πάντως, και με δεδομένο ότι η εκτίμηση είναι ότι επηρεάζει κυρίως ένα κοινό εκτός ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει από αύριο που ξεκινά περιοδείες να πείσει πρώτα και κύρια αυτό το κομμάτι των δυνητικών ψηφοφόρων να κάνει το βήμα και να έρθει στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή.

Κατά πληροφορίες, το πρόγραμμα της τρέχουσας εβδομάδας περιλαμβάνει επίσκεψη στον Έβρο σήμερα, στην Πάτρα αύριο Τρίτη, ενώ την Τετάρτη ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί στον Βόλο, την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στο Ηράκλειο.

Η μάχη της καταγραφής

Η συμμετοχή και ιδίως στον δεύτερο γύρο έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη μέρα καθώς μια νίκη με μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου θα αποτυπώσει πιο καθαρά το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, αν ο νικητής θα έχει λυμένα χέρια για να προχωρήσει.

Αν η διαφορά είναι μικρή, πιθανόν να δώσει πατήματα για αμφισβητήσεις και συνέχιση της εσωκομματικής έντασης και του συγκρουσιακού κλίματος. Είναι σαφές άλλωστε ότι εκτός από τη μάχη της ηγεσίας, διεξάγεται με πολύ σκληρούς όρους και η μάχη της καταγραφής με το βλέμμα σε ρόλους, θέσεις και ισχύ.

Διαβάστε επίσης

Ταυτότητες: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το νέο δελτίο στη ΔΕΘ και αναλαμβάνει τη σύγκρουση με τους «ψεκ»

Ανδρουλάκης στην επέτειο του ΠΑΣΟΚ: «Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά»

Γιώργος Παπανδρέου για 3η Σεπτεμβρίου: «Να αγωνιστούμε για περισσότερη δημοκρατία»

Keywords
Τυχαία Θέματα