Τσίπρας από Βερολίνο: Έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας (Video)

Ομιλία σε Έλληνες ομογενείς στο Βερολίνο απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία, κατά την οποία πρόκειται να συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια θα συναντηθεί με την ηγεσία του Die Linke, του αριστερού κόμματος

της Γερμανίας με το οποίο συμμετέχουν και στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ μετέχει μόνο ως παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Σήμερα η Ελλάδα καλείται να αφήσει πίσω τις πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009. Να αφήσει πίσω της το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε Έλληνες ομογενείς.

Να αφήσει πίσω, όπως είπε «η διεύρυνση των ανισοτήτων με μια πολιτική που αναδιανέμει το εισόδημα και το πλούτο από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη στους ισχυρούς».

«Να αφήσει πίσω μια περίοδο που το κράτος δικαίου και η δημοκρατία κακοποιήθηκαν βάναυσα από μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και έθεσε την ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό της ενημέρωση σε περιπέτειες.

Σε αυτές τις εκλογές που για πρώτη φορά θα γίνουν με ένα σύστημα ισοτιμίας της ψήφου, οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν πια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμούν να τους κυβερνήσει.

Όπως ακριβώς γίνεται και στη Γερμανία για πολλά χρόνια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε:

Οι αντίπαλοί μας κινδυνολογούν. Λένε ότι η απλή αναλογική και οι συμμαχικές κυβερνήσεις θα φέρουν αβεβαιότητα. Στην πραγματικότητα η αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι οι ίδιοι.

Και η σταθερότητα, είναι συνώνυμο των κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας, που θα απολαμβάνει πολύ πιο ευρεία στήριξη στον λαό από ότι οι λεγόμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Το κόμμα λοιπόν που θα κερδίσει αυτές τις εκλογές θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει συμμαχίες και μια κυβέρνηση σταθερή. Η ΝΔ αυτό το αρνείται.

Λέει ότι θέλει επαναληπτικές εκλογές μέχρι να έρθει αυτοδύναμη. Εμείς από την άλλη είμαστε έτοιμη, αν έρθουμε πρώτοι στις εκλογές της 21ης Μαίου να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

Μια κυβέρνηση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που όλοι γνωρίζουμε.

-Την ενεργειακή αλλά και την κλιματική κρίση.

-Την κρίση της ακρίβειας αλλά και της τρομακτικής διεύρυνσης των ανισοτήτων.

-Τις συνέπειες από την υγειονομική κρίση.

-Την παγκόσμια αποσταθεροποίηση που φέρνει η αιματηρή και παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και ξέρουμε όλοι ότι αυτός ο αγώνας που δίνουμε, αυτές οι εκλογές, έχουν σημασία και για τον Απόδημο Ελληνισμό και πιο συγκεκριμένα για εσάς τους Έλληνες της Γερμανίας.

Έχουν σημασία συγκρούονται δύο διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι που βλέπουν με ριζικά διαφορετικό τρόπο όχι μόνο τον κόσμο και την Ευρώπη, αλλά και τη θέση που πρέπει να έχει η Ελλάδα σε αυτόν.

Και όπως βλέπετε δεν λέω μόνο δύο διαφορετικές ιδεολογίες, λέω δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες.

Διότι αυτό που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι απλά μια δύναμη της δεξιάς με την οποία διαφωνούμε ιδεολογικά.

Είναι μια δύναμη νεοσυντηρητισμού και νεοφιλελευθερισμού με την οποία μας χωρίζουν βαθύτατες και ανυπέρβλητες αξιακές διαφορές.

Για μας η Ελλάδα του αύριο πρέπει να έχει ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας υγείας.

Αυτός είναι ένας αγώνας κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, σε μια χώρα όπου πέθαναν πάνω από 36,000 άνθρωποι και χιλιάδες από αυτούς επειδή δεν υπαρχει επαρκής δημόσια φροντίδα υγείας.

Προφανώς, δεν είδαμε κάποια μεταρρύθμιση από αυτήν την Κυβέρνηση, αλλά είδαμε την ξεδιάντροπη στήριξη του ιδιωτικού συστήματος υγείας απέναντι στο δημόσιο.

Για εμάς η Ελλάδα του αύριο πρέπει να διαθέτει σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές που να στελεχώνονται από καταρτισμένα στελέχη.

Όχι όπως η τραγική κατάσταση που αποκαλύφθηκε μετά το δυστύχημα των Τεμπών, όπου δεν είχε υπάρξει κανένας σοβαρός εκσυγχρονισμός των συστημάτων για τέσσερα χρόνια και δεκάδες στελέχη σε κρίσιμες θέσεις στον σιδηρόδρομο είχαν διοριστεί με πελατειακούς όρους.

Για εμάς η Ελλάδα του αύριο βασίζεται στον σεβασμό του κράτους δικαίου και στη χρηστή διοίκηση.

Δεν νοείται ένας πρωθυπουργός να παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους, υπουργούς, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και δημοσιογράφους που διερευνούν σκάνδαλα.

Δεν νοείται να γίνονται επιθέσεις και παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες αρχές.

Ούτε νοείται να ακούμε κάθε δεύτερη μέρα για οικονομικά σκάνδαλα από στελέχη της κυβέρνησης.

Για εμάς η Ελλάδα του αύριο θα διαθέτει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να στηρίξει τις καινοτόμες και δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Όχι για να στηρίζει λίγες μεγάλες εταιρείες των ισχυρών επιχειρηματιών».

Διαβάστε επίσης:

Γεωργούλης: Αρνήθηκε η δικαστής να δώσει τη δικογραφία στους δικηγόρους του

Μητσοτάκης: Είμαστε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα – Live

Γιάννης Δραγασάκης: Απάντηση στα «κατασκευασμένα αφηγήματα» περί του ενδεχομένου «κυβέρνηση των ηττημένων»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Ομιλία, Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βερολίνου LIVE,tsipras, omilia, organosis melon syriza-ps verolinou LIVE