Τσίπρας: «Μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης»

Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή αυτού του προεκλογικού αγώνα, αλλά και μετά, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της προεκλογικής του ομιλίας στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της επίσκεψή του στην Κρήτη, για δεύτερη φορά σε αυτή την

προεκλογική περίοδο.

Διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τον αγώνα για «ισχυρή κοινωνία και ισχυρή Δημοκρατία» και μετά την Κυριακή: «μαζί θα είμαστε και τη Δευτέρα για να σηκώσουμε ξανά την προοδευτική παράταξη εκεί που της αξίζει», κόντρα στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, που όπως τόνισε είναι προσπάθεια «να ξεμπερδεύουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι ο μόνος ισχυρός αντίπαλος. «Μαζί είπε θα δώσουμε τον μεγάλο αγώνα για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης του τόπου, μέχρι να γίνει κυβέρνηση, μέχρι να γίνει κυβερνώσα ξανά».

Επανέλαβε ότι αυτή είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση, με νέο εκλογικό σύστημα και κάλεσε όσους προεξοφλούν το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, «να μη βιάζονται», διότι «οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν οριστικά ποιος, αλλά και πώς θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Κι επιπλέον οι πολίτες θα αποφασίσουν και «ποιος και πώς θα βρεθεί στη θέση της αντιπολίτευσης», πόση δύναμη θα δώσουν στην κυβέρνηση και πόση στην αντιπολίτευση.

Δύο προγράμματα και δύο στρατηγικές

Υπογράμμισε και αυτή τη φορά ότι «δυο εναλλακτικές στρατηγικές και δύο προγράμματα» αναμετρώνται στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής η οποία βάζει σκληρά διλήμματα.
Από τη μία είναι η στρατηγική και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη το πρόγραμμα και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας μια σύγκριση των δύο, ξεκίνησε από το πρόγραμμα τη ΝΔ για να πει πως ό,τι και να λέει ο Μητσοτάκης πρόκειται για το πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο κατέθεσε πριν από δύο μήνες στην Βρυξέλλες και το οποίο «δεν έχει καμιά σχέση με όσα προεκλογικά και πλουσιοπάροχα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης».

Γιατί το σχέδιο αυτό:

Δεν προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό της τάξης του 25% αλλά πραγματική αύξηση μόλις 1,3% σωρευτικά στην επόμενη τετραετία.Δεν προβλέπει 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ παρά μονάχα 10.000 αντικαταστάσεις όσων αποχωρήσουν.Δεν προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά μειώσεις στο μισθολόγιό τους κατά 730 εκατομμύρια, και πραγματική μείωση κατά 10% των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, όπως η Υγεία και η Παιδεία.

«Λένε πράγματα που δε πρόκειται να υλοποιήσουν και κρύβουν επιμελώς άλλα που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν. Και κάποια από αυτά τα φανέρωσε ο κ. Πνευματικός» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε εκ νέου σε σχέδιο της ΝΔ να παραδώσει την Υγεία στην κερδοσκοπία, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι μόνο η υγεία αλλά σχέδιό τους είναι και αλλαγή του Συντάγματος, μεταξύ άλλων η κατάργηση του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στο σημείο αυτό, χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «συνήγορο του κ. Μητσοτάκη» διότι προτίθεται να συνδράμει τη ΝΔ στην αλλαγή του Συντάγματος.

Στον αντίποδα αντιπαρέβαλλε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «ένα συμπαγές, δίκαιο, προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την κοινωνία και τη χώρα», ένα πρόγραμμα που «προβλέπει ένα που θα στηρίζεται στην καινοτομία, τη γνώση, τη δίκαιη κατανομή νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης των πόρων, τον περιορισμό των ανισοτήτων», ένα πρόγραμμα που θα βρίσκεται «απέναντι στην λογική της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, των εξαγορών και των ιδιωτικοποιήσεων, που παρουσιάζονται ως τάχα επενδύσεις». Και που προβλέπει «στήριξη των αναγκών της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, της μισθωτής εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των νέων ανθρώπων».

Ειδικότερα, παρέπεμψε στις κεντρικές εξαγγελίες του προγράμματος λέγοντας πως το αυτό

προβλέπει :

την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αυξήσεις 10% στους δημοσίους υπαλλήλους και 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους. Την μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.την φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που συσσώρευσαν 6 δισ. υπερκέρδη σε βάρος της κοινωνίας, της οικονομίας, των πολιτών.Προβλέπει ισχυρή κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων της μισθωτής εργασίας.Προβλέπει την οικοδόμηση ενός νέου ΕΣΥ, μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση με ποιοτικά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια και με έμφαση στην έρευνα.Προβλέπει ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας για όλους που θα περιορίζει τις ανισότητες με ποιοτικές υπηρεσίας και φροντίδα για όλους και για όλες, για το παιδί, για τις μητέρες, για τα νέα ζευγάρια, για τους ηλικιωμένους, για τα άτομα με αναπηρία.Προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για να αποτραπεί η μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, από τους πολλούς στους λίγους.Τέλος, προβλέπει ένα κράτος ισχυρό, παρεμβατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που δεν θα αποτελεί κομματικό ή οικογενειακό λάφυρο, αλλά εργαλείο ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών.«Τα μικρά κόμματα ρίχνουν νερό στο μύλο της Δεξιάς»

Σε ό,τι αφορά τις δύο στρατηγικές που συγκρούονται είπε πως η στρατηγική και σχέδιο τη ΝΔ, «δεν είναι μόνο να κερδίσουν αλλά και να αποδυναμώσουν το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους εμποδίσει να στήσουν ανεξέλεγκτο καθεστώς».

Σχέδιό τους, συνέχισε, είναι «μια κατακερματισμένη, παράλυτη από μικρούς εμφύλιους μικρών κομμάτων αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση ανήμπορη να προβάλει σοβαρή αντίσταση στις πολιτικές του», με 7, ακόμη και 8 κόμματα στη Βουλή.

Σε άλλο σημείο πρόβαλλε το ζήτημα της ανισορροπίας του πολιτικού συστήματος: «Ευνοεί κανέναν άλλο, εκτός από τη διαπλοκή και τις ελίτ, μια δημοκρατία χωρίς αντίβαρα, χωρίς στιβαρή αντιπολίτευση, χωρίς την υγεία της αντίθεσης και της αντίστασης;» και παρέπεμψε στον κίνδυνο για «μια άρρωστη, ασθενική, ασταθής δημοκρατία τύπου Όρμπαν»

Επέρριψε δε ευθύνες στα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο λέγοντας πως «δυστυχώς, αυτό το έχουν αποδεχτεί» και «κάνουν χώρο για να περάσει χωρίς πολλά προβλήματα και σοβαρές αντιστάσεις η Νέα Δημοκρατία». Σημείωσε πως «ρίχνουν νερό στο Μύλο της Δεξιάς» με:

«την άρνησή τους ακόμα και να συζητήσουν τη δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.την υπονόμευση της απλής αναλογικής.τον δήθεν διμέτωπο που ήταν και είναι ακόμα μονομέτωπος κατά του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι το διακύβευμα της κάλπης στις 25 του μήνα δεν είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε κυβέρνηση, αλλά «αν την επόμενη μέρα θα επιτρέψουμε με τη ψήφο μας ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο». Η μόνη δύναμη που μπορεί αυτό να το αποτρέψει, επανέλαβε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Απέναντι μας δεν έχουμε κίνδυνο ακυβερνησίας αλλά αλαζονείας της ΝΔ και της ασυδοσίας»

Κουτσούμπας σε ΑΝΤ1: «Η ΝΔ αξιοποιεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ»

Τερατώδη τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ λέει τώρα ο Σκυλακάκης αφού «τα μάσησε» για τις προεκλογικές δεσμεύσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Μαζί,tsipras, mazi