Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Kathleen Glaskow

Διαλυμένο κορίτσι

Μετάφραση: Άντζυ Κουνάδη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 536

Η Σάρλοτ Ντέιβις είναι κομμάτια. Στα δεκαεφτά της χρόνια έχει ήδη χάσει περισσότερα απ’ όσα άλλοι άνθρωποι χάνουν σε μια ολόκληρη ζωή. Έχει όμως μάθει να ξεχνάει. Το σπασμένο γυαλί διώχνει τη θλίψη και αφήνει πίσω μόνο γαλήνη. Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τον πατέρα σου και τον ποταμό. Την καλύτερή σου φίλη, για πάντα χαμένη. Ή τη μητέρα σου, που δεν έχει τίποτα πια να σου προσφέρει. Κάθε καινούργια ουλή σκληραίνει

λίγο ακόμα την καρδιά της. Κι ωστόσο ακόμη πονάει, πονάει πολύ. Πονάει τόσο, που δεν τη νοιάζει πια· κι αυτό πρέπει να συμβεί μερικές φορές για να καταφέρεις να βρεις τον δρόμο της επιστροφής.

Ένα βαθιά συγκινητικό πορτρέτο ενός κοριτσιού που ζει σε έναν κόσμο που δεν της χρωστάει τίποτα, αλλά της έχει πάρει τόσα και τόσα, και η περιγραφή της απεγνωσμένης της προσπάθειας να επανέλθει. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Daniele Barbieri

Η σημειωτική των κόμικς

Μετάφραση: Γιάννης Μιχαηλίδης

Εκδόσεις: Gemma Prees

Σελ.: 192

Η σημειωτική των κόμικς είναι ένα πεδίο το οποίο έχει εξετασθεί ελάχιστα. Αυτό το βιβλίο θέτει τις βάσεις της έρευνας, ξεκινώντας από τις κλασικές έννοιες της εκφοράς και της αφηγηματικότητας, για να συμπεριλάβει το ιδιαίτερο νόημα της αφήγησης μέσω των κόμικς. Το κάνει μέσα από τις αναλογίες και τις αντιπαραθέσεις που προκύπτουν από τη σύγκριση με τον κινηματογράφο και το μυθιστόρημα. Στη συνέχεια ερευνά τα γραφικά χαρακτηριστικά των κόμικς στην ιδιόμορφη αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται μεταξύ εικόνας και γραφής. Καταλήγει με τη δημιουργία του ρυθμού, τη διαχείριση της προσοχής του αναγνώστη και τις τεχνικές καθοδήγησης των αφηγηματικών εντάσεων, που ίσως είναι κοινές σε όλα τα αφηγηματικά είδη, αλλά παρ’ όλα αυτά αποδεικνύονται διαφορετικές ανά περίπτωση. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Jeffrey Archer

Πάνω από το πτώμα μου

Μετάφραση: Βεατρίκη Καντολά Σαμπατάκου

Εκδόσεις: Bell

Σελ.: 368

Στο Λονδίνο, η Μητροπολιτική Αστυνομία ιδρύει μια Μονάδα Ανεξιχνίαστων Φόνων για να ξανανοίξει υποθέσεις που έχουν μπει στο αρχείο και να πιάσει τους εγκληματίες που καταφέρνουν πάντα να ξεγλιστρούν απ’ τον νόμο. Στη Γενεύη, πριν από δύο μήνες, ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατος του εκατομμυριούχου συλλέκτη έργων τέχνης Μάιλς Φόκνερ, που είχε καταδικαστεί για πλαστογραφία και κλοπή. Γιατί, λοιπόν, ο ασυνείδητος δικηγόρος του εξακολουθεί να εκπροσωπεί έναν νεκρό πελάτη;

Σ’ ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο που ταξιδεύει για τη Νέα Υόρκη ο πόλεμος για τη δύναμη και την εξουσία στους κόλπους μιας πάμπλουτης δυναστείας θα καταλήξει μοιραία σε μια στυγνή δολοφονία.

Και μέσα στη δίνη και των τριών αυτών ερευνών, δίνουν τη δική τους μάχη ο αρχιεπιθεωρητής Γουίλιαμ Γουόρικ, ανερχόμενο αστέρι της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, και ο πρώην μυστικός αστυνομικός Ρος Χόγκαν σ’ έναν νέο ρόλο.

Θα καταφέρουν, όμως, να πιάσουν τους δολοφόνους πριν να είναι πολύ αργά; (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Σταύρος Λυγερός

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Μια ξεχασμένη κατάθεση

Εκδόσεις: Πατάκης

Σελ.: 288

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μία αυθόρμητη – χωρίς κομματική καθοδήγηση – κορύφωση στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Εγγράφηκε με δύναμη στη λαϊκή συνείδηση, επειδή εμπεριείχε την έννοια της «θυσίας», η οποία λειτουργεί σαν σηματοδότης για έθνη και λαούς. Είναι από τα ιστορικά γεγονότα που έχει ζωτική ανάγκη κάθε λαός για να διατηρεί τον αυτοσεβασμό του. Το φοιτητικό κίνημα είναι εκείνο που εξανάγκασε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο να δρομολογήσει το πείραμα Μαρκεζίνη για να νομιμοποιήσει πολιτικά το καθεστώς του. Εάν εκείνος ο ελιγμός είχε επιτύχει, η Ελλάδα θα είχε εγκλωβιστεί σε έναν κηδεμονευόμενο κίβδηλο κοινοβουλευτισμό.

Η εξέγερση του Νοέμβρη άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της δικτατορίας, έστω κι αν τον ρόλο καταλύτη έπαιξε η τραγωδία της Κύπρου. Με αυτή την έννοια, το Πολυτεχνείο είναι ο ιδρυτικός «μύθος» της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Κάθε μεγάλο ιστορικό γεγονός, άλλωστε, προσλαμβάνει διαστάσεις «μύθου». (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Ακούει ζωές!

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Βιβλιόφιλοι: Ένας «περίπατος» στα βιβλιοπωλεία πέριξ του Συντάγματος και του Κολωνακίου

Keywords
Τυχαία Θέματα