Τουρκία – Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Ένας συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος αμφισβητεί τον «σουλτάνο» Ερντογάν (Video)

Η συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοινώνει σήμερα (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως κοινό υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές, με στόχο την ανατροπή της κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιλογή του ηγέτη του κεντρώου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), γίνεται με φόντο το ρήγμα που προκλήθηκε στην συμμαχία της αντιπολίτευσης, από την οποία αποχώρησε η Μεράλ Ακσενέρ, του εθνικιστικού Καλού Κόμματος, που ήταν η δεύτερη σε δύναμη πολιτική συνιστώσα της συμμαχίας, γεγονός

που εκτιμάται ότι αναζωπυρώνει τις ελπίδες του Ερντογάν για επανεκλογή, παρά το πλήγμα που έχει δεχτεί εξαιτίας των αποκαλύψεων για την κρατική διαφθορά που προέκυψαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Το δώρο Ακσενέρ

Η Μεράλ Ακσενέρ αποχώρησε κατηγορώντας τα άλλα πέντε κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης ότι άσκησαν πιέσεις αγνοώντας τη λαϊκή βούληση, για να επιβάλουν την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου. «Οι προσωπικές φιλοδοξίες επικράτησαν», κατήγγειλε η Ακσενέρ αποχωρώντας και κατέστησε σαφές ότι θεωρεί πως ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου έχει λίγες ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές, που θα γίνουν στα μέσα Μαΐου. Αντί αυτού πρότεινε στην αντιπολίτευση να υποστηρίξουν ως κοινό υποψήφιο το δήμαρχο Κωνσταντιινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου ή τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, που προέρχονται από το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου.

Όμως τα άλλα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκριναν την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου, κάτι που έκαναν και οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, υποστηρίζοντας την κομματική γραμμή και τους κοινούς στόχους του μετώπου της αντιπολίτευσης.

Η Ακσενέρ επέστρεψε λέγοντας πως θα συνταχθεί με την συμμαχία της αντιπολίτευσης αν επιλεγεί κάποιος εκ των Ιμάμογλου και Γιαβάς, επικαλούμενη και πάλι «τη λαϊκή βούληση».

Αλλά ο Ερντογάν είχε ήδη λάβει «το δώρο» της Ακσενέρ και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση δήλωσε: «Τι έκαναν; Κάθονταν, συνομιλούσαν και τελικά διαλύθηκαν»…

Ποιος είναι ο Κιλιτσντάρογλου

Έτσι ο 69χρονος Ερντογάν θα αναμετρηθεί με τον 75χρονο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2010, όταν εκλέχτηκε ομόφωνα ηγέτης του CHP.

Οικονομολόγος, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, τοποθετεί εαυτόν στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, βουλευτής από το 2002, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διαδέχτηκε τον Ντενίζ Μπαϊκάλ στο κόμμα που εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της κληρονομιάς του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο πατέρα του ήταν Αλεβίτης.

Όταν τελείωσε τις σπουδές του, ο Κιλιτσντάρογλου διορίστηκε ως σύμβουλος στο υπουργείο οικονομικών και σταδιακά ανέβηκε στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία για ναφτάσει να είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο τμήμα εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, το 1983. Στο διάστημα εκείνο συνεργαζόταν στενά με τον πρωθυπουργό Τουρκούτ Οζάλ. Το 1992 διορίστηκε γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέση από την οποία συνταξιοδοτήθηκε το 1999. Τότε έκανε την πρώτη προσπάθεια να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή με το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ, αλλά οι στόχοι του δεν ευοδώθηκαν και στη συνέχεια αποδέχτηκε την πρόσκληση Μπαϊκάλ να ενταχθεί στο CHP.

Οι προσπάθειές του να αποκαλύψει τη διαφθορά του κρατικού μηχανισμού και να καταδείξει τις ευθύνες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, του έδωσαν ώθηση στην πολιτική σκηνή, αλλά δεν έχει δικαιώσει τις ελπίδες ότι θα έδινε νέα πνοή στο CHP για ανακόψει την κυριαρχία του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται μετά τον σεισμό στην Τουρκία δείχνουν πως ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να έχει σημαντικές ελπίδες επανεκλογής, παρά τα τρομερά προβλήματα στην οικονομία, την διαφθορά και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των σεισμών, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου δεν έχει κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα προβλήματα αυτά.

Ατατούρκ VS Ερντογάν…

Το CHP είναι το κόμμα που ίδρυσε το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και παρέμεινε στην εξουσία επί 27 χρόνια, μέχρι το 1950.

Υπό την ηγεσία του Κιλιτσντάρογλου το CHP επαναβεβαίωσε τον παραδοσιακό κεντροαριστερό πολιτικό προσανατολισμό του και την προσήλωσή του στο κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αλλά δεν έχει καταφέρει να συνεπάρει τις μάζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φθινόπωρο στην προσπάθειά του να πείσει τον λαό παρουσίασε ένα πρόγραμμα 200 σελίδων, το οποίο όμως είναι βέβαιο πως ελάχιστοι Τούρκοι έχουν διαβάσει ως τώρα.

Για την Τουρκία οι επικείμενες εκλογές αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς γίνονται στην 100ή επέτειο από τη συγκρότηση του σύγχρονου κράτους και θα αναμετρηθούν για την προεδρία ο Ερντογάν, που έχει κάνει στροφή στις ισλαμικές ρίζες του οθωμανικού παρελθόντος με τον Κιλιτσντάρογλου που εμφανίζεται ως συνεχιστής της κεμαλικής κληρονομιάς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Τούρκων μάλλον αρέσκεται να κοιτάζει πίσω, στο οθωμανικό παρελθόν, παρά στο μέλλον, έστω με βάση την εκατονταετή κληρονομιά του Ατατούρκ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ελεύθερος, μετά απο 38 χρόνια στη φυλακή για ένα εγκλημα που δεν έκανε, o Mόρις Χάστινγκς (Video)

Ουκρανία – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για ενδεχόμενη παράδοση όπλων στη Ρωσία από την Κίνα

Αλβανία: Ημέρα εθνικού πένθους στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Keywords
Τυχαία Θέματα