Βρετανία: Αυτό ήταν το σφάλμα που προκάλεσε το διεθνές χάος στις πτήσεις – Εγκλωβισμένοι σε ελληνικά νησιά (videos)

Η κατάρρευση του συστήματος ρύθμισης της εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία, που προκάλεσε διεθνές χάος σε πτήσεις και αεροδρόμια, ενδέχεται να οφείλεται σε λάθος γαλλικής αεροπορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, που επικαλείται πηγές στους Times, το σφάλμα μπορεί να προκλήθηκε από ένα λάθος σχέδιο πτήσης που κατατέθηκε από γαλλική αεροπορική εταιρεία.

Άλλωστε, το NATS απέκλεισε την επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας είπε ότι το NATS θα προχωρήσει σε περισσότερες πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η έρευνά του, η οποία μετά θα κοινοποιηθεί στον υπουργό Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ.

Σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium, από τα βρετανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν χθες 790 αναχωρήσεις πτήσεων και περίπου 785 αφίξεις – περίπου το 27% όλων των αναχωρήσεων και των αφίξεων αντίστοιχα.

Το Χίθροου είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ακυρώσεων, ακολουθούμενο από το Γκάτγουικ και το Μάντσεστερ.

Σχεδόν 1.000 πτήσεις καθηλώθηκαν και ακυρώθηκαν, ενώ σημειώθηκαν χιλιάδες άλλες καθυστερήσεις.

«Υπάρχουν παιδιά ξαπλωμένα στο κρύο πάτωμα»

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν σε ελληνικά νησιά, ακόμα και μέσα σε αεροπλάνα.

Μιλώντας στο skynews, επιβάτης ανέφερε ότι κάθισε στο αεροπλάνο για έξι ώρες πριν η πτήση του ακυρωθεί. «Ξεμείναμε από νερό, σνακ, αναψυκτικά και ζεστά ροφήματα. Ταξιδεύαμε με 2 παιδιά και το μόνο που μας έδωσαν ήταν κάποια σοκολατένια σνακ. Μόλις μπήκαμε στο terminal μας παράτησαν χωρίς καμία πληροφορία και χωρίς καλό διαδίκτυο και φύγαμε! Αφού περιμέναμε και περιμέναμε, αποφασίσαμε όλοι μόνοι μας να κλείσουμε ξενοδοχεία και ταξί».

«Έχουν περάσει 13 ώρες, έχει παγωνιά, προσπαθούμε να κοιμηθούμε στο κρύο πάτωμα. Υπάρχουν παιδιά ξαπλωμένα στο κρύο πάτωμα, άνθρωποι που βρίζουν την αεροπορική εταιρεία και επικρατεί απόλυτο πανδαιμόνιο. Ποτέ δεν έχω νιώσει τόσο αβοήθητος. Είμαι ξύπνιος εδώ και 22 ώρες. Είμαστε 14 ώρες στο αεροδρόμιο. Μας είπαν ότι αν περιμέναμε 2-3 ώρες, θα μας έβρισκαν ξενοδοχείο. Ακόμα δεν έχουμε ακούσει τίποτα με το προσωπικό εδάφους να λέει ότι δεν ξέρει τίποτα, ενώ κανείς δεν έχει έρθει να ελέγξει αν οι άνθρωποι είναι καλά!», συμπλήρωσε.

Μία άλλη επιβάτης είπε στη MailOnline: «Αυτή τη στιγμή είμαστε κολλημένοι στο αεροπλάνο μας, ένα Easyjet Airbus A321 στη Σαντορίνη. Μας είπαν μετά την ολοκλήρωση της επιβίβασης ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και να παρακολουθούσαμε την κατάσταση τις επόμενες δύο ώρες για να δούμε τι θα προκύψει. Επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο στη 13:30 ώρα Ελλάδας και είμαστε ακόμα εδώ (στις 17:30, ώρα Ελλάδας). Η πτήση ακυρώθηκε αλλά το αεροδρόμιο δεν μας αφήνει να μπούμε στο αεροπλάνο. Υπάρχουν μικρά παιδιά στην πτήση. Μας δόθηκε ένα κουτί με σάντουιτς και μερικά φλιτζάνια με νερό, αλλά όχι αρκετά για όλους τους επιβαίνοντες. Είμαστε “αιχμάλωτοι” στο αεροσκάφος χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις για το τι θα κάνουμε».

Εγκλωβισμένοι σε ελληνικά νησιά

Αναστάτωση δημιουργήθηκε χθες και στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, λόγω της τεχνικής βλάβης στο βρετανικό σύστημα ελέγχου. Περίπου 600 Βρετανοί επιβάτες έχασαν τις πτήσεις τους και αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο.

@easyJet thanks EasyJet, cancelling our flight back home and leaving us stranded in Mykonos. Five young girls with no money, no where to stay and no flights available to go home thanks for not picking up the phone either

— Nicole (@ccole_1) August 29, 2023

Absolutely exhausted.. @easyJet we had a flight on 28 Aug from Mykonos to Bristol @23:05 we are just wandering on this island having no mode of transportation to go back & No accomodation/food etc. would you pls respond??

— Muskan (@mmuskann04) August 29, 2023

Επίσης, μία άλλη μάρτυρας είναι μέλος εξαμελούς οικογένειας που έχει εγκλωβιστεί στην Κέρκυρα. Αναγκάστηκαν να κλείσουν πτήση για το Βερολίνο και στη συνέχεια άλλη μία για να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να φύγουμε από την Κέρκυρα σήμερα, καθώς μας είπαν ότι δεν υπάρχει πουθενά να μείνουμε στο νησί, ούτε καν αρκετά δωμάτια για το πλήρωμα», είπε στο skynews.

«Η πτήση μας για το Βερολίνο έχει επίσης αυτή τη στιγμή καθυστέρηση, οπότε δεν αισθανόμαστε αισιόδοξοι. Χρειάστηκε να πάρουμε επιπλέον ημέρες άδεια από τη δουλειά μας για να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουμε στο Βερολίνο και στη συνέχεια στην πατρίδα μας».

Είπε ότι υπήρχαν «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες» άνθρωποι που επηρεάστηκαν, και όσοι δεν είχαν εναλλακτικές «αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο πάτωμα».

Διαβάστε επίσης:

Πόσο ακόμη θα αντέξει η Ουκρανία – Η αντεπίθεση και οι τεράστιες απώλειές της

Νιουκάστλ: Ξύλο σε μπάρ με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της ομάδας (Video)

Ιταλία: Βαριά πρόστιμα για όσους παίρνουν «αναμνηστικά» από παραλίες της Σαρδηνίας (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία, Αυτό, – Εγκλωβισμένοι,vretania, afto, – egklovismenoi