Ξεκινούν από 1η Απρίλιου τα δύο νέα χαράτσια στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα – Δωρεάν στο ΕΣΥ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζουν από την 1η Απρίλιου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που θα απευθύνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τις εξετάσεις τους… και δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ψέμα.

Αντίθετα όσοι απευθύνονται στις δημόσιες υγειονομικές δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ) η συμμετοχή τους θα είναι μηδενική. Τα παραπάνω  ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας,

Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, τονίζοντας ότι κάθε παραπεμπτικό για αιματολογικές εξετάσεις θα χρεώνεται με  1 ευρώ και κάθε παραπεμπτικό για ακτινολογικές διαγνωστικές εξετάσεις με 3 ευρώ.

«Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορονοϊός. Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές. Όποιος πάει για εξετάσεις στις δημόσιες δομές, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική, δηλαδή δωρεάν» ανέφερε ο υφυπουργός δίνοντας μια εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στη νέα επιβάρυνσή του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Πάντως είναι οξύμωρο την ώρα που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και ταλαιπωρία των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις ημέρες της εφημερίας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλεί τους πολίτες να απευθύνεται και στα νοσοκομεία για περιπτώσεις που αφορούν την Πρωτοβάθμιά Φροντίδα Υγείας.

Εν τω μεταξύ η νέα ρύθμιση επιβάλλεται τη στιγμή που δεν αυξάνεται η συνολική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, παρότι προστέθηκαν νέες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να κάνουν δωρεάν οι ασφαλισμένοι. Με απλά λόγια, ενώ το κονδύλι παραμένει ίδιο, οι δυνατότητες για εξετάσεις αυξήθηκαν χωρίς όμως να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του Οργανισμού. Η λύση, όπως φαίνεται για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι να πληρώνουν οι ασθενείς που επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα,  χωρίς να καθυστερούν και να ταλαιπωρούνται.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού και τις λίστες αναμονής στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, Υφυπουργός εξήγησε ότι: «το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό επαρκεί. Τα ίδια τα νοσοκομεία το επιβεβαίωσαν και απάντησαν θετικά όταν ρωτήθηκαν. Το μέτρο έκανε πρεμιέρα χθες και σε 18 μήνες από σήμερα περιμένουμε σημαντική μείωση στις αναμονές» εκτίμησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πνεύμονα: Αυξάνονται τα ποσοστά και στους μη καπνιστές

Πανελλαδική έρευνα: Πετάμε κάθε χρόνο 40 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα στα σκουπίδια

Η πρόεδρος του ΚΕΦΙ καταγγέλλει στο topontiki.gr: «Πάνω από 50 καρκινοπαθείς δεν έβρισκαν τα φάρμακα τους τα τελευταία 2 χρόνια»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκινούν, 1η Απρίλιου, – Δωρεάν, ΕΣΥ,xekinoun, 1i apriliou, – dorean, esy