Βρετανία: Στα φαρμακεία θα απευθύνονται οι ασθενείς με επτά κοινές παθήσεις για διάγνωση και θεραπεία

Οι Άγγλοι ασθενείς  που έχουν πονόλαιμο, πόνο στα αυτιά, έρπητα ζωστήρα, και άλλες συχνές ασθένειες, από χθες δεν χρειάζεται να περιμένουν στην  ουρά για παθολόγο  αλλά να επισκέπτονται το πλησιέστερο  φαρμακείο της περιοχή τους!

Συγκεκριμένα, χιλιάδες φαρμακοποιοί θα μπορούν να αξιολογούν και να θεραπεύουν ασθενείς για ιγμορίτιδα, πονόλαιμο, αυτί, τσιμπήματα μολυσμένων εντόμων, κηρίο, έρπητα ζωστήρα και μη επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε γυναίκες κάτω των 65 ετών, χωρίς

να απαιτείται ραντεβού ή συνταγή γιατρού.

Συμφωνα με το NHS England περισσότερα από εννέα στα 10 κοινοτικά φαρμακεία στην Αγγλία – 10.265 συνολικά – θα προσφέρουν διαγνώσεις και θεραπείες στο πλαίσιο του προγράμματος Pharmacy First, σε μια προσπάθεια να ελευθερώσουν 10 εκατομμύρια ραντεβού με παθολόγο ετησίως.

Η κίνηση έχει σκοπό να δώσει στους ανθρώπους περισσότερες θέσεις για να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται, ελευθερώνοντας 10 εκατομμύρια ραντεβού για GP ετησίως σύμφωνα με τον The Gurdian.

Κάθε φαρμακείο θα λάβει μια αρχική σταθερή πληρωμή £ 2.000 για την παροχή του προγράμματος, συν £ 15 για κάθε επίσκεψη και μια μηνιαία σταθερή πληρωμή £ 1.000 εάν κάνουν έναν ελάχιστο αριθμό επισκέψεων.

Η Amanda Pritchard, διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England, δήλωσε: «Οι γενικοί γιατροί ήδη περιθάλπουν εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους κάθε μήνα από ό,τι πριν από την πανδημία, αλλά με τη γήρανση του πληθυσμού και την αυξανόμενη ζήτηση, γνωρίζουμε ότι το NHS πρέπει να δίνει στους ανθρώπους περισσότερες επιλογές και να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα όσο πιο εύκολο γίνεται.

«Οι άνθρωποι σε όλη την Αγγλία εκτιμούν δικαίως την υποστήριξη που λαμβάνουν από τον φαρμακοποιό τους και με οκτώ στους 10 να ζουν σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια από ένα φαρμακείο και διπλάσια φαρμακεία σε περιοχές στερήσεων, είναι το τέλειο μέρος για να προσφέρουν στους ανθρώπους βολικούς φροντίδα για τις κοινές συνθήκες».

Ο πρωθυπουργός, Rishi Sunak, δήλωσε: «Τα φαρμακεία της κοινότητας κάνουν ήδη τρομερή δουλειά στη θεραπεία ήσσονος σημασίας παθήσεων και με την υπηρεσία Pharmacy First – που υποστηρίζεται από 645 εκατομμύρια λίρες – είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε περαιτέρω και να ξεκλειδώσουμε πλήρως τις δυνατότητές τους για παροχή φροντίδας ρουτίνας.

«Οι ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία ή συνταγογραφούμενα φάρμακα για κοινές παθήσεις όπως ο πόνος στο αυτί θα μπορούν τώρα να το λάβουν απευθείας από ένα φαρμακείο, χωρίς ραντεβού για γιατρό.

«Πρόκειται να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται πιο κοντά στο σπίτι τους, ενώ παράλληλα βοηθάμε καθοριστικά να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας να περικόψουμε τις λίστες αναμονής, ελευθερώνοντας 10 εκατομμύρια ραντεβού με GP το χρόνο, ώστε οι άνθρωποι να λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται πιο γρήγορα».

Η Dr Leyla Hannbeck, διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Ανεξάρτητων Πολλαπλών Φαρμακείων, χαιρέτισε την κίνηση, αλλά προειδοποίησε ότι τα φαρμακεία «υφίστανται σοβαρή υποχρηματοδότηση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών τώρα και ως άμεσο αποτέλεσμα αυτού μειώνονται οι ώρες λειτουργίας και μάλιστα κλείνουν εντελώς».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η ανοησία δεν μπορεί να συνεχιστεί και αυτός ο ασφυκτικός φραγμός της χρόνιας υποχρηματοδότησης πρέπει να ανακουφιστεί τώρα για να διασφαλιστεί ότι τα κοινοτικά φαρμακεία μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα μπορούν να προσφέρουν στο δυναμικό που αναμένει η κυβέρνηση».

Ο Paul Rees, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Φαρμακευτικών, είπε ότι το πρόγραμμα «θα ανταποκριθεί στις δυνάμεις των φαρμακοποιών ως ειδικών στα φάρμακα» και θα απελευθερώσει τους γενικούς γιατρούς για άλλες εργασίες.

«Οι ασθενείς θα λάβουν βολικές κλινικές συμβουλές, κοντά στο σημείο όπου ζουν, εργάζονται και ψωνίζουν», πρόσθεσε.

«Ο κλάδος των φαρμακείων βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, αλλά, παρόλα αυτά, οι ομάδες φαρμακείων θα ενταθούν και θα προσφέρουν με επιτυχία αυτήν την εξαιρετικά επωφελής υπηρεσία.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σκαλοπάτι για την ανάπτυξη άλλων κλινικών υπηρεσιών του NHS στο μέλλον, καθώς οι ασθενείς εξοικειώνονται με το να πηγαίνουν στο τοπικό τους φαρμακείο για πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΠΥ: Κατ΄οίκον αποστολή ακριβών φαρμάκων για 5 ασθένειες

«Θερίζουν» οι ιώσεις: Πότε πάμε στον γιατρό – Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης

Ιλαρά: Σαρώνει η πιο μολυσματική ασθένεια που έχει γνωρίσει η επιστήμη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία,vretania