Τσακαλώτος: Κάποιες εχθρικές Ευρωπαϊκές δυνάμεις μπορεί να βάλουν εμπόδια στη συζήτηση για το χρέος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θεωρεί ότι η αναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι το σημείο κλειδί για την ελληνική οικονομία.

Αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αντικατέστησε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο και διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία των 86 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας, είπε σε συνέντευξή του στο MarketWatch ότι η πίεση από εχθρικούς απέναντι στην Ελλάδα

δανειστές μπορεί να εμποδίσει τη σχετική συζήτηση.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το MarketWatch, ο Τσακαλώτος θεωρείται ότι είναι ένας από τους δύο βασικούς υποψήφιους να αναλάβουν τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετεκλογικά, εάν κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Δεύτερος υποψήφιος είναι Γιώργος Χουλιαράκης, υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την επικράτηση στις εκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η μεγαλύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση που έλαβε στις διαπραγματεύσεις ότι θα υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η σχετική συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Στη συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός συγκρίνει τις προηγούμενες υποσχέσεις των δανειστών για το χρέος, σαν αυτό που λέει στα παιδιά του όταν των ρωτάνε πότε θα πάνε στο Λονδίνο και τους απαντάει «ναι, κάποια στιγμή».

Τώρα η ανησυχία του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι μπορεί να υπάρξει πίεση από κάποιους εχθρικούς προς την Ελλάδα δανειστές να κάνουν πολύ δύσκολη την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα του χρέους.

Το ΔΝΤ γράφει το MarketWatch, έχει πει ότι η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εάν θέλει το πρόγραμμα να λειτουργήσει. Ο πρώην υπουργός πιστεύει ότι η συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν άδικη. «Υπήρχαν πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχει, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί θεωρούσαν ότι η επιτυχία μιας αριστερής κυβέρνησης θα δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το MarketWatch έχει στηρίξει την εκστρατεία του στην αίσθηση ότι φέρνει το καινούριο και μπορεί να επιλύσει τα δομικά προβλήματα της χώρας. Την διαφθορά, το πελατειακό κράτος και την φοροαποφυγή. Αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι ακόμη και για αυτά τα θέματα κάποιοι δεν θέλουν να δουν την προοπτική της επιτυχίας μιας Αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη.

«Ήταν σχιζοφρενικό, και αρκετά συχνό φαινόμενο στις διαπραγματεύσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν ότι μόνο εσείς μπορείτε να φέρετε αποτελέσματα σε αυτά τα δομικά ζητήματα, γιατί δεν εμπιστευόμαστε τις πολιτικές ελίτ» είναι οι ίδιοι που έλεγαν εάν τα καταφέρετε σε αυτά τα ζητήματα οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Πορτογαλία θα αναστατωθούν γιατί θα φαίνεται σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση σε αυτές τις χώρες και όχι την κυβέρνηση».

Απαντώντας για το «όχι» στο δημοψήφισμα και τις κατηγορίες που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τους πρώην συντρόφους τους στο κόμμα, ότι χειραγώγησαν την ψήφο στο δημοψήφισμα, είπε ότι οι πολίτες ψήφισαν «όχι» για διαφορετικούς λόγους, τονίζοντας ότι είναι μειοψηφία αυτοί που ψήφισαν «όχι» για να φύγει η χώρα από το ευρώ.

Η συμφωνία πρόσθεσε υπογράφηκε γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή. «Μπορούμε όμως να την κάνουμε να δουλέψει, ανεξάρτητα από το αν τα καταφέρουμε ή όχι, η ελπίδα μου είναι ότι η νεότερη γενιά, οι μελλοντικές γενιές θα λένε ότι αυτή η κυβέρνηση προσπάθησε να το καταφέρει» τονίζει ο πρώην υπουργός.

Τσακαλώτοςχρέοςδιαπραγμάτευσηεκλογές 2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα