Τρεις εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας που αξίζει να γνωρίσεις (Μέρος 3ο)

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος «τρεις εναλλατικές γειτονιές της Αθήνας που αξίζει να επισκεφθείς» θα εστιάσουμε στην Πλάκα, το Μοναστηράκι και τη Κυψέλη.

Σίγουρα, κάνοντας μια βόλτα στις πιο γραφικές γειτονιές της Αθήνας, αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να γνωρίσεις την πόλη.

Αρχικά, η Πλάκα με τους πεζόδρομους είναι ιδανική για περιπάτους, χωρίς οχήματα να διαταράσσουν την πορεία σας και σας καθοδηγούν

για εξερεύνηση της Αθήνας.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στο Μοναστηράκι, ίσως σε μία από τις πιο κεντρικές περιοχές της πόλης, και τέλος θα καταλήξουμε στην Κυψέλη. Η Κυψέλη είναι μία πολυπολιτισμική γειτονιά που όσο καμία άλλη συνδέεται με το μοντέρνο timeline της πρωτεύουσας.

Πάμε να τις ανακαλύψουμε:

1) Πλάκα

Τριγυρνώντας στα στενά δρομάκια της Πλάκας, τα περισσότερα από τα οποία είναι πλακόστρωτα ή στρωμένα με μάρμαρο, αντικρίζετε κτίρια αξιοσημείωτης αρχιτεκτονικής αξίας. Στην καρδιά της γειτονιάς, θα βρείτε δρόμους, που διασυνδέονται με γραφικά σοκάκια και μονοπάτια. Πεζόδρομοι ιδανικοί για περιπάτους, χωρίς οχήματα να διαταράσσουν την πορεία σας, σας καθοδηγούν μέσα από το προς εξερεύνηση κομμάτι της Αθήνας, ένα μέρος που συγκεντρώνει στοιχεία ελληνικής, ρωμαϊκής και τουρκικής προέλευσης.

Το τελευταίο μέρος του ταξιδιού σας γύρω από την Πλάκα θα πρέπει να είναι τα Αναφιώτικα. Περπατώντας στα στενά σοκάκια της, φτάνετε στο σημείο με την πιο εντυπωσιακή θέα της Αθήνας και του Λυκαβηττού κάτω από τα πόδια σας.

2) Μοναστηράκι

Αφήνοντας την Πλάκα πίσω σας και διασχίζοντας την οδό Άρεως, περνώντας δίπλα από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, θα βρεθείτε σχεδόν στη μέση της πλατείας Μοναστηρακίου. Η πλατεία είναι το σημείο συγκεράσματος πολιτισμών και πολυπολιτισμικότητας. Εκεί θα βιώσετε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών και νοοτροπίας συναντώνται και συνυπάρχουν. Η πλατεία περιβάλλεται από μικρά καταστήματα και εστιατόρια, ενώ μπορείτε επίσης να θαυμάσετε το Τζαμί Τζισταράκη, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

3) Κυψέλη

Η Κυψέλη είναι (ίσως) η πιο πολυεθνική γειτονιά της Αθήνας. Πολύχρωμη, με κόσμο από κάθε ήπειρο και μέρος του κόσμου, σε τέτοιο βαθμό που δικαιολογεί και το όνομά της: Κυψέλη. Η Φωκίωνος Νέγρη έχει γεμίσει μαγαζιά, μπαρ, φαγάδικα και καφέ. Υπάρχουν πολλές γωνίες για να «πιάσεις» την Κυψέλη. Όμως αυτή που θα σε εισάγει με τον βέλτιστο τρόπο σε αυτήν είναι μια βόλτα στη Φωκίωνος Νέγρη, τον πεζόδρομο που ονομάστηκε «Via Veneto» της Αθήνας, ως αναφορά στη θρυλική οδό της Ρώμης. Στον δίδυμο δρόμο που πήρε το όνομά του, από τον δραστήριο Αθηναίο μεταλλειολόγο και πολιτικό, Φωκίωνα Νέγρη, τα θρυλικά cafe και τα ζαχαροπλαστεία έδιναν και δίνουν τον τόνο της διάβασης πάνω του.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καζαντζής: «Η τέχνη δημιουργεί σκέψη και ερωτήματα, κάτι που δεν βολεύει το σύστημα και τους πολιτικούς»

Πάνος Νιαβής στο topontiki.gr: «Μέσα από τους “10 πόντους Μαύρο Χιόνι” είδα τα τραύματα του εμφυλίου και τη θέση της γυναίκας στην επαρχία»

Έλενα Χατζηαλεξάνδρου: «Η επίτευξη του στόχου ήταν το ζητούμενο και η απάντηση σε όσους με αμφισβήτησαν»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρεις, Αθήνας, Μέρος 3ο,treis, athinas, meros 3o