Σε εξέλιξη η επίθεση του Ιράν: 150 drone φτάνουν στο Ισραήλ στις 2 τα ξημερώματα – Είμαστε έτοιμοι για όλα, λέει ο Νετανιάχου – Live οι εξελίξεις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή μετά και την εκτόξευση δεκάδων μη επανδρωμένων drone από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ώσρα Ελλάδας.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση τουλάχιστον 100 drone και πυραύλους Cruise. Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι η Τεχεράνη εξαπέλυσε τους πυραύλους, κάτι που επιβεβαίωσε η πλευρά του Ισραήλ, αλλά και η Ουάσιγκτον. Τα drone που φέρουν εκρηκτικά, αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ γύρω στις 2 τα ξημερώματα,

με το Τελ Αβίβ να δηλώνει έτοιμο να τα αντιμετωπίσει και να τα καταρρίψει.

Ορισμένοι φέρεται να καταρρίφθηκαν πάνω από τη Συρία και την Ιορδανία, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας πλήγματα με drones κατά στόχων στο Ισραήλ, μετέδωσε το ιρανικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV επικαλούμενο ιρανικές πηγές.

Επιβεβαιώνεται με πολλα βίντεο ότι το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ χρησιμοποιώντας δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας. pic.twitter.com/jKs0HtFUt9

— Marka2 (@Marka2free) April 13, 2024

Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του στις 21.30 GMT (00.30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσαν οι αεροπορικές αρχές, ενώ κλειστό είναι ήδη το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Στην τηλεόραση, τα κανάλια ρίχνουν βίντεο με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι ώστε να μείνουν ασφαλείς στα καταφύγια.

The IDF has confirmed that several Iranian Shaheed drones are flying towards Israel.

The attack was allegedly launched from the city of Kermanshah in Iran.

The Israeli Air Force's defense and attack systems are on alert, and there are dozens of aircraft in the sky pic.twitter.com/91QG2ITw8M

— Lord Bebo (@MyLordBebo) April 13, 2024

Τον εναέριο χώρο της έκλεισε νωρίτερα και η Ιορδανία, κάτι που δείχνει πως περίμεναν ότι το Ιράν θα έκανε πράξη τα αντίποινα, όπως δήλωνε.

To Reuters επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως τα drones έχουν εκτοξευτεί, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα φτάσουν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Γύρω στις 23:00 ώρα Ελλάδος πέρασαν πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ και αμέσως μετά η χώρα έκλεισε τον εναέριο χώρο.

Ενημερώνεται ο Μπάιντεν, στο πλευρό του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Την είδηση επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς από το συμβούλιο ασφαλείας και αναμένεται να πάρουν «αποφάσεις» μέσα στις επόμενες ώρες.

«Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ με κάθε τρόπο απέναντι στην επίθεση του Ιράν» τονίζει ο Λευκός Οίκος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το Ιράν έχει ξεκινήσει αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του και θα συναντηθεί μαζί τους σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο.

Η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με άλλους εταίρους και συμμάχους. Αυτή η επίθεση είναι πιθανό να εκτυλιχθεί σε αρκετές ώρες.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής: η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του ενάντια σε αυτές τις απειλές από το Ιράν».

Ο Ισρηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια άμεση επίθεση από το Ιράν και θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, την ώρα που το Ιράν εκτόξευσε drones προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο χρόνος πτήσης των μη επανδρωμένων αεροσκοφών μπορεί να διαρκέσει ώρες.

Shahed-131/136 kamikaze UAVs were seen in Iraq airspace pic.twitter.com/6Sommsgpec

— Levent Kemal (@leventkemaI) April 13, 2024

Ειδικός που έδωσε συνέντευξη στο κανάλι 12, ο στρατηγός εν αποστρατεία Αμος Γιαντλίν, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα και πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να τα καταρρίψει.

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιδράσει και πως θα «απαντήσει με τον ίδιο τρόπο».

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», αναφέρει σε δήλωσή του σε βίντεο.

In recent years, and especially in recent weeks, Israel has been preparing for a direct attack by Iran.

Our defensive systems are deployed; we are ready for any scenario, both defensively and offensively. The State of Israel is strong. The IDF is strong. The public is strong. pic.twitter.com/ykeItV7ZRi

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) April 13, 2024

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές. Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών. Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», είπε στο διάγγελμά του.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιορδανία

Η Ιορδανία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλούμενης επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Φοβάται πως θα δεχτεί επίθεση.

Διαβάστε επίσης:

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το Ισραήλ – Ματαιώνονται εκδρομές και εκδηλώσεις

Μέση Ανατολή: Εκτάκτως στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν – Διέκοψε το ταξίδι του για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του

Μακελειό στο Σίδνεϊ: Σε κατάσταση σοκ η Αυστραλία, δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή 9 μηνών βρέφος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκίνησε, Ισραήλ – Πληροφορίες, Ιράν,xekinise, israil – plirofories, iran