Βόρεια Μακεδονία: Η αντιπολίτευση αντιδρά στη συνεργασία με τη Βουλγαρία – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις (Photos/Video)

Τουλάχιστον 47 αστυνομικοί τραυματίστηκαν το βράδυ στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας στη διάρκεια διαδηλώσεων, με συνθήματα κατά των κυβερνητικών συμβιβασμών στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα για να εξασφαλίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ήταν η τέταρτη μέρα που η αντιπολίτευση κατέβασε χιλιάδες οπαδούς της στους δρόμους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προδοσία. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Makfax, η αστυνομία συνέλαβε 11 διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις

διοργανώνονται από το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, που έχει κάνει σημαία του το κατηγορηματικό «όχι» στους κυβερνητικούς συμβιβασμούς έναντι των βουλγαρικών αξιώσεων για να ανοίξει ο δρόμος προς την ΕΕ.

Η Βουλγαρία μπλοκάρισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας, αξιώνοντας να αναφερθεί στο βορειομακεδονικό σύνταγμα η ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας, που αριθμεί περίπου 3.500 άτομα, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τα δικαιώματά τους.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι έχει δηλώσει ότι η χώρα του μπορεί να κάνει τους συμβιβασμούς που ζητά η Βουλγαρία και θα ζητήσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου των Σκοπίων.

Η Βουλγαρία ζητούσε αρχικά πολύ περισσότερους συμβιβασμούς από την Βόρεια Μακεδονία, όπως στο θέμα της αναγνώρισης της βουλγαρικής γλώσσας για τη μειονότητα και αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης ιστορικών ζητημάτων.

Ωστόσο, η βορειομακεδονική εθνικιστική αντιπολίτευση θεωρεί απαράδεκτους ακόμα και τους περιορισμένης εμβέλειας συμβιβασμούς που αποδέχεται η βουλγαρική πλευρά. Οι οπαδοί του εθνικιστικού VMRO-DPMNE πέταξαν πέτρες και αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες κατά των αστυνομικών και προκάλεσαν ζημιές σε κυβερνητικά κτίρια, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι έχει εκφράσει την πρόθεση να ενταθούν οι συνομιλίες με την Βουλγαρία, αλλά προειδοποίησε ότι «θα δώσουμε σημασία στα πράγματα που μας φέρνουν πιο κοντά και όχι σε εκείνα που μας απομακρύνουν».

Στην ανάγνωση της ιστορίας η ρίζα των διαφορών

Στο επίκεντρο της διαμάχης Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας βρίσκεται το θέμα της αναγνώρισης μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Η Βουλγαρία ισχυρίζεται ότι οι Σλαβομακεδόνες μιλούν βουλγαρικά και στην πραγματικότητα είναι Βούλγαροι.

Η Σάσκα Τσβέτκοβσκα, διευθύντρια του Κέντρου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, βετεράνος αναλύτρια της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή δήλωσε στο Al Jazeera ότι «τα τελευταία χρόνια επικεντρωνόμαστε στα θέματα με την Ελλάδα», αναφερόμενη στην ιστορικής σημασίας συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες, το 2018, όταν η κυβέρνηση των Σκοπίων αποδέχτηκε την αλλαγή της ονομασίας της χώρας και διακήρυξε ότι «η μακεδονική γλώσσα είναι μέρος των νοτιοσλαβικών γλωσσών», χωρίς να έχει καμία σχέση με την ελληνική. Η συμφωνία αυτή άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Αλλά η γεφύρωση των διαφορών με την Βουλγαρία αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο θέμα, καθώς και οι δύο λαοί μιλούν γλώσσες σλαβονικής καταγωγής.

«Η ιστορία της Βουλγαρίας και της σλαβικής Μακεδονίας μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ενιαία», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. «Μετά το 1940 αλλάζει, όταν η Βουλγαρία γίνεται σύμμαχος των Ναζί και η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί τμήμα της αντίστασης του Τίτο κατά των Ναζί. Εκεί διαχωρίζεται η ιστορία. Άρα η ιστορία μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο γίνεται μήλον της έριδος».

Μία κοινή επιτροπή ιστορικών που συγκροτήθηκε το 2017 για να επιλύσει τις διαφορές που προκύπτουν από το ιστορικό αφήγημα των δύο πλευρών έχει κάνει ελάχιστα βήματα μέχρι τώρα. Τον περασμένο Οκτώβριο ο βορειομακεδόνας ιστορικός Βάνστο Γκιόργκιεφ παραιτήθηκε από την επιτροπή επικαλούμενος «ανοικτές προσπάθειες άσκησης πολιτικής επιρροής».

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της βουλγαρικής επιστημονικής ομάδας, Άντζελ Ντιμιτρόφ, λέγοντας: «Δυστυχώς όλες οι προσπάθειές μας για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά έχουν σταματήσει».

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Δεν πτοείται από τις παραιτήσεις ο Μπόρις Τζόνσον – «Θα συνεχίσω τη θητεία μου»

Κορωνοϊός: H Κύπρος επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους

Πούτιν: Εξουθενωμένος, κοιμήθηκε σε επίσημη συνάντηση και «έκοψαν» το live – Φουντώνουν οι φήμες για την υγεία του

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία – Συνεχίζονται, PhotosVideo,voreia makedonia, voulgaria – synechizontai, PhotosVideo