Βούτσης: Ο εκλογικός νόμος το καλοκαίρι και το φθινόπωρο το Σύνταγμα – «Όχι» σε δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού και η βούληση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η υπερψήφιση του από τα 2/3 των βουλευτών (200 ψήφοι) ώστε να ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής

Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης. Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε ότι επίσημα η η πρώτη φάση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα ξεκινησει στις αρχές του Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μετά από 3 με 4 μήνες.

Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Η διαδικασία ψήφισης του νέου συντάγματος στην επόμενη Βουλή θα γίνει κατά το άρθρο 110 του Συντάγματος», σημειπωνοντας πως για το ζήτημα «δημιουργήθηκε μια αχλή και μια παρεξήγηση». Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, «δημοψηφίσματα για θέματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν εννοούνται. Επίσης για δημοσιονομικά θέματα όπως οι προϋπολογισμοί τα δημοψηφίσματα είναι αμφιλεγόμενα».

Ωστόσο εμφανίστηκε θετικός για την διενέργεια γνωμοδοτικών δημοψηφισμάτων για επιμέρους ζητήματα, όχι μόνο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων ή των νερών αλλά όπως και οι σχέσεις κράτους-εκκλησίας και η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. «Ηταν λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε καταστάσεις Ελβετίας. Το Σύνταγμα είναι αυστηρό και δίνει την κατεύθυνση», ανέφερε ο ο Νικος Βούτσης.

Ο Νικος Βούτσης τάχθηκε, για ακόμη μια φορά, υπέρ της απλής αναλογικής επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως για το ζήτημα του ορίου εισοδου ενός κόμματος στη Βουλή υποστήριξε πως «δεν είμαστε στη μεταπολιτευτική φάση όπου υπήρχαν τρία τέσσερα κόμματα στη Βουλή. Μέσα στην κρίση έχουμε βρεθεί σε οκτακομματική Βουλή και με επιπλέον δύο κόμματα στο όριο. Αυτά είναι θέματα που θα αντιμετωπιστούν όχι ιδεολογικά αλλά και στη βάση μιας πραγματικότητας», καταθέτοντας με αυτό τον τρόπο τον προβλημματισμό του για το εκλογικό όριο.

Ο πρόεδρος της Βουλής κράτησε διακριτικές αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, σημειώνοντας ότι ο καθένας έχει την ευθύνη για όσα λέει. Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των λαϊκών κινητοποιήσεων, επικρίνοντας ώστόσο την ΝΔ χαρακτηρίζοντας ως «υπερβολική» την απαίτηση για παραίτηση του Νίκου Φίλη.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε γνωστό ότι στις 16 και 17 Νοεμβρίου θα φτάσει στη Βουλή προς συζήτηση η σύμβαση για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

ΒούτσηςΒουλήεκλογικός νόμοςΣύνταγμαΔημοψήφισμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα