Ήλιος στην πέτρα, της Σοφίας Αδαμίδου στο Θέατρο Σημείο

Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει την Ελένη Γερασιμίδου στο έργο της Σοφίας Αδαμίδου με τίτλο “Ήλιος στην πέτρα”, που θα παίζεται στη Σκηνή Lab του θεάτρου.

Δίπλα στα μάτια τους έχουν ένα δεντράκι καλοσύνη,
ανάμεσα στα φρύδια τους ένα γεράκι δύναμη,
κι ένα μουλάρι από θυμό μες στην καρδιά τους
που δε σηκώνει τ’ άδικο…

Εξήντα πέντε χρόνια από την λήξη του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα (1949) και σαράντα χρόνια από την πτώση της δικτατορίας (1974), στη

σκηνή Lab του θεάτρου «Σημείο», την ερχόμενη θεατρική περίοδο 2013-2014, ανεβαίνει το έργο «Ήλιος στην πέτρα» της Σοφίας Αδαμίδου, βασισμένο στη ζωή της αντάρτισσας του Δημοκρατικού Στρατού, Ελένης Τραγγανίδα όπως το κατέγραψε στο αφήγημά της «Η Μυρτιά του βουνού» καθώς και σε διηγήσεις άλλων συναγωνιστριών και εξόριστων γυναικών, τόσο την περίοδο του Εμφυλίου όσο και την περίοδο της δικτατορίας .

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και φωτισμούς Κοραή Δαμάτη και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Στο ρόλο της Μυρτιάς η Ελένη Γερασιμίδου.

Η Μυρτιά αφηγείται τη ζωή της στον Δημοκρατικό Στρατό, τις εξορίες, τις φυλακίσεις της σε μια έγκυο συγκρατούμενή της -βουβό πρόσωπο- στην Μακρόνησο, όπου είναι και πάλι εξορία, ακολουθώντας την μοίρα χιλιάδων αγωνιστών της γενιάς της, την περίοδο της Χούντας.

Βασικό ρόλο στην παράσταση έχει η Καλλιόπη Βέττα που θα ερμηνεύει παραδοσιακά μοιρολόγια, τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και του Ηλία Ανδριόπουλου, κ.ά.

Στιγμές στιγμές θαρρώ πως οι στρατιώτες
που πέσανε στη ματωμένη γη
δεν κείτονται, θαρρώ, κάτω απ’ το χώμα
αλλά έχουν γίνει άσπροι γερανοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα