Τομ Βερλέν: Ο κιθαρίστας – ποιητής του πανκ της Νέας Υόρκης (Videos)

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης έγινε φτωχότερη. Ο Τομ Βερλέν, κιθαρίστας και τραγουδιστής των θρυλικών Television, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια.

Την αναγγελία του θανάτου του, ανέλαβε να διεκπεραιώσει η κόρη της Πάτι Σμιθ και του Φρεντ (Σόνικ) Σμιθ, η Τζέσι Πάρις Σμιθ. Ο Τομ Βερλέν είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την Πάτι Σμιθ και από τότε τους έδενε μια δυνατή φιλία.

O Toμ Βερλέν, γεννήθηκε στο Ντένβιλ, Νιου Τζέρσεϊ, και το πραγματικό του όνομα ήταν Τόμας Μίλερ. Άρχισε μουσική

μαθαίνοντας πιάνο, αλλά μεταπήδησε στο σαξόφωνο όταν άκουσε κάποιο δίσκο του Σταν Γκετζ. Τελικά, κατέληξε να παίζει κιθάρα επηρεασμένος από τους Rolling Stones, και ιδιαίτερα από το κομμάτι του 1966, «Nervous Breakdown».

Νιώθοντας μια μυστική επαφή με την ποίηση, διάλεξε το επώνυμο του Γάλλου ποιητή, Πολ Βερλέν, ο οποίος ήταν και εραστής του ποιητή, Αρθούρου Ρεμπό.

Ο Τομ Βερλέν παρέα με τον συμμαθητή του, Ρίτσαρντ Χελ, ξεκίνησαν τη μουσική τους περιπέτεια φτάνοντας στη Νέα Υόρκη, όπου το 1972 έφτιαξαν το συγκρότημα Neon Boys, με τον Τομ Βερλέν στη κιθάρα και φωνή, τον Ρίτσαρντ Χελ στο μπάσο και φωνή, και τον Μπίλι Φίκα στα τύμπανα.

Τον Μάρτιο του 1973 το γκρουπ ανασυγκροτήθηκε, προσθέτοντας τον Ρίτσαρντ Λόϊντ σαν δεύτερο κιθαρίστα, και αλλάζοντας το όνομά τους σε Television. Θα δώσουν την πρώτη τους συναυλία ένα χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 1974. Ο Τέρι Ορκ, μάνατζερ του γκρουπ, κανόνισε με τον ιδιοκτήτη του CBGB, Χίλι Κρύσταλ, να παίξουν στο θρυλικό αυτό κλαμπ, ενώ αργότερα έκαναν και εμφανίσεις στο επίσης θρυλικό στέκι Max’s Kansas City, στέκι του Άντι Γουόρχολ και της αυλής του, που ήταν το κλειδί για την underground σκηνή της Νέας Υόρκης. Το συγκρότημα τελικά άρχισε να κάνει σταθερές εμφανίσεις στο CBGB, κι έτσι άρχισε να δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας οπαδών. Ο Ρίτσαρντ Χελ, αποχώρησε από το γκρουπ το 1975, και τον αντικατέστησε ο Φρεντ Σμιθ που μεταπήδησε από τους Blondie.

Ο Τομ Βερλέν, που εκείνο το διάστημα γνώρισε και την άσημη τότε Πάτι Σμιθ, έγραφε τα περισσότερα τραγούδια και τραγουδούσε, και τα επόμενα τρία χρόνια οι Television κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ, το διάσημο Marquee Moon (1977), και το Adventure (1978), τα οποία άρεσαν πολύ στους κριτικούς, αλλά δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Τελικά το γκρουπ διαλύθηκε το 1978, και ο Τομ Βερλέν ακολούθησε σόλο καριέρα και μετακόμισε στην Αγγλία για μεγάλο διάστημα.

Οι Television ξαναβρέθηκαν το 1992, όπου κυκλοφόρησαν το ομότιτλο άλμπουμ (Television) και έδωσαν αρκετές συναυλίες.

Στην Ελλάδα τους είδαμε τον Ιούλιο του 2004, στο Gagarin, ένα χρέος ανεξόφλητο από πολύ παλιά.

Οι Television ήταν μια πολύ ιδιαίτερη μπάντα, και ο Τομ Βερλέν ένας πολύ ιδιαίτερος κιθαρίστας, που μπορεί να μην εκτιμήθηκε από τα ροκ πλήθη, αλλά λατρεύτηκε από τους μουσικούς και όσους ήξεραν να ακούν μουσική.

Το Marquee Moon είναι μια ακουστική διαδικασία, και μόλις η βελόνα πέσει πάνω στο βινύλιο, έχεις ακριβώς δύο δευτερόλεπτα, δύο σκρατς, πριν μπει το Elevation και σε μεταφέρει στα «παγωμένα δώματα της νεότητας» και μετά σε στείλει στο Prove it, για το τέλος όλων των μύθων και των παραμυθιών. Εδώ, τα λόγια σταματούν.

Αντίο, κύριε Τομ Βερλέν.

Διαβάστε επίσης:

Διάστημα: Οι δορυφόροι «σκεπάζουν» τον ουρανό και «τυφλώνουν» τους αστρονόμους

Μήνυση στον Μέριλιν Μάνσον για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικη

Lisa Loring: Πέθανε στα 64 η πρώτη «Wednesday Addams» (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα