Βασιλόπιτα αμυγδάλου με ροδόνερο, κάρδαμο και γλάσο ροδιού

Μια ζουμερή και νόστιμη βασιλόπιτα με τα αρώματα του κάρδαμου και του ροδόνερου στολισμένη με ένα ελαφρύ γλάσο με χυμό ροδιού που θα σας ενθουσιάσει.

Μην ξεχάσετε  το φλουρί και τα σποράκια ροδιού για το στόλισμα, για την καλή χρονιά και για το γούρι.

Υλικά για τη συνταγή

200 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

150 γραμμάρια ζάχαρη

4 αυγά

Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο

100 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

1

κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κάρδαμο (κακουλέ σκόνη)

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

300 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα (όχι αλεύρι αμυγδάλου)

Για το γλάσο ροδιού

150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

2-3 κουταλιές της σούπας χυμό ροδιού

¼ κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο

Για τη διακόσμηση

Σπόροι ροδιού, τριμμένα φιστίκια Αιγίνης, βρώσιμα ροδοπέταλα αποξηραμένα

Εκτέλεση

Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 160ο C και αλευροβουτυρώστε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα 23 εκατοστών ή στρώστε τον πάτο της με αντικολλητικό χαρτί.

Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν περίπου για 2 λεπτά. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, το ροδόνερο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

Αφού κοσκινίσετε τα στέρεα δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν, το κάρδαμο και το αλάτι, βάλτε τα στη ζύμη και συνεχίστε ρίχνοντας το τριμμένο αμύγδαλο. Ανακατέψτε τα χωρίς να τα πολυχτυπήσετε στο μίξερ.

Αδειάστε το μίγμα στην προετοιμασμένη φόρμα, ισιώστε την επιφάνειά του κέικ με μια σπάτουλα, βυθίστε το νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Η βασιλόπιτα είναι έτοιμη όταν τρυπώντας το κέντρο της με μια οδοντογλυφίδα ή τη λάμα ενός μαχαιριού θα βγαίνει καθαρή.

Στο μεταξύ ετοιμάστε το γλάσο, ανακατεύοντας την άχνη, το χυμό ροδιού και το ροδόνερο. Μόλις κρυώσει εντελώς η βασιλόπιτα, περιχύστε την με το γλάσο και διακοσμήστε την με σπόρους ροδιού και οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε.

Διαβάστε επίσης

Παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

Το Χριστόψωμο της παραμονής των Χριστουγέννων

Χοιρινό στη γάστρα με δαμάσκηνα, ελιές και κάππαρη για το γιορτινό τραπέζι

Keywords
Τυχαία Θέματα