Τσιζκέικ μπακλαβάς, το επιδόρπιο που θα δεν αφήσει κανέναν ασυγκίνητο

Η Ανατολή συναντά τη Δύση σε αυτό το εύκολο επιδόρπιο που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του παραδοσιακού μπακλαβά αλλά και τους οπαδούς του αγαπημένου τσιζκέικ. Με όλα τα αρώματα της κανέλας, του μελιού, του βουτύρου και των ξηρών καρπών αποτελεί το ιδανικό επιδόρπιο για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων και είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Υλικά για τη Συνταγή

Για τη βάση

12 φύλλα κρούστας, ξεπαγωμένα, σύμφωνα με τις

οδηγίες της συσκευασίας

200 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο

1 φλιτζάνι καρύδια, καβουρδισμένα και τριμμένα στο μούλτι

1 φλιτζάνι αμύγδαλα, καβουρδισμένα και τριμμένα στο μούλτι

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλα

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

Για την γέμιση τσίζκεικ

500 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) κρέμα τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού

3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλιτζάνι (250 γραμμάρια) γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες

Για το σερβίρισμα

1 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι μέλι

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού ροδόνερο

Εκτέλεση

1.Αρχικά, στρώστε με μια λαδόκολλα μια στρογγυλή φόρμα 20 εκατοστών με αποσπώμενα τοιχώματα (καλύψτε τη βάση της φόρμας δηλαδή και μετά περάστε το δαχτυλίδι).

2.Στρώστε το πρώτο φύλλο κρούστας, βουρτσίστε το με ένα πινέλο με το βούτυρο λιωμένο και συνεχίστε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Μπορείτε, επίσης να βουτυρώσετε το κάθε φύλλο ξεχωριστά στον πάγκο εργασίας, να το διπλώσετε τέσσερις φορές ώστε να γίνει λωρίδα και να τοποθετήσετε τα φύλλα ακτινωτά όπως στη φωτό. Τα φύλλα θα προεξέχουν έξω από τα τοιχώματα της φόρμας.

3.Σε ένα μπολάκι ανακατέψτε τα τριμμένα αμύγδαλα, τα καρύδια, την κανέλα, το αλάτι και το βούτυρο (2 κουταλιές) λιωμένο. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε το μίγμα πάνω από τα στρωμένα φύλλα. Ισιώστε ώστε να καλύπτουν ομοιόμορφα.

4.Για την γέμιση, βάλτε σε ένα μπολ την κρέμα τυριού και με ένα μίξερ ανακατέψτε ώστε να αφρατέψει. Βάλτε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα και αρχίστε να προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά. Ξύστε τα τοιχώματα του μπολ και συνεχίστε το ανακάτεμα, βάζοντας και το γιαούρτι. Θα πρέπει το μίγμα να είναι λείο και αφράτο.

5.Μεταφέρετε τη γέμιση στη φόρμα και ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Κόψτε τα φύλλα που περισσεύουν και κρέμονται από τα τοιχώματα.

6.Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 45 λεπτά. Με την πάροδο αυτού του χρόνου, σβήστε το φούρνο και αφήστε το γλυκό μέσα για άλλα 40 λεπτά. Μόλις κρυώσει καλά, τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

7.Σε ένα μπολάκι, ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φιστίκια, το μέλι, το χυμό λεμονιού και το ανθόνερο. Ξεφορμάρετε το τσιζκέικ, περιχύστε με το μίγμα και σερβίρετε σε μια πιατέλα. Κάθε κομμάτι μπορείτε αφού το κόβετε να το περιχύνετε με επιπλέον μέλι και ψιλοκομμένα φιστίκια.

Διαβάστε επίσης:

Ζακυνθινό κοτόπουλο ψητό, γεμιστό με λαδοτύρι

Γιορτινές πελοποννησιακές δίπλες

Παντζαροσαλάτα με καρύδια και σπόρους ροδιού

Keywords
Τυχαία Θέματα