Nokia 808 PureView με κάμερα 41 megapixels

15:18 1/3/2012 - Πηγή: i-TECH4U

Εντυπωσιακή τεχνολογία κάμερας με λάθος λειτουργικό σύστημα;

Μια απ’ τις συσκευές που συζητήθηκαν πολύ στο Mobile World Congress 2012 είναι αδιαμφισβήτητα το 808 PureView της Nokia. Ο λόγος; Φυσικά ο εντυπωσιακός –τουλάχιστον στα χαρτιά– αισθητήρας των 41 megapixels που φιλοξενείται στην πίσω πλευρά του. Το Nokia 808 PureView είναι το πρώτο smartphone που ενσωματώνει την αποκλειστική (και πατενταρισμένη

από τη Nokia) φωτογραφική τεχνολογία PureView, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία θα δίνει τα επόμενα χρόνια τη δυνατότητα σε μια σειρά προϊόντων Nokia να υποστηρίζουν high-end εφαρμογές imaging. Πιο συγκεκριμένα, το Nokia 808 PureView συνδυάζει έναν αισθητήρα μεγάλων διαστάσεων και υψηλής ανάλυσης (41MP) με τους φακούς Carl Zeiss και την τεχνολογία pixel over-sampling.

Πρακτικά, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα ένα τραβήξει φωτογραφίες ανάλυσης 38MP, 8MP, 5MP και 3MP σε αναλογία εικόνας 4:3 και 34MP, 8MP, 5MP και 2MP σε αναλογία εικόνας 16:9. Στο προεπιλεγμένο mode, το 808 PureView συμπιέζει τα pixels των λήψεων πλήρης ανάλυσης σε φωτογραφίες των 5MP, κάτι που σύμφωνα με τη Nokia μεταφράζεται σε απίστευτη χρωματική οξύτητα και λεπτομέρεια και σε εξαιρετικές επιδόσεις κάτω από συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επιπλέον, η τεχνολογία PureView σου επιτρέπει όταν πραγματοποιείς λήψεις φωτογραφιών 5MP να κάνεις ζουμ 3x χωρίς απώλειες στην ποιότητα –αντίστοιχα κατά τη λήψη HD βίντεο 1080p μπορείς να κάνεις ζουμ 4x. Φαντάσου κάτι σαν το οπτικό ζουμ, αλλά χωρίς να απαιτείται ογκώδης φακός.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται τέλεια για τους παθιασμένους με τη φωτογραφία, όμως υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: η Nokia επέλεξε να κυκλοφορήσει το 808 PureView με λειτουργικό σύστημα Symbian Belle –κάτι που για αρκετούς από όσους θα σκέφτονταν την αγορά του μάλλον θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, ειδικά τη στιγμή που η εταιρεία ρίχνει εμφανώς το βάρος της στα Windows Phone. Παράλληλα, το κόστος της συσκευής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερο των €500…

Με εξαίρεση την κάμερα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν εντυπωσιάζουν για την κατηγορία τιμής του: μονοπύρηνος επεξεργαστής 1,3GHz, ClearBlack AMOLED οθόνη 4 ιντσών με ανάλυση 360x640 pixels, 512ΜΒ RAM και εσωτερική μνήμη 16GB που επεκτείνεται με κάρτες microSD. Βέβαια αν το δεις σαν μια compact φωτογραφική μηχανή που τυγχάνει να είναι και τηλέφωνο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία PureView της Nokia είναι πολλά υποσχόμενη και μάλλον θα την εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο όταν τη δούμε να ενσωματώνεται σε ένα high-end smartphone με Windows Phone… Δες παρακάτω το σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα