Οι κυβερνήσεις προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να λογοκρίνουν το Internet

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας Έκθεσης Διαφάνειας της Google.

Την εξαμηνιαία της Έκθεση Διαφάνειας έδωσε στη δημοσιότητα η Google πριν λίγα εικοσιτετράωρα. Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά έκθεση από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε να δημοσιεύει αυτά τα δεδομένα, το 2010.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία (που καλύπτουν την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012),

οι απόπειρες των κυβερνήσεων διαφόρων κρατών σε όλο τον κόσμο να λογοκρίνουν το διαδίκτυο, αυξήθηκαν κατακόρυφα. Για την ακρίβεια, για το συγκεκριμένο πάντα χρονικό διάστημα, η Google έλαβε 2.285 αιτήματα από κυβερνήσεις για την απομάκρυνση 24.179 σελίδων υλικού (περιλαμβάνονται και βίντεο στο YouTube). Συγκριτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2012, η Google είχε λάβει 1.811 αιτήματα για 18.070 σελίδες υλικού.

Αν συγκρίνουμε μάλιστα τα δεδομένα με το 2011, βλέπουμε πως τα αιτήματα των κυβερνήσεων έχουν διπλασιαστεί. Η Susan Infantino της Google ωστόσο τονίζει ότι στις περιπτώσεις που η εταιρεία μπορεί να διαφυλάξει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των χρηστών των υπηρεσιών της με βάση πάντα τη νομοθεσία του εκάστοτε κράτους, το πραγματοποιεί χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ένα από τα βίντεο που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 ήταν και το «Innocence of Muslims», για το οποίο η Google αποκάλυψε πως δέχθηκε αιτήματα από 20 χώρες. Αφότου η εταιρεία έλαβε στα χέρια της τις αιτήσεις επισήμως, περιόρισε την πρόσβαση στο βίντεο σε αρκετές χώρες, ούτως ώστε να μην έρχεται σε αντίθεση με την τοπική νομοθεσία.

Αν θέλεις να δεις τα πλήρη στοιχεία της Έκθεσης Διαφάνειας της Google, δεν έχεις παρά να κάνεις κλικ εδώ.

Keywords
Αναζητήσεις
οι κυβερνήσεις που λογοκρινουν το διαδικτυο
Τυχαία Θέματα