Υπηρεσίες streaming: Στις 1,68 δισ. οι συνδρομές έως το 2027 – Ηγέτης το Netflix

Η «επόμενη μέρα» στην τηλεόραση έχει ήδη ανατείλει. Η «στροφή»του κόσμου προς τις ιντερνετικές υπηρεσίες παροχής οπτικοακουστικού περιεχομένου διαρκούς ροής (Streaming) βρίσκεται σε εξέλιξη και έρευνα σε παγκόσμια κλίμακα προβλέπει ότι οι εγγραφές σε πλατφόρμες οπτικοακουστικού περιεχομένου αλα Netflix θα φθάσουν τα 1,68 δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2027.

Έξι πλατφόρμες με έδρα τις ΗΠΑ θα «καλύπτουν» το 47% του συνόλου του παγκόσμιου

πληθυσμού έως το 2027.

Τα δεδομένα, μεταξύ άλλων πολλών, προέρχονται από τη νέα έρευνα που έκανε σε περισσότερες από 138 χώρες του πλανήτη η αγγλική DigitalTV Research Limited, εταιρεία που παρατηρεί τον χώρο των χώρο των ΜΜΕ και της οπτικοακουστικής βιομηχανίας από το 2011 και πραγματοποιεί τουλάχιστον 25 έρευνες ετησίως.

Το Netflix θα διατηρήσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, την ηγετική θέση στο χώρο των OTT (Over The Top) υπηρεσιών παροχής βίντεο κατά παραγγελία με συνδρομή (SVOD- Subscription Video On Demand) με συνολικά 251 εκατομμύρια εγγραφές στο υπο μελέτη χρονικό διάστημα.

Προβλέψεις που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της έρευνας, εμφάνιζαν το Disney+ να παίρνει τα «σκήπτρα» από το Netflix. Αυτό θα συνέβαινε υπο την προϋπόθεση ότι η συνδρομητική υπηρεσία στρίμινγκ Disney+Hotstar, επωνυμία με την οποία δραστηριοποιείται η Disney+ στην Ινδία, θα διατηρούσε τα δικαιώματα μετάδοσης του πρωταθλήματος κρίκετ της Ινδίας. «Αυτό δεν συνέβη, εξ ού και η κατά 67 εκατ. συνδρομές χαμηλότερη πρόβλεψη για την «Disney+», εξηγεί ο Σάιμον Μάρεϊ, επικεφαλής αναλυτής και ιδρυτής της εταιρείας ερευνών.

Δεν αποκλείεται όμως οι συσχετισμοί να αλλάξουν υπο την προϋπόθεση ότι η Disney+Hotstar θα έχει αναπτυχθεί σε 13 ασιατικές αγορές έως το 2027. Οι χώρες αυτές θα λειτουργήσουν ως τεράστια δεξαμενή συνδρομών και θα προσθέσουν 114 εκατ. εγγραφές (42% μερίδιο) στην Disney+. Όμως το οικονομικό αποτύπωμα θα είναι τηρουμένων των αναλογιών μικρό καθώς οι επιπλέον συνδρομές από τις χώρες αυτές θα φέρουν έσοδα ύψους 1.58 δισ. δολαρίων στα εν τέλει συνολικά 14.7 δισ. δολάρια που προβλέπεται να έχει η εταιρεία το 2027.

Έσοδα 132 δισ. δολαρίων παγκοσμίως

Τα έσοδα του κλάδου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 132 δισ. δολάρια έως το 2027 και το μέγεθος αυτό οι ερευνητές το δίνουν ως πρόβλεψη ακριβώς διότι «θα αυξηθούν τα κατά κεφαλή κέρδη από συνδρομές σε βασικές αγορές από την ανάπτυξη του πακέτου ροής περιεχομένου με διαφημίσεις από τις υπηρεσίες στρίμινγκ αλλά και της πρωταρχικής υπηρεσίας με ακριβότερη τιμή», σημειώνει ο Μάρεϊ.

Το Netflix υπολογίζεται ότι θα έχει 30 δισ. κέρδη μέχρι το 2027, διατηρώντας τη μερίδα του λέοντας από την σχετική πίτα. Περίπου το ίδιο μέγεθος εσόδων θα εμφανίσουν οι Disney+, HBO Max και Paramount+ συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην Δυτική Ευρώπη…

Οι συνδρομές στις πλατφόρμες στρίμινγκ προβλέπεται να ανέλθουν σε 238 εκατ. στη Δυτική Ευρώπη έως το 2027 από τα 165 εκατ. που ήταν το 2021 με την έρευνα να προβλέπει ότι η κάλυψη σε αυτήν γεωγραφική περιοχή θα φθάσει στο 81% ως την συμπλήρωση της πενταετίας.

Το Netflix θα έχει 62 εκατ. συνδρομητές μέχρι το 2027 – 3 εκατομμύρια περισσότερους από ό,τι το 2021. Οι συνδρομητές του πρωτοπόρου SVOD θα παραμείνουν αμετάβλητοι το 2022, κυρίως λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού. Το μερίδιο του Netflix στο σύνολο των συνδρομητών της Δυτικής Ευρώπης αναμένεται να μειωθεί από 36% το 2021 σε 26% έως το 2027.

Η Disney+ προβλέπεται να έχει 46 εκατομμύρια συνδρομητές έως το 2027 – 20 εκατομμύρια περισσότερους από το 2021. Η νεοεισερχόμενη Paramount+/SkyShowtime υπολογίζεται να προσθέσει 11 εκατομμύρια συνδρομητές και η HBO Max πέντε εκατομμύρια.

… και στην Ανατολική

Ο τερματισμός της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα βοηθήσει στην εκτόξευση της ανάπτυξης του SVOD στην Ανατολική Ευρώπη, με την περιοχή να «συνεισφέρει» με 43 εκατομμύρια συνδρομές μέχρι το 2027 (έναντι 23 εκατ. στο τέλος του 2021), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Digital TV Research.

Πάντως εκτιμάται ότι οι συνδρομητικές υπηρεσίες της Δύσης που αποχώρησαν από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα, δεν θα επιστρέψουν πριν από το 2027, σύμφωνα με την Digital Reasearch TV, υπογραμμίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς είχαν περιορισμένη διείσδυση στην συγκεκριμένη αγορά και ο επομένως ο αντίκτυπος από τις απώλειες συνδρομητών στην Ανατολική Ευρώπη δεν ήταν μεγάλος.

«Η Ρωσία δεν είναι τόσο εξαρτημένη από το δυτικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο όσο πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο Μάρεϊ, «αλλά οι κυρώσεις -συνεχίζουν να- οδηγούν σε οικονομικές δυσκολίες που θα επηρεάσουν αρνητικά τις δαπάνες των ρωσικών νοικοκυριών».

Ο Άγγλος αναλυτής εκτιμά ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από την Ουκρανία πριν από το τέλος του 2022. «Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας, αναμένουμε μαζικές επενδύσεις στην Ουκρανία από δυτικές εταιρείες/κυβερνήσεις, καθώς και ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες θα επιστρέψουν τελικά στην πατρίδα τους», θεωρεί ο Μάρεϊ. «Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας και για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να ξοδέψουν για ψυχαγωγία».

Η Πολωνία θα γίνει ηγέτης της αγοράς το 2026, παρά το γεγονός ότι έχει πολύ μικρότερο πληθυσμό από τη Ρωσία. Η Πολωνία και η Ρωσία (αν τελειώσει ο πόλεμος με την Ουκρανία) θα αντιπροσωπεύουν το 64% των συνδρομητών στις υπηρεσίες οπτικοακουστικού περιεχομένου κατά παραγγελία της περιοχής μέχρι το 2027, από 79% το 2021, καθώς σε άλλες χώρες οι συνδρομητικές υπηρεσίες ροής αναπτύσσονται ταχύτερα.

Διαβάστε επίσης:

Πορτοσάλτε για Ιράν: Κουβέντα από τις αριστερούλικες οργανώσεις για τη δολοφονία – Τα γυναικεία τμήματα της ΝΔ κοιμούνται όρθια (video)

Θάνος Δημάδης: Χώρισε με τον σύζυγό του μετά από 8 χρόνια γάμου – Η ανάρτηση στο Facebook (photo)

Σασμός: Η επιστροφή του «Παύλου Βρουλάκη» και η αποθέωση του Στέλιου Μάινα στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα