Υποκλοπές: Αποκάλυψη και συγκαλύψεις

Αποκάλυψη

Εδώ και πάνω από ένα μήνα στην δημόσια συζήτηση και στην αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων βρίσκεται η υπόθεση των υποκλοπών από την ΕΥΠ, και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. Το σκάνδαλο αυτό ήρθε στο «φως» μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, και δημοσιογράφων που είχε γίνει προσπάθεια να παγιδευτούν οι συσκευές επικοινωνίας τους με κατασκοπευτικό λογισμικό. Οι καταγγελίες αυτές προστίθενται στις τεκμηριωμένες καταγγελίες του ΚΚΕ

για συνακροάσεις – υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του από το 2016 μέχρι και σήμερα.

Ανεξάρτητα από την πορεία διαλεύκανσης της υπόθεσης, εάν με τέτοια ευκολία μπορεί να παρακολουθείται ένα ολόκληρο κόμμα, ο πρόεδρος ενός κόμματος, ερευνητές δημοσιογράφοι, πρόσωπα και οργανώσεις των οποίων οι πηγές και οι επικοινωνίες προστατεύονται, τότε ο λαός μας μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι έχει μπει σε κίνηση ένας επικίνδυνος μηχανισμός που με έωλα επιχειρήματα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό, εξάλλου, γίνεται ολοφάνερο από τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει το ΚΚΕ, σύμφωνα με τα οποία τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί εισαγγελικές παραγγελίες για πάνω από 100.000 παρακολουθήσεις.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης και η προσωποποίηση του προβλήματος

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες. Αυτές δεν διασκεδάζονται ούτε με τις γελοιότητες του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη που προφασίστηκε «άγνοια», ούτε πλέκοντας δήθεν το εγκώμιο στην ΕΥΠ, ούτε βέβαια από τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ που έχουν βγει «στο κλαρί», υποστηρίζοντας ότι οι παρακολουθήσεις «ήταν νόμιμες», αξιοποιώντας τις διατάξεις λάστιχο περί «εθνικού συμφέροντος», «εθνικής ασφαλείας» ή και «τρομοκρατίας» που θεωρούνται «αυταπόδεικτες» και κανείς δεν χρειάζεται να αιτιολογήσει τίποτα και σε κανέναν.

Ταυτόχρονα, από τα αντιπολιτευόμενα αστικά Κόμματα βλέπουμε μία εμμονή, εδώ και πάνω από ένα μήνα, να προσωποποιηθεί το πρόβλημα στην ΝΔ και τον Μητσοτάκη. Δήθεν εκπλήσσονται λες και τέτοια σκάνδαλα δεν έχουν συμβεί ξανά στην Ελλάδα, ή στο εξωτερικό. Η επιχείρηση περιορισμού της συζήτησης από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τους υπόλοιπους είτε σε ένα μόνο καταγγελθέν περιστατικό είτε στις ευθύνες ορισμένων, ή μίας κυβέρνησης, επιδιώκει να αφήσει αλώβητο το συνολικό οπλοστάσιο ΕΕ και κυβερνήσεων για μαζικές παρακολουθήσεις, επιδιώκει να συγκαλύψει ότι η σημερινή συζήτηση αφορά μόνο ένα τμήμα του επικίνδυνου πλαισίου που στόχο έχει το χτύπημα των δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών και τη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι συγκαλύψεις

Τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης γίνονται «πεφτοσυννεφάκηδες» για να καλύψουν τις αμαρτίες τους. Ότι ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο πλήθος οδηγιών και κανονισμών που κάνουν κουρελόχαρτο τις διακηρύξεις περί δήθεν προστασίας απορρήτου επικοινωνιών και προσωπικών δεδομένων. Ότι το Μάρτιο του 2021, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την έκθεση που νομιμοποιεί την ανάπτυξη, αγοραπωλησία και χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού όπως το Predator. Ότι τον Αύγουστο του 2021 ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – ΜΕΡΑ25 ψήφισαν μαζί την ενσωμάτωση της αστυνομικής οδηγίας της ΕΕ για το γενικευμένο φακέλωμα.

Και βέβαια, με αυτή την κοκορομαχία και τον κουρνιαχτό που σηκώνει, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν το λαό από της ευθύνες τους για την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια, τους τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, αιτία των οποίων είναι η ευρωενωσιακή στρατηγική, που κανείς τους δεν αμφισβητεί.

Εκτός από το ΚΚΕ. Που συνεχίζει να δίνει τη μάχη ανάδειξης του συνολικού επικίνδυνου για τα δικαιώματα του λαού και απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου. Γιατί το ευρωενωσιακό αυτό πλαίσιο και η εθνική νομοθεσία έχουν διαμορφώσει το πολυπλόκαμο δίκτυο μηχανισμών παρακολούθησης επικοινωνιών και καταγραφής, επεξεργασίας και ανταλλαγής των προσωπικών δεδομένων μεταξύ κρατικών υπηρεσιών παρακολούθησης και ιδιωτών.

Αυτό το πλαίσιο, σε συνδυασμό με το ότι η ΕΕ ισχυρίζεται προκλητικά ότι οι εργατικοί-λαϊκοί αγώνες διαταράσσουν τη δημόσια ζωή και ασφάλεια -κι αντιμετωπίζονται συνεπώς ως απειλή-, θέτει ξεκάθαρα στο στόχαστρο το εργατικό-λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Το ΚΚΕ από το 2016, μέχρι και τον Απρίλιο του 2022 που έκανε την τελευταία καταγγελία υποκλοπών στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπή του, απαιτεί το αυτονόητο: πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, κατάδειξη των ενόχων, αποκάλυψη στο λαό των επικίνδυνων εξελίξεων για τα δικαιώματά του, ακύρωση του νομικού πλαισίου που διευκολύνει τις παρακολουθήσεις. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η συσταθείσα Εξεταστική Επιτροπή θα συνεδριάζει απόρρητα και εν κρυπτώ. Δείχνει τις πραγματικές προθέσεις των υπόλοιπων κομμάτων να την μετατρέψουν σε όργανο συγκάλυψης των ευθυνών τους και διαιώνισης του επικίνδυνου αντιλαϊκού πλαισίου που δηλώνει «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις» και όλες οι αστικές κυβερνήσεις το αξιοποιούν.

Είναι επομένως υπόθεση του λαού με την πάλη του να βάλει στο επίκεντρο των διεκδικήσεών του την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, κόντρα στην ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της που τσακίζουν τη ζωή του. Ο λαός μας μπορεί και πρέπει να αφήσει πίσω «Μωυσήδες και Σωτήρες», να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε όλες τις θετικές εξελίξεις για τους εργαζομένους, να του δώσει περισσότερη δύναμη στην πάλη για να καταργηθούν οι άθλιοι νόμοι που κάνουν “σουρωτήρι” ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργατικά λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

*Ο Λευτέρης Νικολάου είναι Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα