Τουρκία: Στις κάλπες με τον φόβο των fake news – Η «τεράστια απειλή» της Τεχνητής Νοημοσύνης (videos)

Στις 31 Μαρτίου διεξάγονται τοπικές εκλογές στην Τουρκία και εντείνονται οι ανησυχίες για την αυξανόμενη απειλή από την παραπληροφόρηση και τα fake news που κατασκευάζονται με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ένα βίντεο διαδόθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και έδειχνε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μεγάλο πολιτικό αντίπαλο

του Ερντογάν, να εκθειάζει τα «μεγάλα έργα» που έγιναν στις δημόσιες συγκοινωνίες όταν το κόμμα του Ερντογάν είχε τον έλεγχο της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης.

Το περιεχόμενο των δηλώσεων που αποδίδονταν στον Ιμάμογλου ήταν εξόφθαλμα ψευδές κι έτσι γρήγορα αποκαλύφθηκε πως το βίντεο ήταν κατασκεύασμα μονταζιέρας. Όμως ήταν αρκετό για να εγείρει ανησυχίες για τον έλεγχο της πληροφόρησης σε μία εκλογική μάχη κατά την οποία το κόμμα του Ερντογάν έχει βάλει στόχο να επανακτήσει τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων, τις οποίες κέρδισε η αντιπολίτευση το  2019.

Η διαρροή τέτοιου είδους βίντεο δεν είναι κάτι καινούριο στην Τουρκία. Το 2010 ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν βρέθηκε στο στόχαστρο, με ένα ηχητικό ντοκουμέντο που αναφερόταν σε εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ο Ερντογάν το χαρακτήρισε προϊόν «μονταζιέρας».

Τα ψεύτικα βίντεο και οι πειραγμένες φωτογραφίες είναι «μια τεράστια απειλή» στις εκλογές αυτές, επισημαίνει ο Εμρέ Ιλκάν Σάκλιτσα, διευθυντής του Teyit, που είναι ένας οργανισμός που ελέγχει την αυθεντικότητα οπτικού υλικού.

«Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να διαχυθεί τέτοιο περιεχόμενο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ένας ισχυρισμός που διατυπώνεται από κάποιο άτομο μπορεί ξαφνικά να πάρει διαστάσεις και να βρει θέση στην κεντρική ειδησεογραφία», εξηγεί ο Εμρέ Ιλκάν Σάκλιτσα.

Εκτός από το βίντεο με τον Ιμάμογλου, υπάρχουν κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις στην προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, με παραποίηση θέσεων υποψηφίων.

Το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποσύρει την υποστήριξή του στον υποψήφιο δήμαρχο στην πόλη Χατάι, τον πρώην ποδοσφαιριστή Γκιοκάν Ζαν, με αφορμή τη δημοσιοποίηση ενός ηχητικού όπου ο Ζαν φερόταν να συζητούσε μία πιθανή δουλειά στην κρατική τηλεόραση ως αντάλλαγμα για να κατέβει στις εκλογές εναντίον του νυν δημάρχου που στηρίζεται από το κόμμα CHP. Ο Ζαν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι το ηχητικό ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας με τις δυνατότητες που δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και ότι δέχτηκε «απειλές και εκβιασμούς».

Ο Σάκλιτσα τονίζει στο Al Jazeera ότι πιο συχνά είναι τα φαινόμενα «φτηνών κατασκευασμένων» βίντεο παρά εκείνα που δημιουργούνται με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε ένα βίντεο που έδειχνε στελέχη του CHP να μετρούν δεσμίδες με χαρτονομίσματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αντιπολίτευση εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Το κόμμα ανακοίνωσε ότι το βίντεο αυτό ήταν από το 2019, όταν στελέχη του κόμματος συναλλάσσονταν με δικηγόρο κάνοντας πληρωμή για την αγορά γραφείων του κόμματος.

«Εικόνες ή βίντεο που αποκαλούνται φτηνά κατασκευάσματα μπορούν να παραχθούν σε λίγα λεπτά και διασπείρονται πολύ εύκολα στην Τουρκία», λέει ο Σάκλιτσα.

Ο Ετζντέρ Μπατούρ, αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη κατηγόρησε το CHP ότι δημιουργεί «εντυπώσεις με διαφημίσεις και παραπληροφόρηση» για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τα πεπραγμένα του τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Όγκουζχαν Μπιλγκίν, μέλος της διοίκησης της κρατικής τηλεόρασης παραδέχτηκε πως «είμαστε αντιμέτωποι με ένα είδος παραπληροφόρησης που έχει στόχο να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα». Και υπενθύμισε ότι στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, ένας από τους υποψηφίους, ο Μουχαρέμ Ιντσέ, αποσύρθηκε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, όταν κυκλοφόρησαν παραποιημένες φωτογραφίες του με σεξουαλικό περιεχόμενο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ότι βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία ψεύτικου περιεχομένου, όπως αυτό με το βίντεο του Ιμάμογλου, αλλά η μέθοδος διαρροής τέτοιων βίντεο και φωτογραφιών συχνά καθιστά αδύνατη την εξακρίβωση της προέλευσής τους.

«Από τη στιγμή που η διάχυση παραπληροφόρησης γίνεται πιο γρήγορα από την μετάδοση σωστών πληροφοριών, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν διορθώσεις στην παραπληροφόρηση που κολλάει στο μυαλό πολλών χρηστών σαν τσίχλα», σχολίασε ο Εμρέ Ιλκάν Σάκλιτσα.

Διαβάστε επίσης:

Κάρολος: Ουδέν σχόλιο για την υγεία του και την Κέιτ Μίντλετον στο μήνυμά του για το Πάσχα – Ηχογραφήθηκε πριν δύο εβδομάδες

Πώς η ιστορία μιας καρακάξας έγινε πολιτικό ζήτημα στην Αυστραλία (Videos)

Βαλτιμόρη: Οι «Simpsons» είχαν προβλέψει και το δυστύχημα με την κατάρρευση της γέφυρας; (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Τεχνητής Νοημοσύνης,tourkia, technitis noimosynis