Βραχονησίδα κλισέ και πλήξης το «Love island»

Καλώς επέλεξε ο Σκάι κι επένδυσε στο… αγαπησιάρικο ριάλιτι «Love island». Πραγματικά καλύπτει ανάγκες μερίδας κόσμου- άρα τηλεθεατών- που «καταναλώνει» τηλεόραση. Είναι ένας κόσμος που επιλέγει ριάλιτι για να χαζεύει απλώς. Δεν είναι σταθμισμένο αν αυτό το χάζεμα, μακροπρόθεσμα, λειτουργεί υποσυνείδητα και επηρεάζει.

Είναι ένας κόσμος που επιλέγει ριάλιτι για να ξεδίνει. Είναι ένας κόσμος που επιλέγει ριάλιτι για να εμπνέεται και να εκφράζεται και να διοχετεύει την ενέργεια του στα σόσιαλ μίντια.

dir="ltr">Δεν ξέρω γιατί… #LoveIslandGR pic.twitter.com/aWZuGkwtiC

— Astathios (@Astathios_) September 29, 2022

Τελικο συμπερασμα #LoveIslandGR pic.twitter.com/oFP6mm5AmS

Nena.A. official (@aelenakpe) September 29, 2022

Δείτε τα σχόλια όλων των χρηστών του Twitter για το Love Island ΕΔΩ.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κόσμος ότι μέσα από τέτοιου είδους εκπομπές καλλιεργούνται πρότυπα, παραπλανητικά για τους νέους. Έτσι κι αλλιώς οι πηγές πληροφορίας/ψυχαγωγίας/επιρροής είναι πολυμεσικές και από πάμπολλες κατευθύνσεις.

Οι νέοι στροφάρουν. Δεν πρέπει να τους υποτιμούμε. Ακόμα κι εκείνοι στην ευπρόσβλητη περίοδο προεφηβείας/εφηβείας. Κατ’ αρχάς δεν βλέπουν γραμμική τηλεόραση. Για να συνεννοηθούμε. Που σημαίνει ότι οι νέοι από το- ουσιαστικά- δυναμικό κοινό στο οποίο ομνύει η τηλεόραση είναι αλλού. Στο YouTube, στο Tik Tok, σε άλλα κανάλια ψυχαγωγίας τα οποία τα παραδοσιακά βαθιά συντηρητικά ελληνικά κανάλια καταϊδρωμένα προσπαθούν να προλάβουν τις εξατμίσεις τους.

Η ελληνική τηλεόραση έχει ένα κακό. Επιτυχημένα ριάλιτι στο εξωτερικό- κάποια προκλητικά-πρωτοποριακά- που «μετράνε» σεζόν, όταν τα παίρνει η ελληνική τηλεόραση τους «αλλάζει τα φώτα» παντοιοτρόπως,  και τα σερβίρει. Με συνέπεια να μην βλέπονται. Στα υπόψη και η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα τηλεθεατή.

αν εβλεπε η παλιά Ηλιανα την παρουσιάστρια του #loveislandgr pic.twitter.com/UDbd309LrQ

— JasonBlack (@JasonBl16427589) September 29, 2022 Αποδόμηση

Ο Σκάι, μέχρι να σερβίρει το «Survivor», θα σερβίρει το «Love island». Μια ματιά στις πρώτες αντιδράσεις που εκφράστηκαν στο twitter από κάποιους που κάθισαν και είδαν την πρεμιέρα του ριάλτι χθες  (29/9) τη νύχτα, η υποδοχή αξιολογείται ως καλή.

Το «γλεντάνε» το ριάλιτι. Το αποδομούν. Τσουνάμι χιούμορ. «Συγνώμη για το κράξιμο που έφαγες μπροστά σε αυτούς το μπατσελορ ήταν ντοκιμαντέρ» τουίταρε κάποιος που κάθισε και είδε την πρεμιέρα του  προγράμματος.

Συγώμη για το κραξιμο που έφαγες μπροστά σε αυτούς το μπατσελορ ήταν ντοκιμαντερ #LoveIslandGR pic.twitter.com/rlXhzvVkrU

— Όλγα Μαρκάτου (@OlgaMarkatou3) September 29, 2022

Κοπιώδης φαίνεται να ήταν η προσπάθεια της παραγωγής να έχει ελκυστική εικόνα το νέο πρόγραμμα, με πλάνα από δήθεν εξωτική τοποθεσία. Τόσα σκηνικά, τόσες προκάτ κατασκευές, τόσοι φράχτες δημιουργούν το πλαίσιο ενός απομονωμένου περιβάλλοντος κατάλληλου για να αναπτυχθούν οι συνθήκες του πειράματος (συγκρουσιακές καταστάσεις, κανιβαλικές διαθέσεις, τοξική ατμόσφαιρα). Διότι κάποια στιγμή οι κοπέλες θα πιαστούν μπούκλα με μπούκλα και τα αγόρια δικέφαλο με δικέφαλο που λέει ο λόγος. Πού να φανεί ο εξωτισμός με όλα αυτά τα «φράγματα». Ποια ειδυλλιακή- ρομαντική ατμόσφαιρα μπορεί να αναπτυχθεί και να περάσει στον τηλεθεατή.

Στο Ζάππειο μια μέρα…

Το τραγουδάκι εκείνο το παλιό «Την Κική την αγαπώ, μα μ’ αρέσει κι η Κοκό…», «συνθλίβει» το «Love island». Απλώς διότι στις μέρες μας παραμένει αυθεντικό και πιο κίνκκι, πιο ερωτικό, πιο αισθησιακό, πιο… «προχω» από το ριάλιτι του Σκάι. Κι να σκεφτείτε ότι το τραγούδι- ελαφρύ εμβατήριο, σύμφωνα με ειδήμονες- καταβολές στο Παρίσι του 1905 (με δημιουργούς τους Πολ Μπριολέ και Λεο Λελιέβρ).

Το «Love island» στην εποχή της υπερπροσφοράς ακάλυπτης σάρκας και απροκάλυπτου φλερτ, προκαλεί πλήξη. Τουλάχιστον. Είναι τόσο σκηνοθετημένο και ενορχηστρωμένο που το μόνον φυσικό και αυθόρμητο είναι οι τρίχες από τις τρέσες των κοριτσιών όταν κουνιούνται από το αεράκι.  Βρίθει ξεπερασμένων κλισέ και στερεότυπων. 

Ενδεχομένως να θεωρηθεί ότι η εκπεμπόμενη εικόνα συνιστά προσβολή για τις γυναίκες και τους άνδρες. Όχι δα.

Είναι προσβολή μόνον αν κάποιος θέλει να το δει ως τέτοια. Ούτε αντιπάθεια μπορεί να εγείρει. Περιέργεια ίσως. Που κι αυτή θα ικανοποιηθεί άμεσα.

Καλοί μαθητές

Οι παίκτες πειραματόζωα προφανώς υποψιασμένοι– μήπως και δασκαλεμένοι;- γνωρίζουν τί πρέπει να πουν, να κάνουν και πως.

Η επιλογή τους δείχνει πόσο παγιδευμένοι σε ξεπερασμένες- γκροτέσκες- αντιλήψεις είναι εκείνοι που τους «στρατολόγησαν». Οι τίτλοι «Υoga instractor», «Personal assistant», «Barista», «Host σε bar-restaurant», «Ηνίοχος» για τις επαγγελματικές ιδιότητες των… ερωτιάριδων, μια ακόμη επιβεβαίωση. Εκείνη που δηλώνεται ως διατροφολόγος, φαντάζει ως από τις λιγοστές φυσιολογικές (ιδιότητες) εντός παιχνιδιού.

Αν δεχθούμε ότι όλοι αυτοί που κλείστηκαν σε μια βίλα, κάπου στην Τενερίφη, είναι σημερινοί νέοι που έως πριν από λίγο κυκλοφορούσαν αναμεσά μας, τότε μάλλον θα το ξέραμε. Διότι θα ξεχώριζαν στο πλήθος. Άρα δασκαλεμένοι. Αισθητική μηδέν.

Δεν φταίνε τα παιδιά αυτά. Αλλά δεν είναι και άμοιρα ευθυνών. Γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού καλά. Έκθεση με αντάλλαγμα. Τα της τηλεόρασης είναι «ψιλικοκό». Το «παρτι» γινεται στα σόσιαλ. Το έχουν εμπεδώσει από καιρό. Όλοι το ξέρουν αυτό.

Ουδείς sui generis. Να έχει μια έλξη. Πιο γνήσιο το «Ερωτοδικείο» ή το «Χρυσό κουφέτο» του το παλαι ποτέ New Tempo στα μακρινά 90’s.

Ωστόσο το «Love island» θα επιτελέσει στο έπ’ ακρον τον στόχο του. Διότι είναι πρώτου είδους «καύσιμη ύλη» για τις εκπομπές σουδουδισμού, κατ αρχήν του ίδιο του σταθμού, αλλά και όλης της υπόλοιπης αφασικής τηλεοπτικής ζώνης.

Διαβάστε επίσης:

«Love Island»: Το ριάλιτι γνωριμιών του ΣΚΑΪ ξεκίνησε – Δείτε τι νούμερα έκανε στην πρεμιέρα του! (Video)

Eurovision: Τέλος από τον σχολιασμό ο Γιώργος Καπουτζίδης – Ποιος θα τον αντικαταστήσει (Video)

Σασμός: Συγκλόνισε η γιαγιά Ειρήνη αντικρίζοντας τον Παύλο

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Το Ποντικι
Βραχονησίδα, Love,vrachonisida, Love