Βαλτιμόρη: Με προβλήματα έπλεε το πλοίο που προσέκρουσε στη γέφυρα – Τι έδειξε η επιθεώρηση το καλοκαίρι – Πώς το SOS που εξέπεμψε έσωσε ζωές

Προβλήματα είχαν διαπιστωθεί στο πλοίο Dali, που προσέκρουσε σε γέφυρα στη Βαλτιμόρη, προκαλώντας την πλήρη κατάρρευσή της, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στο πλοίο στις 27 Ιουνίου 2023 στο λιμάνι του Σαν Αντόνιο.

Σύμφωνα με τους New York Times, μία επιθεώρηση του Dali πέρυσι σε λιμάνι στη Χιλή ανέφερε

ότι το σκάφος είχε μια ανεπάρκεια που σχετίζεται με «την προώθηση και τα βοηθητικά μηχανήματα». Ο έλεγχος διευκρίνισε ότι η έλλειψη αφορούσε σε μετρητές και θερμόμετρα.

Ειδικότερα, στο Dali είχαν πραγματοποιηθεί 27 επιθεωρήσεις από το 2015, σύμφωνα με βάση δεδομένων που διατηρεί η Equasis. Ένα ακόμα πρόβλημα που επισημαίνεται σε άλλη έκθεση στο λιμάνι της Αμβέρσας το 2016 αφορούσε στο «κατεστραμμένο κύτος που μειώνει την αξιοπλοΐα». Το πλοίο χτύπησε σε αγκυροβόλιο στο λιμάνι εκείνη τη χρονιά. Ένας εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας του Dali, Grace Ocean Investment, αρνήθηκε να σχολιάσει την ανεπάρκεια που αναφέρθηκε πέρυσι.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ είχε ανακοινώσει ότι το ατύχημα οφείλεται σε απώλεια της ισχύος του φορτηγού πλοίου ενώ το πλήρωμα είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου και είχε ενημερώσει τις αρχές ότι είχε χάσει τον έλεγχο του πλοίου.

Maryland Governor Wes Moore briefs reporters on Key Bridge collapse in Baltimore:

• Appears to be an accident
Working closely with feds
• Ship’s crew warned of power issue
• Some cars were stopped from coming on the bridge when Mayday call came in pic.twitter.com/QqmOg5409w

Keith Boykin (@keithboykin) March 26, 2024

Ο Κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ, επιβεβαίωσε ότι το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου επικοινώνησε με τις αρχές και ενημέρωσε ότι το πλοίο είχε χάσει την ισχύ του.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι μετά από ένα τηλεφώνημα που έλαβε χώρα πριν από τη σύγκρουση, οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τη κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα, με αποτέλεσμα να σωθούν ζωές.

The cargo ship that struck a major bridge in Baltimore early Tuesday warned of a possible collision in a mayday call, prompting workers to try to stop traffic moments before it crashed. Six construction workers remained missing. Follow live. https://t.co/mYPTDaNUqX

— The New York Times (@nytimes) March 26, 2024

Παράλληλα, ο κυβερνήτης τους Μέριλαντ ανέφερε ότι «η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ένα ατύχημα, δεν έχουμε δει καμία αξιόπιστη απόδειξη τρομοκρατικής επίθεσης».

Μπάιντεν: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της γέφυρας

«Φρικτό δυστύχημα» χαρακτήρισε την πρόσκρουση του πλοίου πάνω στη γέφυρα στη Βαλτιμόρη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της γέφυρας Scott Key Bridge.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κινήσει «γη και ουρανό» για να ανοίξει ξανά ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου, λέγοντας ότι «θα το επαναφέρουμε σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό. 15.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από αυτό το λιμάνι. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε αυτές τις θέσεις εργασίας», είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο.

Biden: To the people of Baltimore, we are with you, we will stay with you as long as it takes. Like the governor said, you are Maryland tough, Baltimore strong. We will get through this together. pic.twitter.com/hzsqgWdFcC

— Acyn (@Acyn) March 26, 2024

«Έχω δώσει εντολές στην ομάδα μου να κινήσει γη και ουρανό για να ανοίξει το λιμάνι και να ξαναχτίσει τη γέφυρα το συντομότερο δυνατό», είπε.

«Πρόθεσή μου είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πληρώσει για ολόκληρο το κόστος της ανοικοδόμησης αυτής της γέφυρας. Αναμένω από το Κογκρέσο να υποστηρίξει την προσπάθειά μου και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Οι κάτοικοι της Βαλτιμόρης μπορούν να βασίζονται σε εμάς ότι θα μείνουμε μαζί τους σε κάθε βήμα», τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν πρόκειται να περιμένει την έρευνα για να δει αν το πλοίο έφταιγε ώστε να αποφασίσει για την ανοικοδόμηση της γέφυρας.

«Δεν θα περιμένουμε να συμβεί αυτό. Θα προπληρώσουμε για να φτιάξουμε τη γέφυρα και να ανοίξει ξανά», είπε ο Μπάιντεν.

Το πλοίο που προσέκρουσε στη γέφυρα είχε προλάβει να εκπέμψει σήμα κινδύνου

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είχε προλάβει να εκπέμψει σήμα κινδύνου, μετά τη σύγκρουση του φορτηγού πλοίου Dali στη γέφυρα Francis Scott Key, γεγονός που επέτρεψε να περιοριστεί η κυκλοφορία και να σωθούν ζωές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνήτης του Μέριλαντ. Η Βαλτιμόρη σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Μπράντον Σκοτ κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι ήρωες. Έσωσαν ζωές την περασμένη νύχτα», είπε ο Γουές Μουρ αναφερόμενος στο πλήρωμα του πλοίου Dali το οποίο κατάφερε να ενημερώσει τις αρχές ότι αντιμετώπιζε μηχανικό πρόβλημα ενώ έπλεε με ταχύτητα οκτώ κόμβων στον ποταμό Πατάπσκο.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι ομάδες που έχουν κινητοποιηθεί εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Baltimore, I am officially declaring a local state of emergency in response to the collapse of our Key Bridge. Our teams are mobilizing resources and working swiftly to address this crisis and ensure the safety and well-being of our community. pic.twitter.com/x6euk2SocZ

— Brandon M. Scott (@MayorBMScott) March 26, 2024

Μετά την πρόσκρουση, η γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι κατέρρευσε στον ποταμό και έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στο λιμάνι της Βαλτιμόρης. Ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε ότι λόγω του συμβάντος αυτού τα πλοία του θα αποφεύγουν στο προσεχές μέλλον το λιμάνι της Βαλτιμόρης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα των ΗΠΑ. Το Dali, με σημαία Σιγκαπούρης, ήταν ναυλωμένο από την εταιρεία Maersk όμως το πλήρωμά του δεν ανήκει στην εταιρεία.

‘Εξι αγνοούμενοι – Δύο επιζώντες

Από την κατάρρευση της γέφυρας των τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, αυτοκίνητα και άνθρωποι κατέληξαν στα νερά του ποταμού. Οι διασώστες ανέσυραν δύο επιζώντες, ο ένας εκ των οποίων παραμένει στο νοσοκομείο. Αναζητούν ακόμη τουλάχιστον έξι άτομα.

«Η προκαταρκτική έρευνα υποδηλώνει ότι επρόκειτο για ατύχημα», είπε ο κυβερνήτης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη ένδειξη ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

Πάνω στη γέφυρα τη στιγμή του ατυχήματος βρίσκονταν οκτώ άνθρωποι και οι έξι από αυτούς αγνοούνται, ανακοίνωσε η υπηρεσία μεταφορών της Πολιτείας αρκετές ώρες μετά την κατάρρευση. Τη στιγμή της κατάρρευσης, στη 1.27 τοπική ώρα, εργάτες επισκεύαζαν το οδόστρωμα της γέφυρας. Τα σόναρ εντόπισαν οχήματα στο βυθό του ποταμού, σε βάθος περίπου 50 μέτρων, είπε ο Πολ Γουίντφιλντ, ο γραμματέας Μεταφορών του Μέριλαντ.

Σύμφωνα με τον Μουρ η γέφυρα πληρούσε τις προδιαγραφές και δεν είχε δομικά προβλήματα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το ατύχημα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το πλοίο «έχασε το προωθητικό σύστημα» καθώς έφευγε από το λιμάνι και το πλήρωμα ενημέρωσε τις τοπικές αρχές ότι δεν μπορούσε να το ελέγξει, μετέδωσε το ABC News, επικαλούμενο μια αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Κλειστό το λιμάνι της Βαλτιμόρης μετά το χειρότερο ατύχημα των τελευταίων 40 – 50 ετών

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης έκλεισε μέχρι νεωτέρας. Πρόκειται για το σημαντικότερο λιμάνι των ΗΠΑ όσον αφορά τα φορτία αυτοκινήτων. Μόνο το 2022 πέρασαν από εκεί περισσότερα από 750.000 οχήματα, σύμφωνα με στοιχεία της λιμενικής αρχής. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές άνθρακα. Το κλείσιμο αυτού του μεγάλου λιμανιού στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ θα μπορούσε να διαταράξει την αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων – από αυτοκίνητα μέχρι άνθρακα ή και ζάχαρη, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι καθυστερήσεις και το κόστος τους.

Η σημερινή καταστροφή ίσως είναι η χειρότερη κατάρρευση γέφυρας για τις ΗΠΑ από το 2007, όταν η γέφυρα I-35W έπεσε στον ποταμό Μισισιπί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι. Είναι επίσης το χειρότερο ατύχημα σε γέφυρα από πρόσκρουση πλοίου τα τελευταία 40-50 χρόνια, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Νάιτ, εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου Πολιτικών Μηχανικών.

Το Dali είχε εμπλακεί και άλλο ατύχημα στην Αμβέρσα

Το πλοίο που προκάλεσε την κατάρρευση της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι είχε εμπλακεί και σε ένα ατύχημα στο λιμάνι της Αμβέρσας το 2016. Σύμφωνα με τις βελγικές λιμενικές αρχές, στις 11 Ιουλίου 2016 είχε προσκρούσει στην προβλήτα ενώ προσπαθούσε να αποπλεύσει από τον τερματικό σταθμό των εμπορευματοκιβωτίων στη Βόρεια Θάλασσα.

Η λιμενική αρχή δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τα αίτια του ατυχήματος αλλά ανέφερε ότι το πλοίο παρέμεινε αγκυροβολημένο για επισκευές για κάποιο διάστημα μετά την πρόσκρουση.

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα ατυχήματα αυτά ερευνώνται και τα πλοία επιτρέπεται να αποπλεύσουν μόνο αφού οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι ασφαλές», είπε ένας εκπρόσωπος του λιμανιού της Αμβέρσας στο πρακτορείο Reuters.

Το Dali ανήκει στην Grace Ocean Pt Ltd και τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Synergy Marine Corp.

Καρέ-καρέ η σύγκρουση του πλοίου στη γέφυρα

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει καρέ-καρέ τη σύγκρουση του πλοίου στη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη τα ξημερώματα της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, στις 01:24:32 τοπική ώρα το πλοίο φαίνεται να χάνει ισχύ για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Ένα λεπτό αργότερα από το πλοίο βγαίνουν καπνοί, ενώ τα φώτα σβήνουν για δεύτερη φορά περίπου δύο λεπτά πριν την πρόσκρουση στην Francis Scott Key Bridge.

Στις 01:28:44 τοπική ώρα Βαλτιμόρης το πλοίο προσκρούει σε πυλώνα της γέφυρας που καταρρέει μέσα σε μόλις 4 δευτερόλεπτα…

Shocking footage reveals the start of the incident in Baltimore Harbor where 20 people are now missing. Our hearts are with Baltimore, Maryland. #BreakingNews pic.twitter.com/BNfl9aPhca

— CP KAPADIA (@cpk18) March 26, 2024

Διαβάστε επίσης:

Λουκασένκο: Οι δράστες του μακελειού στη Μόσχα προσπάθησαν να διαφύγουν στην Λευκορωσία

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Μαρουάν Ίσα, υψηλόβαθμου στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς

Τραμπ: «Εκτοξεύτηκε» η μετοχή της εταιρείας DJT στη Wall Street – Εντυπωσιακή πρεμιέρα στον Nasdaq

Keywords
καλοκαιρι, sos, γεφυρα, πλοιο, προβληματα, sos, new york times, new york, abc news, το φως, dali, ιουνίου, york, times, ocean, οφείλεται, key, working, crew, power, cars, twitter, keith, ισχύ, ship, major, tuesday, moments, live, https, nytimes, scott, people, long, community, maersk, ηπα, εταιρεία, abc, news, σημαίνει, διευκρινίσεις, reuters, φως, nasdaq, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, βγαινουν, βιντεο, αυτοκινητα, ζαχαρη, ηπα, θαλασσα, ισραηλ, σημερινη, φως, χιλη, ωρα, abc, cars, news, people, reuters, scott, times, απωλεια, ατυχηματα, ατυχημα, βορεια, γεγονος, διαστημα, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δειχνει, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελλειψη, ενεργεια, εξι, ερευνα, εταιρεία, υπηρεσια, ηρωες, θεσεις εργασιας, οικο, κυβερνηση, κογκρεσο, λειτουργια, μοσχα, ξημερωματα, ομαδα, οικος, οκτω, οφείλεται, οχηματων, οχηματα, πλοια, συγκεκριμενα, σοναρ, το φως, ισχύ, φορα, ωρες, abc news, αλυσιδα, ανηκει, community, crew, dali, εξαγωγες, ship, https, χωρα, ιουνίου, keith, key, κολοσσος, λευκο, long, maersk, major, moments, new york times, new york, νοσοκομειο, ocean, ομαδες, power, σημαια, σημαίνει, σημα, tuesday, θεσεις, working, york
Τυχαία Θέματα