Βέτο από Ρωσία και Κίνα στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – «Είναι υποκριτική» λέει η Μόσχα

Βέτο από Ρωσία και Κίνα ασκήθηκε σε ψήφισμα των ΗΠΑ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Η πρόταση των ΗΠΑ ήταν το πιο σαφές μήνυμα μέχρι σήμερα ότι η Ουάσιγκτον έχει κουραστεί από τη συμπεριφορά του Ισραηλινού

πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, η απόφαση της Μόσχας και του Πεκίνου να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα την Παρασκευή αποκάλυψε ξανά τη διπλωματική απομόνωση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, όπου προσπαθούν επίσης να διατηρήσουν την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Η Αλγερία καταψήφισε επίσης την πρόταση.

BREAKING: UN security council vetoes Gaza ceasefire motion.

Some 11 countries voted in favour of the resolution, one country abstained, while three countries vote against it including Russia and China.https://t.co/mqUXSUM0K5

Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/6ed36lecOC

Sky News (@SkyNews) March 22, 2024

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε την αμερικανική πρωτοβουλία ως «υποκριτική» και είπε ότι η ψήφισή της θα είχε κάταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας «όργανο για την προώθηση της καταστροφικής πολιτικής της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή».

Το ψήφισμα, για το οποίο εργάζονταν επί αρκετές εβδομάδες Αμερικανοί αξιωματούχοι, προειδοποιούσε επίσης κατά των ισραηλινών σχεδίων για επίθεση στη Ράφα, τη νότια πόλη της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο από τις επιθέσεις του Ισραήλ στο βορρά.

Η ψηφοφορία για το ψήφισμα συνέπεσε με το τελευταίο ταξίδι στο Ισραήλ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ήρθε μετά από εβδομάδες απογοήτευσης των ΗΠΑ με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Ισραήλ, υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, συνεχίζει τον πόλεμο.

Μιλώντας στο Κάιρο πριν από την άφιξή του στο Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπλίνκεν είπε ότι χρειάζεται μια «άμεση, διαρκής κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων» και ότι «μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος και κάτι που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε».

«Δεν υπάρχει μέρος για τους πολλούς αμάχους που συγκεντρώνονται στη Ράφα όπου πηγαίνουν για να ξεφύγουν από το κακό. Και για εκείνους που αναπόφευκτα θα παρέμεναν, θα ήταν μια ανθρωπιστική καταστροφή», είπε.

'It's not just cynical, it's also petty… Russia and China simply do not want to sign a resolution penned by the US.'

US ambassador to the UN Linda Thomas-Greenfield reacts to the two countries vetoing the Gaza ceasefire motion. https://t.co/52wgJAnl13

Sky 501 pic.twitter.com/uwqKz8zmtS

Sky News (@SkyNews) March 22, 2024

Η Ουάσιγκτον είχε προηγουμένως ασκήσει βέτο σε ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα αφού η Χαμάς πραγματοποίησε μια καταστροφική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία μαχητές της σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν άλλους 250 ομήρους, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν γίνει ολοένα και πιο ειλικρινείς τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις ανησυχίες τους για τον αυξανόμενο ανθρωπιστικό αντίκτυπο της επίθεσης του Ισραήλ, που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περίπου 32.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και έχει εκτοπίσει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια από τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «επικείμενου λιμού» στη βόρεια Γάζα και είπε ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την πολιορκημένη λωρίδα προβλέπεται να αντιμετωπίσουν «καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας».

Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα επιμείνει ότι θα εξαπολύσουν επίθεση στη Ράφα, υποστηρίζοντας ότι θα είναι αδύνατο να εκπληρώσουν τον στόχο τους να καταστρέψουν τη Χαμάς χωρίς την επέμβαση στη Ράφα. «Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων [της Χαμάς] στη Ράφα και δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό χωρίς χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Νετανιάχου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η διεθνής πίεση ενάντια σε ένα τέτοιο βήμα αυξάνεται. Η ΕΕ συμφώνησε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε κοινή δήλωση που καταδικάζει τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα και προειδοποιεί για εισβολή στη Ράφα.

Οι 27 ηγέτες του μπλοκ ζήτησαν «μια άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Πυραυλική ασπίδα ζητά ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής – «Έχουμε 5-8 χρόνια»

Ένα νησί στην Τανζανία που είναι υπόδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

Η Οδύσσεια ενός 8χρονου αγοριού από το Μάλι – Ταξίδεψε μόνο του 3.500 μίλια για να πάει σχολείο στην Ευρώπη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βέτο, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γάζα – Είναι, Μόσχα,veto, rosia, kina, ipa, gaza – einai, moscha