File sharing υπηρεσίες σε κρίση

Μετά το κλείσιμο του Megaupload, το FileSonic απενεργοποίησε το file sharing.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και ενώ η Wikipedia και πολυάριθμα ακόμα αμερικανικά sites διαμαρτύρονταν για τους νόμους SOPA και PIPA, το FBI προχώρησε στο κλείσιμο του δημοφιλούς Megaupload, κατηγορώντας

την υπηρεσία ότι έχει παραβεί μια σειρά νόμων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, κοστίζοντας στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας ούτε λίγο ούτε πολύ $500 εκατομμύρια.

Βέβαια παρόλο που αρκετοί χρήστες διακινούσαν μέσω της υπηρεσίας υλικό που προστατευόταν από πνευματικά δικαιώματα, τo Megaupload ανίχνευε και διέγραφε το εν λόγω υλικό, κάτι που ισχύει για παράδειγμα και για το YouTube –θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον αν το FBI προσπαθούσε να κάνει κάτι τέτοιο και σ’ αυτή την περίπτωση.

Το ζήτημα είναι δυστυχώς πως αρκετοί χρήστες που χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία για νόμιμη ανταλλαγή αρχείων ή για online backup των σημαντικών τους αρχείων, δεν έχουν πλέον καμία πρόσβαση σε αυτά –και μάλιστα με μια απλή απόφαση του FBI, χωρίς προηγουμένως να προηγηθεί δίκη όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Η συνέχεια έρχεται τώρα από το FileSonic, που σε μια προσπάθεια να μην έχει την ίδια κατάληξη με το Megaupload, απενεργοποίησε όλα τα file sharing χαρακτηριστικά του και παρέχει στους χρήστες μόνο τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν online δικά τους αρχεία για να κατεβάσουν αργότερα από κάποιον άλλο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δεν μένει παρά να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση και των υπόλοιπων file sharing υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα το RapidShare.

Keywords
Τυχαία Θέματα